Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 20:36, 14 sty 2019

BKosimkArt napisał(a)
Anitko ale fajnie że masz widny garaż, bez okna to chyba nic nie przetrwa?? Czy się mylę??
Psisko świetne!!! U mnie tak kotka ze śniegu się cieszy

Kwitną Ci potem te ogrodówki??

A pomyśleć, że prawie by zostało zamurowane. W piwnicy też mam oka, ale tam cieplej. Garaż nie ogrzewany. Oliwki muszą mieć światło nawet w zimie.

Ciszą się te nasze zwierzaki jak dzieci Choć moje potomstwo to już straciło dziecięcą radość na widok śniegu

Robię kolejny test. Wcześniej miałam takie co kwitły na zeszłorocznych pędach i za wcześnie je do koryta wkopałam na wiosnę i te pączki kwiatowe mi zmroziły wiosenne przymrozki.
Urszulla 22:04, 14 sty 2019

Anitka napisał(a)

I tak już limit przekroczyłam w wizytówce, a zimy jeszcze nie ma
Zapraszamy w nasze okolice, choć w realu nie wszystko tak fajnie wygląda.
Niedziela deszczowa dzisiaj, zima z deszczem odpływa

U mnie jedna zima popłynęła, nowa przyszła

Jest jakiś limit w wizytówce?
Pieska masz wesołego
m_gocha 23:04, 14 sty 2019

Anitka napisał(a)
Ogrodówki zwykle kwitną na zeszłorocznych pędach. Ścina się tylko uszkodzone pędy lub przemarznięte oraz zaschnięte kwiatostany, bo pod pierwszą parą liści są ukryte uśpione pąki kwiatowe.
Zaskoczyłaś mnie Anitko tą informacją, że "pod pierwszą parą liści są ukryte uśpione pąki kwiatowe" Nigdy nie zwróciłam na to uwagi, ale myślałam, że te ukryte pąki mogą być na całej długości łodygi. Pisząc pod pierwszą parą liści masz na myśli pierwsza od końca łodygi? Jeżeli tak, to chyba trochę za bardzo się rozpędziłam obcinając późną jesienią przekwitnięte kwiatostany ogrodówek razem z tą pierwszą parą liści

Anitka napisał(a)
Chyba nie mam sensu, bo wiele gatunków dżdżownic, występujących u nas naturalnie woli poszukać sobie czegoś do jedzenia w ogrodowej ziemi. I nawet z kompostownika szybko uciekają. Wrzucanie do kompostownika zwykłych dżdżownic, wyłapanych w ogrodzie może być nieskuteczne.
W moim kompostowniku są tylko zwykłe ogrodowe dżdżownice. Gdy kilka lat temu zakładałam kompostownik to starałam się każdą napotkaną "bezrobotną" dżdżownicę wrzucić do kompostownika. Przyznam, że obecnie mam ich w kompostowniku chyba tysiące - w świeżo robiącym się kompoście aż się od nich roi Fakt, że chyba bardzo szybko się rozmnażają bo najwięcej jet takich niewielkich. Do materii na kompost dodaję drobno porozrywaną, namoczoną tekturę - a to celuloza przydatny materiał na kokony (domki lęgowe dla dżdżowniczek)
Anitka 00:00, 15 sty 2019

Urszulla napisał(a)

U mnie jedna zima popłynęła, nowa przyszła

Jest jakiś limit w wizytówce?
Pieska masz wesołego

Jest regulamin i limit ( 50 fotek max)

Do nas też zima wróciła, Kraków i dojazdówki sparaliżowane, eM zadzwonił, żebym sobie "po godzinach" w pracy została i przeczekała, bo utknę w korkach. Na drogach ślisko się zrobiło. 20 km/h a i tak w poślizg wpadałam dwa razy
Zdjęcie z pracy, godzina 15. Zamiecie śnieżne szalały

basia3012 00:09, 15 sty 2019

U nas Anitko tak samo, dzisiaj zamieć szalała.

Dziękuję za odwiedziny u mnie. Bardzo cieszę się z gości.
Jutro pooglądam Twój ogród bliżej bo teraz już póżno się zrobiło.
Pozdrawiam.
basia3012 00:19, 15 sty 2019

Anitka napisał(a)
A w sobotę - 5 stycznia tak mnie ogród wita. I gdzie tu nuda

Nie mogłam się oprzeć i trochę pochodziłam. Cudnie. Jak w bajce.
Jutro obejrzę Twoją wizytówkę. Pozdrawiam.

abiko 10:05, 15 sty 2019

A ja mam chyba za mało dżdżownic w kompostowniku. Trzeba to zmienić.
Balea 11:58, 15 sty 2019

Anitka napisał(a)

Nie będę Ci pisać co szybciej rośnie, bo nie polecam jałowców blue arrow. Miałam tam trzy sztuki posadzone w taki trójkąt i jednego już nie ma, a te dwa pozostałe są przywiązane do świerków serbskich, bo wiatry i śnieg tak je przechylają i deformują.
I one jakoś tak na opak rosną, na górze są węższe niż na dole. I podsychają od dołu.
Mają też podwiązane pojedyncze gałęzie, bo im się rozłamują na boki. Tu na zdjęciu widać. Tu jeszcze w całkiem dobrej kondycji kilka lat temu.

Myślę, że ich lata są już policzone.

Może zrobię jutro zdjęcie w drodze do pracy takich jałowców już sporych rozmiarów.

Dziekuje slicznie za szczera odpowiedz i zdjecie. Dzkoda bo tak sie juz napalilam na ta jalowce, i jeszcze tylko chcialam od ciebie uslyszec, ze szybko rosna i sa wspaniale a tu takie cos wiec sie ciesze, ze zapytalam, bo bym pozniej zalowala.

Wiec zmiana planow.

Szukam czegos co wasko ale wysoko (do 6-7 metrow) rosnie, bo chce je posadzic miedzy plotem a domkiem ogrodowym a tam mam tylko 1,30m szerokosci.

Szmaragdy sa ladne ale troche powoli rosna, czy moze bys mi mogla cos innego polecic?

Anda 12:36, 15 sty 2019

Balea napisał(a)

Dziekuje slicznie za szczera odpowiedz i zdjecie. Dzkoda bo tak sie juz napalilam na ta jalowce, i jeszcze tylko chcialam od ciebie uslyszec, ze szybko rosna i sa wspaniale a tu takie cos wiec sie ciesze, ze zapytalam, bo bym pozniej zalowala.

Wiec zmiana planow.

Szukam czegos co wasko ale wysoko (do 6-7 metrow) rosnie, bo chce je posadzic miedzy plotem a domkiem ogrodowym a tam mam tylko 1,30m szerokosci.

Szmaragdy sa ladne ale troche powoli rosna, czy moze bys mi mogla cos innego polecic?

A czemu az taki wysoki ten zywoplot?

Czy masz tam sasiada za plotem? Bo w Niemczech obowiazuja przepisy regulujace odstepy od granicy dla zywoplotow i drzew.

https://recht.nrw.de/lmi/owa/br_bes_detail?sg=0&menu=1&bes_id=3493&anw_nr=2&aufgehoben=N&det_id=376169

Musialabys sie jeszcze dowiedziec jakie przepisy ma Wasza gmina.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agania 12:54, 15 sty 2019

Wczoraj prawie się poryczałam, no wszystkie drogi do domu odcięte....w Wieliczce był totalny paraliż,
na drogach lodowiska, poranny deszcz i śnieżyca, zmroziło i nawet pług u nas w poślizg i do rowu poszedł...brr
nikomu nie życzę takich powrotów domu.

Super macie tą psicę co kocha tak zimę

Z jałowców dawno się wyleczyłam, też odradzam