Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

tomasz_holch... 10:20, 28 maj 2015

Przyszły moje wyniki , troche uboga ekspertyza z zalecanymi radami, dlatego wszelkie rady mile widziane

marbrz 11:45, 28 maj 2015

No to pojechali po bandzie doradcy z bożej łaski.
Azot tragedia co widać potem po trawniku że nie istnieje.
Moje zalecenie:
Azot - brakuje w glebie 2,32 kg na 100m2. Uzyskamy go nawożąc saletrą amonową (32%) w ilości 7,25 kg na 100m2 trawnika. NA ROK !!!!
Fosfor - w normie.
Potas - brakuje w glebie 1,56 kg na 100m2. Zastosuj sol potasową 60% w ilości 2,6 kg na 100m2 Na rok.
Dawkę azotu (saletry amonowej) podziel na porcje co 2 tygodnie od marca do 1 połowy października, wtedy nie będzie się zbyt szybko przemywała w glebę. Syp większe dawki do lipca włącznie potem mniejsze np co 0.5 kg, do 1 połowy października.
Odwrotnie Sól potasową. Mniejsze dawki wiosną, w maju przerwa od lipca zwiększaj do osiągnięcia wymaganej rocznej dawki nawozu.
Stosując często saletrę będziesz zwiększał zakwaszenie gleby co spowoduje spadek PH. Mnie zasugerowano także dla zwiększenia intensywności koloru trawy zastosowanie żelaza w dawce podanej w tabeli.
I zapomniałem dopisać ogranicz podlewanie do 1x na 4-5 dni. Jeśli podlewasz to raz intensywnie i przerwa. Najlepiej jednak obserwować trawę jak będzie zaczynała więdnąć i dopiero wtedy podlewać.
Popatrz jaką ja przygotowałem sobie rozpiskę i harmonogram:

tomasz_holch... 15:03, 28 maj 2015

Dziękuję za cenna radę

tydzien temu rozwiozłem 1,2 kg / 100m saletrzakiem magnezowym -> pomału widać efekty już.

Plany na najbliższy czas :
Dzsiaj skoszę trawę i przejadę :
1,2 kg na 100m saletrą amonową .
0,2 kg moczniku na 100m
0,6 kg/100m sol potasową
0,1 kg/100m siarczan zelaza

Czy jeśli w jednym czasie wychodzi kilka nawozów to mieszasz je przed nawiezieniem i jedziesz raz , czy każdy nawóz osobno sypiesz ?

Podeślę póżniej zdjęcia trawnika jak wygląda dziś

czy masz może taką tabelkę w wiekszym rozmiarze ? bo troche się rozmywa

turpluszak1 10:50, 29 maj 2015

Witam, chciałbym prosić Państwa o pomoc. Od dwóch dni z moim trawnikiem dzieje się coś złego. W jednym miejscu trawa zaczyna wysychać, przybiera ona kolor żółto-pomarańczowy. Dotyczy to obszaru bardzo często deptanego.
Trawa na początku kwietnia przeszła wertykulację oraz aerację. Na trawę został rozsypany nawóz BIOPON do trawników z mchem. Dodatkowo w przerzedzone miejsca została dosiana trawa, po całości została rozsypana ziemia do zakładania trawników. Trawa jest systematycznie nawadniana. Co w tej sytuacji mam zrobić? Czy może to być przypadkiem antrakoza?

Proszę o radę.
ilia1985_2010 16:26, 29 maj 2015

Witajcie,

Bardzo proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robic i chyba ogłosze bankructwo

Mój trawnik w roku ubiegłym był przygotowywany przez ogrodnika. Trawnik został przygotowany na Agro włókninie i w zeszłym roku sobie powoli rósł owszem były miejsca gdzie trawa rosłą szybciej a gdzie indziej wolniej nie skakałam z zachwytu ale przyjęłam do wiadomości ze to młody trawnik i tak musi byc. Przynajmniej był zielony. Jesienia w związku z tym ze na srodku ogrodu były place to dodatkowo poprosiłam ogrodnika żeby poprawił swoja prace i dosypał ziemi bo wydawało mi się jej zbyt mało w niektórych miejscach do tego gorace letnie słonce mogło zadziałać negatywnie. Ogrodnik dołożył warstwę ziemi przysypując jednocześnie wcześniejsza trawe. Wydawało mi się ze ziemia jest mało zyzna i kupiliśmy dodatkowo ziemi ogrodowej w workach i rozsypaliśmy na całym trawniku dodatkowo ok 2cm warstwę starając się nie przysypywać trawy już rosnącej. Dodatkowo w związku z tym ze trawnik jest na miejscu mocno nasłonecznionym dosialiśmy trawę barenbrug watersaver chyba 10 kg. Powierzchnia łączna trawnika to ok 180 m2. Na jesień sypnęliśmy jeszcze nawozem do trawników jesiennym Biopon.

