Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Gardenarium 14:04, 03 cze 2015

MagdalenaE.

Na razie to tylko podlewaj bo trawnik rzeczywiście wygląda przerażająco. Dopóki nie dojdziemy co jest przyczyną (a może byc przenawożenie, bo taki czarny jest) to podlewaj żeby nie usechł.

Chwastami zajmiesz się później.

Wklejaj kilka zdjęć (nie muszą byc wszystkie) a nie dawaj linku do albumu.
Źle się doradza jak zdjęcia są gdzie indziej.

Instagram Ogrodowiska
murasz15 18:35, 03 cze 2015

Witam,
Około 2 miesiace temu posialem trawę sport, wszystko ładnie przekopalem wygrabilem i zwalowalem. Trawa w miarę ładnie wschodzila a teraz są plamy i nie jest gęsta. Podlewana była codziennie, była też nawozona. Za krótki czas jeszcze minął czy może za rzadko siana, chodź sialem więcej niż zalecił producent. Proszę o radę
paulinap 22:49, 03 cze 2015

Witam,
trawnik zakładałam w maju 2014 r. Trawnik ma około 80 metrów kw.
Wiosną 2015 pojawiło się sporo suchych miejsc więc zdecydowałam się na aerację. Dosiałam nasiona i nawiozłam Hydrocomplex 12+11+18.
Początkowo rósł pięknie i był zielony.
Po 3 tygodniach dosypałam delikatnie znów nawozem i obficie podlałam.
Dodatkowo padał deszcz przez jakieś 2 tygodnie.
Niestety po dwóch tygodniach trawnik uległ drastycznemu pogorszeniu.
Czy został przenawożony, ma chorobę grzybową czy może brakuj mu wody?
Bardzo dziękuję za poradę.
marbrz 06:19, 04 cze 2015

@paulinap- po 3 tygodniach trzeba było nie delikatnie lecz nowrmalnie zasilić trawnik. Ponadto jak piszesz skoro był deszcz to co wysiałaś, zamiast zostać pobrane przez rośliny wpłynęło w glebę. Nawóz, który posiałaś zawiera niskie stężenia pierwiastków potrzebnych do źycia roślinom dlatego powinno się go wysiewać co 2 tygodnie.
tomgroch 22:36, 04 cze 2015

Nie można nawozić co dwa tygodnie, przynajmniej niczego co rośnie w gruncie. Nawozy zaczynają działać dopiero po 2-3 tygodniach od wysiewu !
Gardenarium 09:46, 05 cze 2015

murasz15 napisał(a)

Witam,
Około 2 miesiace temu posialem trawę sport, wszystko ładnie przekopalem wygrabilem i zwalowalem. Trawa w miarę ładnie wschodzila a teraz są plamy i nie jest gęsta. Podlewana była codziennie, była też nawozona. Za krótki czas jeszcze minął czy może za rzadko siana, chodź sialem więcej niż zalecił producent. Proszę o radę

- skosić nisko
- wzruszyć gołe miejsca grabiami do przodu i do tyłu
- posypać ziemią ogrodową a jeszcze lepiej przesianym kompostem
- posypać nasionami
- lekko przegrabić
- udeptać lub uwałować
- podlewać systematycznie niech wzejdą nasiona

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:47, 05 cze 2015

paulinap napisał(a)
Witam,
trawnik zakładałam w maju 2014 r. Trawnik ma około 80 metrów kw.
Wiosną 2015 pojawiło się sporo suchych miejsc więc zdecydowałam się na aerację. Dosiałam nasiona i nawiozłam Hydrocomplex 12+11+18.
Początkowo rósł pięknie i był zielony.
Po 3 tygodniach dosypałam delikatnie znów nawozem i obficie podlałam.
Dodatkowo padał deszcz przez jakieś 2 tygodnie.
Niestety po dwóch tygodniach trawnik uległ drastycznemu pogorszeniu.
Czy został przenawożony, ma chorobę grzybową czy może brakuj mu wody?
Bardzo dziękuję za poradę.

Pokaż zdjęcia trawnika.

Instagram Ogrodowiska
marbrz 09:50, 05 cze 2015

@tomgroch
Niestety nie zgodzę się z Kolegą. Moj trawnik przez ostatnie 6-7 lat właśnie ze względu na co 4 tygodniowe zasilanie nawozami wyglądał tragicznie. Od połowy maja po pierwszym wspaniałym rozkwicie, rózowa plamistość i nitkowatość czerwona zabijała trawnik w oczach. Nie twierdzę, że jest to lekarstwo dla każdego ale u mnie właśnie ta metoda się sprawdza w tej chwili. Powyższe częstsze nawożenie dotyczy tylko azotu, a resztę rozsypuje praktycznie co miesiąc. Dodać należy że mam glebę chyba najgorszej klasy i przepuszczalną jak sitko do cedzenia makaronu, a udało mi się uzyskać malowany dywan. Gdy ktoś będzie miał inną glebę, która utrzyma składniki na odpowiedniej głębokości, wtedy jest inna rozmowa. Jednak patrząc na osoby, które właśnie w tym okresie pokazują swoje wygłodniałe trawniki, wnioskować można, że glebę, którą posiadają trzeba nawozić częściej i mniejszymi dawkami. Co do działania nawozu też niestety nie podzielam opinii, chyba ze stosujemy nawozy długodziałające. Jak skoszę trawę pokażę różnicę sprzed 2 tygodni i dzisiaj.
tomasz_holch... 16:00, 07 cze 2015

Efekty stosowania zaleceń kolegi Marbrz

Na 96 stronie trawnik z 21 maja, a dzisiaj wygląda tak

:

Ograniczone podlewanie raz na 3-4 dni, co dwa tyGodnie nawozone saletra amonowa + hydrokompleks zgodnie z zaleceniami producenta

KOszona 2 razy w tyg
tomasz_holch... 16:00, 07 cze 2015

Sss
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies