Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje

kasia_w 18:29, 11 paź 2014

Karolina, pięknie też bym ich nie rozbierała
kasia_w 18:33, 11 paź 2014

Karolina-zauważyłam na którymś z twoich zdjęć piękny fotel. Mususz mieć klimatyczne dopracowane wnętrza w swoim stylowym domku Wnętrza to mój kolejny konik Za mną generalny remont mieszkania w kamienicy z ok 1910r. Było super!
iwona0765 19:08, 11 paź 2014

schody rewelacyjnie odnowione , podziwiam
Nallar 19:11, 11 paź 2014

Karolinek napisał(a)

Z chęcią. Musisz zacząć od zeszlifowania lakieru, ja to robiłam ręcznie papierem ściernym, najpierw grubszym, a na koniec tej miłej zabawy delikatniejszym, aby wygładzić powierzchnię. Przed malowaniem dokładnie przecieramy np.zwilżoną gąbką, aby pozbyć się pyłków.
Mój kwietnik był ciemnobrązowy, więc nie musiałam go malować, aby uzyskać przetarcia właśnie w tym kolorze.
Wszystkie brzegi przetarłam świecą i zabrałam się za malowanie białą farbą akrylową np.Dulux do drewna, tapowałam gąbką dwa razy w odstępie ok. godzinowym. Odstawiłam do wyschnięcia, a następnie brzegi przetarłam delikatnie rantem nożyczek, aby zdjąć białą farbę w tych miejscach, gdzie ma być widoczna ciemniejsza farba. Całość delikatnie przeszlifowałam drobnoziarnistym papierem ściernym i odkurzyłam, a następnie polakierowałam miękkim pędzlem. Używam lakieru na bazie wody typu półmat ok. 3-4 warstwy.Po drugiej warstwie lekko szlifuję i odkurzam, aby uzyskać gładką powierzchnię.
Miłej pracy

Karolina, bardzo dziękuję za instruktaż. Kiedy zakończy się sezon ogrodowy, zabieram się za swój kwietnik, który na razie stoi w graciarni. Jak tylko go doprowadzę do porządku, nie omieszkam się pochwalić. Czy wyjdzie mi tak ładny jak Twój? wątpię, ale od czegoś muszę zacząć. Liczę że osiągnę choć po części zamierzony efekt.
pasjonatkaam... 20:08, 11 paź 2014

schody mega! uwielbiam takie realizacje
Karolinek 20:12, 11 paź 2014

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Kochane jesteście
Kasiu, ten remont w mieszkaniu w kamienicy to u siebie robiłaś, czy dla kogoś. Zazdroszczę, jeżeli robisz to zawodowo. mnie to strasznie kręci. Najchętniej kupowałabym stare mieszkania w ciekawych miejscach i odnawiała, a później oczywiście sprzedawała. W swoim mieszkaniu w budynku poniemieckim zostawiłam drewniane podłogi, drzwi do pokoi, stare klamki, wszystko to co dało się odnowić, a nie wyłamuje się z konwencji.

Ewo, koniecznie wstaw zdjęcia. Jestem przekonana, że stworzysz wyjątkowy przedmiot, gdyż włożysz w niego swój czas i serce
jola54 23:29, 11 paź 2014

Karolinko! balustrada piękna i nie pospolita i o to właśnie chodzi....czyż nie?...pozdrawiam buziaki!
zawitka 08:33, 12 paź 2014

Ewa ----co Ty jak to nie wyjdzie a upór ogrodnika gdzie wyjdzie wyjdzie ja też mam stolil zrobię córce i tyż pokażę
kasia_w 13:17, 12 paź 2014

Karolinko-to mieszkanie to dla nas, na biuro. Też zostawiliśmy co się dało, okna i drzwi niestety były w stanie tragicznym.Pokażę "before and after" na facebooku za kilka tygodni- pozostały jeszcze do położenia kafelki w łazience, a panów majstrów doczekać się nie mogę. Uwielbiam robić wnętrza, ale sądzę że robienie tego komercyjnie może być drogą przez mękę Wystarczy mi projektowanie grafiki pod klientów, wierz mi różne "kwiatki" czasem wychodzą...
Dlatego, jak na razie, robię to głownie dla siebie i bliskich
Nallar 16:21, 12 paź 2014

zawitka napisał(a)
Ewa ----co Ty jak to nie wyjdzie a upór ogrodnika gdzie wyjdzie wyjdzie ja też mam stolil zrobię córce i tyż pokażę

Halinko, wyjść wyjdzie tylko jak?
Widziałam Twoje skrzyneczki, czy to ta sama technika?
Czekam na zdjęcie stoliczka