Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 16:37, 25 sty 2019

Grażynko, doskonale rozumiem, o czym piszesz. Podczas takich grupowych wyjazdów z dziećmi czy młodzieżą najważniejsza jest radość przebywania ze sobą, budowanie relacji, przygoda (nie zapominając o tak oczywistych aspektach jak: cele wychowawcze, edukacyjne, bezpieczeństwo uczestników, itd.). Góry są do tego doskonałym miejscem.
Bardzo trudno przebywając w większej grupie, będąc w dodatku za nią odpowiedzialnym, móc w pełni przeżywać mistykę gór, chłonąć ciszę... Po prostu się nie da.

W górach uwielbiam zjawisko inwersji. Do tego stopnia je lubię, że zdarzyło mi się kiedyś zimą (podczas kilkustopniowego mrozu) stać w jednym miejscu (na zboczu Soliska w Tatrach Słowackich) i gapić się na to zjawisko przez kilka godzin. Przeżycie, które nie zapomnę do końca mojego życia. Z grupą byłoby to niemożliwe.

Cudownie jest nocować w górach. Nie umykają wówczas magiczne chwile, gdy Słońce powoli pojawia się nad horyzontem i wieczorem za nim się chowa.

Gdy szczyty pokryte są śniegiem jest to zawsze niewypowiedzianie piękne zjawisko. Feeria barw... od granatu, fioletu, różu, czerwieni, pomarańczy, złota, srebra po biel. A wieczorem w odwrotnej kolejności. Bezcenne chwile...
Muszelka 16:43, 25 sty 2019

Sławkowski Szczyt podczas wschodu Słońca.

Muszelka 16:45, 25 sty 2019

Mgduska, nie zjadaj wszystkiego - zostaw coś dla ewentualnych Gości
Muszelka 17:00, 25 sty 2019

Danuś, dzięki za rozgrzeszenie
anabuko1 17:03, 25 sty 2019

Muszelka napisał(a)
Sławkowski Szczyt podczas wschodu Słońca.

Przepiękny. ach
gogo 19:17, 25 sty 2019

Dzięki za zrozumienie
Wschody i zachody słońca, jak na ironię, obserwowałam w Bułgarii
Byliśmy z aktywem PTTK w Rodopach i Starej Płaninie.
Było pięknie, ale to nie było to samo.
Po prostu nie te góry
Choć niektórzy pewnie się zdziwią, bo przecież góry to góry
ryska 19:31, 25 sty 2019

Zachwycające, cieszy mnie, że się z nami dzielisz nie tylko zdjęciami ale i wrażeniami. To tak jakbyśmy tam trochę byli
Muszelka 00:32, 26 sty 2019

anabuko1 napisał(a)

Przepiękny. ach

Na tej fotografii zatrzymany jest moment, gdy śnieg wydaje się być koloru różowego. „Zmiany kolorystyczne śniegu” od granatu poprzez różne odcienie fioletu, różu... aż do bieli zachodzą zaledwie w ciągu kilku minut. W rzeczywistości są jeszcze piękniejsze niż na zdjęciach. Mam setki podobnych kadrów. Najwięcej z Karkonoszy, Beskidów i Tatr.
Muszelka 00:41, 26 sty 2019

Grażynko, a może zaszalejesz i wybierzesz się zimą np. na Szrenicę z noclegiem w schronisku? Choć na jeden dzień i jedną noc... Do Szklarskiej masz od siebie żabi skok. Jeśli zdrowie nie pozwala, to możesz podjechać na szczyt wyciągiem. Mogę obczaić Ci termin z pewną, słoneczną pogodą, gdy ze 100 % pewnością przeżyjesz cudowny górski wschód i zachód Słońca. Zimą są one wyjątkowo spektakularne, bo przedstawienie rozgrywa się zarówno na niebie, jak i na graniach.

W wyszukiwaniu okna pogodowego jestem naprawdę dobra W ciągu dnia możesz spacerować Drogą Przyjaźni, jest niemal płaska. Ciepła kurtka, dobre buty, raczki i heja!
Namów Pana Gogo i ruszajcie do królestwa Liczyrzepy

My planujemy weekendowy wypad w Karkonosze na przedwiośniu. A musimy przejechać pociągiem pół Polski. W piątek po pracy podróż, sobota w górach i w niedzielę powrót. Dzisiaj wieczorem wróciliśmy i już planujemy ponowny wyjazd. A co! Póki życia starczy sił!
Muszelka 00:43, 26 sty 2019

ryska napisał(a)
Zachwycające, cieszy mnie, że się z nami dzielisz nie tylko zdjęciami ale i wrażeniami. To tak jakbyśmy tam trochę byli

Reniu, skoro się cieszysz, to zabieram Cię teraz w Tatry Wysokie!
Tadam!
Inwersja!