Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 22:30, 07 lip 2022

Udało się. Wniosek zmodyfikowany i złożony. Dwie szkoły wybrane na zasadzie bardzo ambitnej, ale z małymi, minimalnymi nadziejami. Ale kto zabroni?
W Żeromskim jedna klasa z francuskim znaleziona.
A że względu na bardzo dopasowany profil dziecko przełknęło w dwóch klasach niemiecki, a w jednej włoski. I ciągle jednym z kluczowych warunków pozostawał dojazd. Maks jedna przesiadka z pociągu na tramwaj/metro/autobus. Dwie szkoły bezpośrednio z pociągu dostępne. Dwie też na piechotę, tylko troszkę dalej. Chora od tego już jestem. Teraz prawie 2 tygodnie czekania.
lilarose 22:46, 07 lip 2022

tulucy napisał(a)
Co będą robić po maturze, to już dla mnie będzie mniej obciążające chyba. Wojtek to o maturze będzie miał zawód, i to dobry, po tym swoim technikum. Byle zadowoleni oboje byli.

Hoffmanowej nie sięgamy. Aż tak dobrze z młodą nie jest ale też nie chcielibyśmy. Tam jest potworny zasuw i stres. I ostatnio jakieś plotki krążą o samobójstwach. Wolę coś oczko niżej i spokojniej.
Żmichowska by nam pasowała, ale profile nie te. A Schuman na Pradze z ciężkim dojazdem.

Zobaczymy jeszcze Reja i Lelewela. W jednym jest łacina nie w biolchemie. A w drugim wstępnie jakiś profil fajny widziałam.

też dobra jestem, Hoffanową ze Żmichowską pomyliłam
ale czytam, że tam profile nie te
ja w zeszłym roku miałam te atrakcje- też mega sprecyzowany profil, w zasadzie 2 szkoły w Warszawie wchodziły w grę, na szczęście do jednej z nich się dziecko dostało
Magara 01:18, 08 lip 2022

Lucy, ja to się na dzieciach nie znam, na szkołach warszawskich tym bardziej, na byciu "złą macochą" co najwyżej
Ale przypomniało mi się, że moja Babcia mówiła: "małe dzieci spać nie dają, a duże żyć"
Więc Ty się na głębszy oddech tak nie nastawiaj może?
Mgduska 08:38, 08 lip 2022

Nie wiem, dlaczego, ale pomyślałam o sekatorze i cięciu róży, tej największej, o czterometrowych gałęziach, kolczastej do granic, jako ukojeniu dla nerw, w razie czego.

Taka wizja. A tu piątunio za pasem
Johanka77 09:50, 08 lip 2022

Moja też do ósmej w tym roku. Nie ogarniam tych nowych profili i tego całego - jak nie zdajesz czegoś na maturze, to potem nie możesz iść na takie czy inne studia…

Moja jest prymusek i co z tego. Ona. bladego pojęcia nie ma co by chciała w życiu robić…
Jest na etapie zastanawiania się między byciem krytykiem kulinarnym (nie gotuje) a krytykiem literackim… dziecko jest jeszcze straszne.

A ja jej mowię - córka angielski i matma najważniejsze. Korpo do życia potrzebne
Johanka77 09:50, 08 lip 2022

Magara napisał(a)
Lucy, ja to się na dzieciach nie znam, na szkołach warszawskich tym bardziej, na byciu "złą macochą" co najwyżej
Ale przypomniało mi się, że moja Babcia mówiła: "małe dzieci spać nie dają, a duże żyć"

Święte słowa
mrokasia 09:59, 08 lip 2022

Magara napisał(a)

He he he, zaśmiała się matka prawie 30-letniego dziecka...
mrokasia 10:01, 08 lip 2022

Johanka77 napisał(a)

A ja jej mowię - córka angielski i matma najważniejsze. Korpo do życia potrzebne

A ja uważam, że dobrze mieć zawód, który w razie czego pozwoli zarabiać pieniądze na własny rachunek. Zbyt wielu poznałam ludzi, których korpo wystawiło za drzwi w dojrzałym wieku, po wielu latach pracy...
Także angielski i matma jak najbardziej, zawsze można dawać korki .
tulucy 12:50, 08 lip 2022

Dziecko wstepnie mówi o księgowości, bankowości. Niech jej będzie. Poprzednio było projektowanie ubrań.

Ja to znam, małe dzieci mały kłopot, duże dzieci duży kłopot.

Do Żmichowskiej by nawet poszła, jeden jedyny profil ok, ale tam na dniach otwartych mówili, że nawet jak profil nie ma rozszerzenia biologii, to i tak na biologię kładą nacisk. A młoda biologii nie cierpi.

Chciałaby łacinę, ale łacina jest albo w profilu klasycznym z historią i polskim (odpadają oba przedmioty), albo w biolchem. To już pisałam o biologii.

Na razie niech jedzie na ten obóz i sobie odpocznie. I ona i my przy okazji.
Tyle że jak jej nie będzie, to mamy jej meble poprzestawiać w pokoju. I to tak od podstaw. Z nowym łóżkiem do tego. Już nie chce piętrowego. Stare oddamy siostrze na działkę. Będzie jak znalazł, jak się tam całą ekipą zwalą dzieci.
tulucy 13:05, 08 lip 2022

Jeszcze ogłoszenia parafialne.

Mam do oddania bylice Ludovica i zwykłą. Dziecko ma uczulenie na kwitnąca, o czym byłam jako wyrodna zapomniałam.

Poza tym mogę chętnym zebrać nasiona trybuli, bo już zaczynają się sypać.