Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 23:00, 19 lip 2022

Elu, nie wiem, od czego może zależeć to, że liliowce słabo kwitną.
Moje młode liliowce mają po jednym dwóch pędach kwiatowych. Na pędach to tak po trzy, cztery pąki. Może trochę wiecej. To są takie, które sadziłam rok temu, dwa lata temu. Takie swieżynki, kupowane pojedyncze kłącza. Powoli się rozrastają i już mają po dwa, trzy kłącza i z tego idą kwiaty. Jak się zrobi większą kępa, to kwiatów jest mnóstwo. I tak mam na moich starszych, takich, które nawet 10 lat i więcej mam.
tulucy 23:02, 19 lip 2022

Zuza, zadołowane to chociaż tak nie wysychają...

Ja dziś posadziłam kolejne 10. Ale ciągle jeszcze więcej przede mną.
lilarose 23:04, 19 lip 2022

Mgduska napisał(a)
Lucy, jesteś dzielna, przyjmij mój podziw. Ale z drugiej strony - jak Wy to robicie, koleżanki, że MACIE 16 doniczek do wsadzenia?? Też tak chcę. A ja nie umiem tyle nakupić, normalnie blokada jakaś, 3-4 i koniec. Marzy mi się kupowanie skrzynkami

ja to mam tak, że jak już sie wybiorę do takich ZP to przecież nie po 4 doniczki- kompletnie by się to nie kalkulowało jeżdżę tam ze 2 razy w roku i wtedy kupuję więcej, żeby wydatek na benzynę miał sens. No wiesz, staram się oszczędzać

tulucy 23:07, 19 lip 2022

Magda, ale to po prostu musisz sobie kupić. To bardzo proste. Załóżmy, że mam potworne ssanie na jakąś jedną bylinkę. Szukam jej i znajduję w jednej ze szkółek, które znam i mam sprawdzone (chociaż teraz to i tak loteria). No ale przecież dla samej jednej to szkoda paczkę szykować, koszty przesyłki większe jak roślinka. To robię przegląd oferty. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym nic innego nie znalazła. I dlatego przychodzi ciężka paka, kurier stęka, em gdera a ja się miotam z doniczkami i koncepcjami. Bo oczywiście na etapie wrzucania do koszyka koncepcja była jasna i konkretna, ale niezapisana - bo po co - gdzieś umknęła.
Mgduska 23:08, 19 lip 2022

Wychodzi, że ja jestem rozrzutna
Czas z tym skończyć
lilarose 23:20, 19 lip 2022

Mgduska napisał(a)
Wychodzi, że ja jestem rozrzutna
Czas z tym skończyć

taka prawda- koszt przesyłki/benzyny musi się jakoś skalkulować
Zakup 3-4 roślin, to jest moja droga rozrzutność
tulucy 23:30, 19 lip 2022

lilarose napisał(a)

ja to mam tak, że jak już sie wybiorę do takich ZP to przecież nie po 4 doniczki- kompletnie by się to nie kalkulowało jeżdżę tam ze 2 razy w roku i wtedy kupuję więcej, żeby wydatek na benzynę miał sens. No wiesz, staram się oszczędzać

Ja się też staram oszczędzać. Siebie i nerwy i dlatego jeszcze w ZP nie byłam ni razu
tulucy 23:35, 19 lip 2022

Dłubałam sobie dziś grzecznie w cieniu, więc jakim cudem mam spieczone ramiona?

Kolejne 10 doniczek posadzone. Do tego przycięłam jedną różę, berberysa, wypieliłam kolejny kawał rabaty z fiołków. Pozbyłam się trochę chwastów (do wora bio) i sporej ilości siewek (Iza ma teraz co robić). I zafundowałam sobie mega przyjemność, mianowicie ogród Kwarteta wieczorową porą. Podlewałam po ciemku.
Magara 00:30, 20 lip 2022

tulucy napisał(a)
Magda, ale to po prostu musisz sobie kupić. To bardzo proste. Załóżmy, że mam potworne ssanie na jakąś jedną bylinkę. Szukam jej i znajduję w jednej ze szkółek, które znam i mam sprawdzone (chociaż teraz to i tak loteria). No ale przecież dla samej jednej to szkoda paczkę szykować, koszty przesyłki większe jak roślinka. To robię przegląd oferty. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym nic innego nie znalazła. I dlatego przychodzi ciężka paka, kurier stęka, em gdera a ja się miotam z doniczkami i koncepcjami. Bo oczywiście na etapie wrzucania do koszyka koncepcja była jasna i konkretna, ale niezapisana - bo po co - gdzieś umknęła.

Lucy, dziś właśnie Małżonkowi ten ciąg logiczny usiłowałam wyjaśnić - razem z jego konsekwencjami i uwzględnieniem sklerozy
olciamanolcia 07:41, 20 lip 2022

Przyszłam w sprawie jeżowek Pewnie , że jestem chetna . Jak będziesz miała nasionka pisz.