Witam,
W Sierpniu 2014r kupiliśmy dom z ogródkiem w którym została ułożona trawa z rolki. Grunt z pewnością nie był odpowiednio przygotowany. Została wybrana jedynie istniejąca warstwa trawy chwastów, usunięto kamienie z ziemi. Nie podejrzewam, aby deweloper podjął jeszcze inne działania. Trawnik początkowo wyglądał bardzo ładnie szybko się ukorzenił. Trawa była mocna, gęsta i intensywnie zielona. Pod koniec marca trawnik zagrabiliśmy dwukrotnie usuwając starą trawę i rozgrabiając filc, który utworzył się w zacienionym miejscu pod płotem. Trawa utraciła swój kolor i była miejscami żółta. Następnie skosiliśmy trawę i za radą Pani w ogrodniczym, przy pomocy siewnika rozsypaliśmy nawóz firmy Target (nawóz do trawników z mikroelementami). Oczywiście intensywnie podlewaliśmy trawnik. Trawa odżyła nabierała intensywniejszego koloru. Jednak miejscami była wyblakła i wyglądała jakby usychała, a gdzie nie gdzie również zrobiły się łyse placki. W maju zauważyliśmy, że na tych łysych plackach zaczęły wzrastać nowe źdbła trawy. Liczyliśmy, że trawnik się zregeneruje. Jednak gdy dwa tygodnie temu skosiliśmy trawnik, niestety dość krótko, przeraziliśmy się. Trawnik wyglądał jakby cały zaczął usychać, wtedy też zobaczyliśmy, że było bardzo dużo suchej trawy przy samej darni. Dlatego użyliśmy ręcznego wertykulatora aby pozbyć się tego siana. Wynieśliśmy kilka koszy kosiarki suchej trawy. Miejscami trawa tak jakby odbiła, podniosła się. Niestety w wielu miejscach wyglądała jakby usychała od góry. Wczoraj zaczęłam kosić ponownie trawnik. Skosiłam tylko część, ponieważ zaczął padać deszcz. Miejsce które skosiła wygląda przerażająca. Trawa jest jakby wyschnięta, pojawiły się suche placki a źdźbła trawy znowu wyglądają jakby usychała od góry. Mamy wysyp chwastów, ostów, mleczy. Bardzo proszę o pomoc, czuję się bezradna. Mam wrażenie, że każde zabiegi z trawnikiem ostatecznie pogarszają jego wygląd. Jak pomyślę jaki był piękny w ubiegłym roku a jak wygląda teraz to chce mi się płakać. Co robić? Wklejam zdjęcia trawnika, widać dokąd trawa jest obecnie skoszona.
https://goo.gl/photos/gP39Ba4fJXS9MvKo7