Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

kasiab 17:16, 02 cze 2020

Anda napisał(a)

A jaką masz tam ziemię?

Piaskowo gliniasta przekopana w zeszlym roku jesienia z przekompostowana kora, wcześniej wiosną z obornikiem końskim przekompostowanym. Przed sianiem z góry przemieszalam z mączka bazaltowa
Anda 17:58, 02 cze 2020

To może ślimaki Ci tam wszystko zjadają? U mnie są takie ścieżki, gdzie im bardzo po drodze
Ewentualnie masz tam za mało azotu, ale po końskim powinno go być wystarczająco.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasiab 18:17, 02 cze 2020

Anda napisał(a)
To może ślimaki Ci tam wszystko zjadają? U mnie są takie ścieżki, gdzie im bardzo po drodze
Ewentualnie masz tam za mało azotu, ale po końskim powinno go być wystarczająco.

Ślimaków u mnie nie ma bo caly czas kopie i jest piach piaszczysty z sucha gliną... W tym roku na jesien znowu dam obornik a teraz chyba przekopie wysieje poplon. Dodatkowo ostatnio zostalo mi gnojowki z pokrzywy to rozrobilam i podlalam
kasiab 11:16, 11 cze 2020

Hej
Wczoraj byliśmy w szkółce po raz pierwszy i zakupiliśmy 3 graby te zwyczajne. Z doniczka wysokie są na ok 140cm. To sa takie hmm patyczki. Ile gałązek od dołu można ciachnąć bez szkody dla rośliny? Gdzieś u kogoś czytałam że 3szt i tu moje pytanie: czy te 3 szt liczy sie z takimi 'wąsami' gałązkowymi czy tylko grubsze gałęzie?
Anda 10:59, 12 cze 2020

Te trzy to takie grubsze gałęzie U takich niewielkich to w sumie u dołu prawie same wąsiki chyba. Pokaż je

Tuje możesz przyciąć lekko od góry i po bokach. Wtedy będą takie ładne obeliski i będą się najładniej zagęszczać. Tuje najładniej wyglądają, jak się je tnie po trochu, ale systematycznie. Jak je po wielu latach przytniesz u góry, to będzie to od góry brzydko wyglądać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasiab 12:16, 12 cze 2020

Dzięki Ewo za odpowiedź. Jaki jest najlepszy termin podcinania tuj? Co ile i o ile ciachac zeby soe zagescily?

Ja juz je podcielam także to sa graby patyczki po wstępnym usunięciu gałązek

eVka 12:26, 12 cze 2020

Słodkie grabiki, one bardzo szybko rosną jak będziesz często je ciąć i to mocno.
Buziaki!
kasiab 13:07, 12 cze 2020

Dzięki Ewo zobaczymy co na nowych mieszkańców powie nasz pies który jest już starszy i mam nadzieję mądrzejszy
Anda 13:24, 12 cze 2020

Szczuplaski graby szybko tyją

Tuje tniemy końcem czerwca. Można je ciąć częściej, jeśli jest potrzeba, końcem kwietnia, końcem czerwca i końcem sierpnia. Jednak jednorazowy ciach też wystarczy
kasiab 13:24, 12 cze 2020

Dziękuję Ewo! Twoja pomoc jest nieoceniona!