Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 08:55, 10 lis 2022

Posprzątana wąska rabata. Dosadziłam Leosie do Boniki. Dodałam tam marcinków i floksa. Ogarniam kawałek w warzywniku, na którym jeszcze miałam pozostałości rabaty kwiatowej. Leosie już poszły, zostało mi jeszcze 5 róż, co do których nie bardzo wiem, jakie to. Jednej jestem pewna. Druga pokazuje kolor na szczęście, bo paczki jeszcze ma. Trzecią trochę kojarzę z ostatniego kwitnienia. Ale dwóch kompletnie nie kojarzę. Mam tam jeszcze dwie kępy piwonii. MroKasia więcej nie chciała. Może ktoś chętny? Ja jeszcze przesadzam. Wczoraj jedną kępę przesadziłam. Wielka róża Souv. de Malmaison zostaje. Nie chcę się z nią szarpać. Trudno. Warzywnik też może mieć swoje ozdoby.

I takie tam.
Wąska jeszcze bez Leosiów.

Dalie dzielnie zdobią.

Jeszcze trochę ich zostało w szklarni, muszę je szybko zebrać.

tulucy 08:59, 10 lis 2022

Tak wygląda krzak pomponelli wycięty wiosną do zera, z ziemi wystawało może 10 cm najgrubszych łodyg. Myślałam, że jest chora. Em twierdzi, że musi być zdrowa jak byk, bo inaczej by tak nie odbiła. Bałaganu obok proszę uprzejmie nie zauważyć.

I gwiazda ogrodu w końcówce pokazu...

Miłego dnia, lecę działać
tulucy 09:25, 10 lis 2022

Aaa, jednak nie podziałam. U nas pada. To znaczy podziałam, ale w domu... Nie to samo
Kordina 09:43, 10 lis 2022

Czyli praca wre, u mnie też podziwiam ładne zielone pomidorki, ze ci pleśń szara nie spaskudziła, robiłaś jakiś specjalny zabieg?
Wczoraj szykowałam się na morgi i deszcz również mi przeszkodził, więc obchodziłam Dzień Lenia, bardzo fajne święto, polecam
Te pomponiki ciemno różowe przepiękne, coraz bardziej się przekonuję do zakupu
tulucy 09:48, 10 lis 2022

Właśnie pomidorów niczym nie potraktowałam. Przymierzałam się parę razy do drożdży, ale zawsze było coś pilniejszego. Pleśń jest, na części krzaków. Ale reszta trzyma się nieźle.
Mgduska 10:39, 10 lis 2022

Lucy, tytanko Kiedy Ty odpoczniesz?
U nas jest piękne słońce, ale co z tego, skoro niektórzy i tak muszą siedzieć w domu. Życzę dobrej pogody na długi łikend, bo przy takim froncie robót, zdaje się, będzie Ci jeszcze potrzebne
Rojodziejowa 13:18, 10 lis 2022

No Lucy, to na końcówce działasz prężnie. Piwonie pewnie bym wzięła, ale za daleko!!

U mnie też niestety deszcz, ale jak tylko znajdę okienko pogodowe, to też skorzystam. Oby zimie bardzo się nie spieszyło
Basieksp 13:22, 10 lis 2022

Z tymi pomidorami, to taki letni nastrój się u Ciebie zrobił wyglądają na super zdrowe, ja już dawno nie mam pomidorów, ostatnie dostawały trochę pleśni, nie były takie ładne jak Twoje brawo Ty, gratuluję ostatnich zbiorów pomidorowych
Magara 00:20, 11 lis 2022

Lucy, nie wiem czy zauważyłaś, ale jest listopad A Ty z takim powerem
Podziel się Do wykopywania daliowych karp się zbieram jak pies do jeża, a mam ich pięć tylko
tulucy 09:52, 12 lis 2022

Wiem, wiem, wiem. Jest listopad, niech go szlag...

Wczoraj odebrałam moją nowa magnolię od Kasyi. Odpukać, łobziedliwa potem ją pokażę.

Wczoraj ogrodowo poza tym nic, byliśmy u rodziców. A przepraszam, wykopałam piwonię, dwie rudbekie i trochę rdestu i zawiozłam mamie.

Dziś zaraz wyjdę. Plan jest.

Poza tym dokupiłam cebulek, przyjdą pod koniec tygodnia przyszłego. A tu już mróz zapowiadają. Ale ziemia na pewno jeszcze nie zamarznie.

Brakuje mi ziemi dosłownie. Mam wielki dół w warzywniku. Takie zadolenie. Bo po 1. było tam niżej, po 2. wykopałam stamtąd 4 wielkie karpy dalii, 3 róże i różne inne. Dół prawie do Australii. Muszę to jakoś podnieść. A tej dobrej workowej ziemi już nie ma w pnosie w sprzedaży, firma przestała produkować. Swojej mam darniowej malutko, tyle co kot napłakał.