Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

UrsaMaior 12:38, 01 maj 2019

Hahhaa świetne zakupy, widzę, że możemy sobie podać rękę, ja też mam 2 serwantki szkła i ciągle dokupuję Nie ma to jak polowanie;D
mrokasia 16:26, 01 maj 2019

Ooo, kryształy widzę .
tulucy 21:31, 01 maj 2019

Tjaa
Z tych "kryształów" najbardziej jednak lubię kolorowe szkło...

Plany dzisiejsze częściowo zrealizowane, do wczesnego popołudnia były tematy nieogrodowe i maty musiały poczekać aż do "po obiedzie". udało nam się założyć 2/3 jednej!!!! Tylko!!! Cholernie ciężko to idzie, jak nie ma podejścia od drugiej strony, do tego pod płotem są posadzone róże - dobrze, że akurat niekłujące zbytnio Poodciągałam je trochę sznurem, ale zawsze coś gdzieś wylezie i kłujnie
A mat ma być co najmniej 5...

Jutro znowu rano nieogrodowo, po obiedzie dokończymy tę jedną i może z drugą pójdzie szybciej, bo tam mniejsze róże
mrokasia 21:36, 01 maj 2019

Słuchaj, a nie da rady dogadać się z sąsiadami by Was wpuścili do siebie, żeby łatwiej było mocować tę matę? Czy tam taki gąszcz, że nie ma szans?
tulucy 21:51, 01 maj 2019

Kasia nie bardzo, bo po pierwsze primo, to oni od nas odgrodzili się jeszcze swoim ogrodzeniem, wiesz u nas prymitywna siatka, a tam francja elegancja, a drugie primo, że pewnie będzie foch, że się zasłaniamy, no i trzecie primo, tam faktycznie zarośnięte, dziś trochę odginaliśmy, a trochę cięliśmy to, co do nas poprzełaziło, jodły, porzeczki, nie bardzo jest jak podejść do płotu.
tulucy 22:37, 01 maj 2019

Właśnie wypuszczałam pana kota na dwór i miałam mokry taras... Tak jakby padać zaczyna...
inka74 09:29, 02 maj 2019

U mnie nic nie pada, chyba odpalę podlewanie bo susza okropna ;(
tulucy 09:50, 02 maj 2019

U mnie też chyba dużo nie popadało, bo sucho rano wszędzie było.
Ale:
- jak wczoraj coś tam grzebałam, to generalnie ziemia jest wilgotna głębiej;
- na Pruszkowie przy autostradzie zbiorniki z wodą pełne, więc sucho na pewno nie jest, no bo skąd by ta woda tam była.

Ja podlewam tylko świeżo sadzone i słabsze roślinki.

Wieje niestety mocno, więc też obsusza wierzchnią warstwę.
tulucy 14:41, 02 maj 2019

Odebrałam clematisy od pani Ani, idę sadzić.
Wieje dalej. W jednym sklepie był taki dziki tłum, że zrezygnowaliś z jazdy do drugiego. Może wieczorem.
tulucy 23:26, 03 maj 2019

Połowa mat powieszona, teraz powinno iść lżej, bo będą stały na podmurówce, więc odpadnie podkładanie podstawek, łapanie wysokości. Poza tym te 3 kolejne są niższe. Podoba mi się bardzo ta mata, daje dobre tło, jednolite. Jeszcze pociągnąć pokostem, pomalować słupki od siatki i potem mogę rozciągać liny pod róże.
Przy okazji szykowania płotu pod maty musiałam wyrwać sąsiedzkie pokrzywy, bo były już połowicznie u nas, pół wiadra się nazbierało, nastawiam drugą porcję gnojówki. Dłonie mimo rękawic poparzone.

Dziś pierwszy raz w końcu podlałam rodki mieszanką ale jak one mają się mieć dobrze, skoro trzy wiszą w powietrzu... Nornice podkopały. Leję wodę, żeby te dziury się zasypały. Azalie też tym podlałam, chyba źle im nie zrobiłam.

Udało mi się też trochę pozatykać dziur nornicowych tym odstraszaczem - polewałam kawałki gąbki, wtykałam do dziury i zatykałam czym tam bądź, kamieniem jakim. Ciekawa jestem efektu...

Magnolia Betty właśnie rozwija pąki - całe dwa - myślałam, że nic nie będzie, bo już liście puściła. A tu taka niespodzianka.
Znalazł się trzeci z przetacznikowców, sadzonych dookoła Lady od S. Schowany w barwinku ostrogowiec się rozsiewa że hoho... chyba przebije przegorzany.
W jednym miejscu chyba mi przezimowały mieczyki abisyńskie.
Wczoraj posadziłam nowe powojniki - no i okazało się, że Princess Red jednak nie padła, odbił cudem jakimś, więc mam teraz dwa, ale ten nowy dosadziłam obok.
Zdjęć nie robiłam.