Powiem Wam, że mam duże problemy z zakupem dobrej ziemi do roślin doniczkowych.
Ci wszyscy producenci to już torf będą nam niedługo wciskać zamiast jedzenia. Jaką ziemię nie oglądam to przeważnie sam torf nie zależnie do czego jest przeznaczona.
Pomimo, że to nie za dobra pora musiałam na jesienią przesadzić kupioną na wiosnę Pachirę, bo dostała właśnie przy przesadzaniu po zakupie taka właśnie "pseudoziemię". Gdy kupuje nową roślinę to staram się jej usunąć przy przesadzaniu jak najwięcej tego w czym rosła w sklepie, bo to przeważnie sam torf. Ale pytam po co jak do torfu znowu ją wkładam.
Macie może jakiegoś sprawdzonego producenta ziemi do roślinek doniczkowych. Wiadomość na prw. Lub przepis jak samemu przygotować - tylko z czego i skąd?
Efekt - ma poskręcane młode liści, które takie pozostają. Przewertowałam internet i znalazłam jakąś wzmiankę, że powodem tego może być nieodpowiednie podłoże i roślina nie pobiera składników pokarmowych. Jeśli ktoś wie co może być powodem tego zjawiska to proszę o pomoc.
Dodam, że miałam wcześniej Pachirę kilkanaście lat, kilka w tym miejscu i nic takiego się nie działo. Warunki te same.