Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 16:13, 07 wrz 2018

Dzisiaj kolega poprosił mnie o radę.
Trzy lata temu, chcąc całkowicie wyeliminować z ogrodu bez lilak (posadzony przed trzydziestu laty) polał ścięty pień i ścięte liczne odrosty nierozcieńczonym Roundup'em. Wcześniej kilka lat walczył z jego odrostami, które wyrastały kilka, kilkanaście metrów dalej od rośliny matecznej. Po każdym ścięciu, lilak odrastał ze zdwojoną siłą. W końcu potraktował go herbicydem. Krzak padł wraz ze wszystkimi odrostami.

I teraz, po trzech latach - chciałby w tym miejscu posadzić winogrona.I pyta, czy może. Odpowiedziałam, że ja na jego miejscu na pewno bym nie sadziła. Ale nalega, że to jedyne super miejsce w ogrodzie, najbardziej słoneczne, osłonięte...

A Wy co byście poradzili?

Anda 16:28, 07 wrz 2018

Z tego co czytalam moze sadzic. Glyphosat zostaje do ok. roku w ziemi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Muszelka 16:43, 07 wrz 2018

Dziękuję. Dla niego to bardzo dobra wiadomość.

Ale ja obawiam się, że taka jest tylko oficjalna wersja producenta. Ale czy na pewno tak jest...?
Czytałam również opracowania, że na długie lata infekuje glebę, jest rakotwórczy.

Koncern Monsanto wyrokiem sądu z sierpnia 2018 r. ma wypłacić pierwsze, gigantyczne odszkodowanie).
Hmmm...
Anda 17:02, 07 wrz 2018

Ta informacja nie jest ze strony producenta. Jest ze strony krytykujacej Monsanto.
https://utopia.de/ratgeber/glyphosat-roundup/

Po jednorazowym uzyciu tak dlugo nie infekuje gleby. Gorzej, jesli sie oprysk regularnie powtarza. Poza tym glyphosat przedostaje sie z ziemi do wod gruntowych. Nikt nie powinien tego uzywac, bo juz nawet w chlebie znajduje sie jego slady. U ludzi zreszta tez.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Muszelka 17:07, 07 wrz 2018

Dziękuję Ci

Przekażę te informacje.
asiak 17:50, 07 wrz 2018

Muszelka napisał(a)
Asiu, słodka mordka dla Ciebie

Dziękuję Muszelko Kocham zwierzęta, takie mućki również
gogo 00:20, 08 wrz 2018

Muszelko, te krówki są przeurocze, takie do miziania. I zupełnie inne niż nasze, mają grzywki i kędzierzawą sierść A tych widoków im zazdroszczę
Malgosik 11:52, 29 wrz 2018

Ja też czytałam że roundup kumuluje się w glebie.
Ale z drugiej strony oglądałam program jak we Francji dołącza się do gospodarstw ekologicznych z certyfikatem. Trzeba przez 3 lata uprawiać ogród organicznie i wtedy uznaje się że jest on czysty.
Muszelka 16:22, 01 paź 2018

Witajcie!
U mnie w ogródku pierwsze, nieśmiałe oznaki jesieni. Liście niektórych odmian borówek spąsowiały

Muszelka 16:32, 01 paź 2018

Jeden rodek oszalał...