Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 21:30, 02 lut 2026

Kochani, niechaj Wam się darzy - życiowo i ogrodowo ❤️

Z zimowym pozdrowieniem ogrodników: Byle do wiosny!

Lato samo przyjdzie

Wafel 22:11, 02 lut 2026

Latem też masz niezłą "zorzę", uroczy ten twój front, jak domek z bajki
Patrycja_KG_Lu 05:40, 03 lut 2026

Muszelka napisał(a)
Kochani, niechaj Wam się darzy - życiowo i ogrodowo ❤️

Z zimowym pozdrowieniem ogrodników: Byle do wiosny!

Lato samo przyjdzie

Pierwsze zdjęcie jak na pocztówkę albo kartkę z życzeniami świątecznymi. Ostatnie zdjęcie za to to mój hortensjowy wzór, bardzo bym chciała takie duże i z mnogością kwiatów mieć u siebie.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Muszelka 13:17, 03 lut 2026

Patrycjo, będziesz miała wysokie hortki z mnogością dużych kwiatów. Po ok. 5., 6. latach, wszystkie hortensje bukietowe (oprócz odmian karłowych) wyrastają na wysokie krzewy. Wspomnisz moje słowa - Twoje hortki przerosną Ciebie!
Zapewnij im tylko słoneczne stanowisko i nie żałuj wody (szczególnie w czasie zawiązywania i rozkwitu kwiatostanów).

Tak. Pani Zima potrafi przepięknie malować. Tu fotka, gdy pracowała pędzlem.

Inne rzeczy Zima też potrafi, ale spuśćmy na to kurtynę milczenia

Uściski!❤️
Patrycja_KG_Lu 17:39, 03 lut 2026

Muszę się cofnąć u Ciebie w takim razie do zdjęć wiosennych z cięcia, bo pewnie będę mieć dylemat jak nisko i mocno swoje ciachnąć.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Alija 19:58, 03 lut 2026

Muszelko, dobrze, że się ta zorza przytrafiła to odwiedziłaś ogrodowisko. Zdjęcia zorzy fantastyczne! Ogrodowe zresztą też, a to powyżej mogłabyś wysłać z życzeniami na Boże Narodzenie
Pozdrawiam cieplutko
Muszelka 10:30, 04 lut 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Muszę się cofnąć u Ciebie w takim razie do zdjęć wiosennych z cięcia, bo pewnie będę mieć dylemat jak nisko i mocno swoje ciachnąć.

Wycinaj w marcu wszystkie (sic!) cienkie gałązki, krzyżujące się, słabe. Zostaw tylko grubsze, silne (nawet, jeśli zostanie ich tyle, co kot napłakał). Nie martw się. Hortka w maju odwdzięczy Ci się (z pozostawionych zalążków i pąków uśpionych) wzrostem nowych, silniejszych gałązek, które w lipcu wydadzą duże kwiatostany.

Od początku pamiętaj, że gałązki wyrastające bezpośrednio z korzenia w przyszłości będę stanowić podstawę krzewu. Pozostawiaj więc ładne, bardziej wyprostowane (nie płożące).

W miarę możliwości nadawaj hortce półokrągły kształt - środkowe gałązki pozostaw wyższe, boczne stopniowo niższe.

Nie bój się ciąć. Hortensje są bardzo wyrozumiałe, wybaczają błędy. Najwyżej za rok przytniesz krzewy inaczej
Sama dojdziesz do wprawy.

Co roku, po cięciu, pozostawiaj trochę wyższy krzew.

Trzymaj się podstawowej zasady - wycinaj do zera wszystkie cienkie gałązki.
Powodzenia.

Muszelka 10:33, 04 lut 2026

Bardzo dziękuję Wam wszystkim za wpisy. To miłe, że nadal pamiętacie Muszelkę.

Niechaj Wam się darzy ❤️
Paaa
Kordina 12:54, 04 lut 2026

Trudno byłoby zapomnieć taką Istotę jak Muszelka, która skupia się na pięknie Świata i pokazuje go w fotografiach. Świata, w którym przyszło nam żyć
ajka 17:25, 04 lut 2026

O rany, nie znam twojego wątku Muszelko, patrzę i nie wierzę, normalnie zdjęcia jak pocztówki. Clematis na furtce rozbroił mnie całkowicie.