W tym roku trawnik od wiosny wydawał mi się podejrzany. Wolniej rósł od trawników sąsiadów i w ogóle był jakiś marny- gorszy niż w zeszłym roku. Znowu kupiłam 10 kg tej samej trawy i dosiałam. Dodatkowo kupiłam troszkę nawozu i sypnęłam na całym trawniku- mało bo bałam się żeby nie wypalić trawki młodej. Od końca kwietnia zauważyłam ze w trawniku jest sucha trawa. O dziwo zaczęło to postępować nawet w miejscach gdzie trawa rosła całkiem nieźle. Wygrabiłam sucha trawe i znowu dosiałam sporo trawy.

Trawnik kosiliśmy od wiosny 3 razy- bo w sumie nie było czego dlatego tak rzadko. W zeszłym tygodniu go nie skosiłam bo był biedny.

Ostatnimi czasy padało dużo deszczu wiec trawa ruszyła ale pojawiły się placki zielonej i żółtej trawy. Normalnie niczym Dalmatyńczyk tylko ze zielono-żólty.

Wkelam zdjęcia

z góry dziękuje jeśli ktoś odpowie na mój post

pozdrawiam

marbrz 19:28, 29 maj 2015

Trawy nie ma, zdjęć nie ma, nawozu żadnego nie ma, i wracamy na 3 pierwsze wyrazy.
ilia1985_2010 21:04, 29 maj 2015

marbrz napisał(a)
Trawy nie ma, zdjęć nie ma, nawozu żadnego nie ma, i wracamy na 3 pierwsze wyrazy.

Przepraszam zdjęcia ładowałam ale się pewnie nie zaciągnęły. Doklejam jeszcze raz mam nadzieje ze teraz będzie już widać

waldek727 02:47, 30 maj 2015

ilia1985_2010 napisała:
Trawnik został przygotowany na Agrowłókninie.

Nie rozumiem.
To jak trawa ma rosnąć?
Bez korzeni?
ilia1985_2010 09:49, 30 maj 2015

waldek727 napisał(a)
ilia1985_2010 napisała:

Nie rozumiem.
To jak trawa ma rosnąć?
Bez korzeni?

Ogrodnik zrobił tak:

Po budowie wyczyścił cała działke - właściwie koparka zorała cały teren. W działce było strasznie dużo kamieni wiec przekopanie tego samemu nie byłoby możliwe.
Potem wyrównał cała działke- w miare możliwości
Polozył akrowłóknine
Na agrowłókninie wysypał całkiem nowa ziemie

Dopiero posiał trawe.

Podobno metoda z Agrowłóknina jest dobra żeby nie przerastały chwasty i na krecie kopce

Akurat chwasty nasiały się z działki sąsiada który podczas prac nad moim trawnikiem ogródek miał zarosniety jak las wiec to może dodatkowo osłabiać trawnik. Walcze i wyrywam chwastnice

pozdrawiam

marbrz 14:27, 30 maj 2015

Nie zrozumiałaś Waldka choć dobrze Ci poradził. Może tylko zniezbyt dosłownie. By się za dużo nie rozpisywać masz sytuację taką, że ty jesteś w domu a śniadanie za oknem na parapecie. I masz je zjeść bez otwierania okna i wybijania szyby. Zatem, zanim wypie... sz ogrodnika, niech Ci na swój koszt po pierwsze wywali agrowłókninę, potem ładnie uwalcuje tą nową nasypaną ziemię, potem niech za swoje kupi nowa trawę a potem niech także za swoja zarobioną kasę popracuje i zastosuje się do zaleceń z działu Zakładanie trawnika z siewu. Potem poczytać o nawożeniu i wtedy trawnik będzie 1klasa. Inaczej będziesz pisać na forum w nieskończoność.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies