Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 07:38, 05 maj 2019

Kamcia napisał(a)

Na trawniku śladu po wertykulacji i areacji już nie widać. Ładnie się zagęścił i zazielenił.

Piekny trawnik. Zazdraszczam.

Jeszce niedawno zupełnie inaczej wyglądał. Rok 2015. Zdjęcie robocze z telefonu. Sporo go ubyło od tego czasu. Wytyczany krąg i nowe ścieżki. W tych miejscach z "czarcimi kręgami" została darń zerwana z dużym marginesem, ziemia na głębokość 30 cm wybrana i te puste miejsca uzupełnione ściągniętą w innych miejscach darnią bez grzyba. Robota masakra. Potem wertykulacja, areacje, piaskowanie.

Anitka 07:39, 05 maj 2019

Posadziłam moje pomidory i paprykę w szkarence. Trzeba je jeszcze powiązać. I sałatę, bo już w domu wszystko było już sporych rozmiarów. Dalie pędzą się również. Coraz więcej pojawia się warzyw. Posiałam jeszcze fasolkę szparagową.

Te piłeczki to nie moje zabawki. Mój pies wykorzystuje na maksa moją obecność
Anitka 07:52, 05 maj 2019

Dynie i cukinie czekają jeszcze cierpliwie. Prawie, bo niektóre już kwitną.
Anitka 08:00, 05 maj 2019

Obok domku po prawej stronie postanowiłam zrobić taka niską rabatę wiosenną pomiędzy drzewami i krzewami, ponieważ gdy zetnę hortensje robi się tam łyso. Potem jak od przodu turzyce i zawilce podrosną, krzewy liście wypuszczą tego miejsca nie widać.

ewsyg 08:11, 05 maj 2019

Anitko, ależ Ty masz piękny ogród. Wszystkie roślinki tak pięknie skomponowałaś. Ta rdza to okropne paskudztwo, wygląda bardzo odrażająco. Ja w tym roku zakupiłam Astvit i mam zamiar z nim poeksperymentować. Jestem zaskoczona, że pies upolował karczownika. Należy mu się medal.

Pozdrawiam
Anitka 08:12, 05 maj 2019

Posadziłam już w zeszłym roku naparstnice i orliki. Dosadziłam brunere, zawilce gajowe, przebiśniegi, paprocie, miodunki, kokoryczki niskie i ciemierniki z koryta. Przesadzę tam jeszcze później te ciemierniki z donic co są przed domem.
Pozostawiłam takie "ścieżki" dla psa i dla mnie, bo za domkiem mam składzik.
Na razie efekt mało widoczny.

Anitka 08:35, 05 maj 2019

ewsyg napisał(a)
Anitko, ależ Ty masz piękny ogród. Wszystkie roślinki tak pięknie skomponowałaś. Ta rdza to okropne paskudztwo, wygląda bardzo odrażająco. Ja w tym roku zakupiłam Astvit i mam zamiar z nim poeksperymentować. Jestem zaskoczona, że pies upolował karczownika. Należy mu się medal.

Pozdrawiam

To taka rasa stworzona do polowania na lisy. Trzymano je też w stajniach gdzie łapały szczury i inne gryzonie. Mają długi ogon, by można go było chwycić ręką i w razie niebezpieczeństwa wyciągnąć psa z nory. To taki "norowiec". Jest strasznie łowny i czujny, łapie wszystko, krety, nornice, ptaki, wszystko co się rusza. Nie zawsze jestem z jego poczynań łowieckich zadowolona Chyba ostatnio jednej jaszczurce odgryzł ogon. Dobrze, że odrośnie. Ale teraz czatuje w pozycji po polowania z przednia łapa uniesiona tam gdzie jaszczurki urzędują

Ja już do tej rdzy się przyzwyczaiłam.

Anitka 08:47, 05 maj 2019

Bergenie pozostały u mnie tylko przed ogrodzeniem wzdłuż drogi. Mam tam tez barwinek posadzony. Jakoś dają radę pomimo częstych kontaktów z spacerującymi psami Nieraz już naprawdę nie wiem dlaczego muszę tyle kup psi zbierać O sikaniu przez pieski już nie wspomnę.

Anitka 09:01, 05 maj 2019

Do rdzawych paproci dochodzą żywe.

Anitka 09:12, 05 maj 2019

Zaczynają przekwitać niektóre sasanki. Ale ślicznie przekwitają.

Dąbrówka posadzona w zeszłym roku ładnie się zagęszcza. Po iryskach tylko zostały liście.

Klon palmowy świeci.