Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 20:15, 19 mar 2023

Ryska! Ty masz darmową wejściówkę!

Zanim te bataty umieścisz w wodzie/ziemi - dokładnie je umyj i przez 15 min. pomocz w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Ma to na celu usunięcie ewent. środka chemicznego, którym często opryskiwane są bataty (żeby właśnie nie wypuszczały pędów).
Muszelka 20:19, 19 mar 2023

Frytki z batatów też uwielbiam! Z rozmarynem! Mniamm...
Kordina 22:00, 19 mar 2023

Jaki pęd ŻYCIA, wyspy powstałe z magmy wulkanicznej, twarda skała, a z biegiem lat procesy glebotwórcze powstają i nie wiadomo skąd na środku oceanu pojawiają się nasionka dając początek nowemu Pewno przywiane przez wiatr, deszcze i ptaki
Mój syn był na tej wyspie, a ja jeździłam sobie żółtym ludzikiem po mapie google, więc też prawie byłam a on taki sam podróżnik jak i Ty i fotograf również, nawet wygrywał konkursy fotograficzne
Zainrygowałyście mnie tymi batatami
Muszelko mniej więcej jakie proporcje wody i sody? Myślę, że to dobra metoda do innych warzyw również.
Muszelka 06:00, 20 mar 2023

Kordina napisał(a)

Muszelko mniej więcej jakie proporcje wody i sody?

1 łyżka sody na 1 l wody.
Muszelka 06:07, 20 mar 2023

Kordina napisał(a)
Jaki pęd ŻYCIA...

Na Lanzarote zrobiły na mnie ogromne wrażenie... winnice.
Księżycowy krajobraz, gleba na której zalega gruba warstwa zastygłej lawy i czarnego pyłu… Patrząc z lotu ptaka na krajobraz Lanzarote trudno jest sobie wyobrazić, że można tu wyhodować dorodne owoce.

Tymczasem w samym centrum wyspy, w wielkich stożkowych zagłębieniach w ziemi, w których zalega warstwa wulkanicznego żwiru, mieszkańcy sadzą winorośle! Każde takie zagłębienie otoczone jest półkolistym, kamiennym murkiem. Ma ono za zadanie chronić rośliny przed suchym, silnym wiatrem wiejącym znad afrykańskiego kontynentu.

Muszelka 06:11, 20 mar 2023

Lanzarote słynie z niedoboru słodkiej wody w glebie. Skąd więc winorośl czerpie ją do niezbędnego procesu fotosyntezy?
Otóż sekretem jest właśnie gruba warstwa żwiru, która przez całą noc chłonie z powietrza wilgoć, natomiast w trakcie dnia oddaje ją roślinie.

Im mniej owoców na krzewie winorośli tym lepiej (więcej w niej cukrów i polifenoli). Im więcej „cierpi” winorośl w trakcie cyklu wegetacyjnego, tym lepsze będzie wino.
Wulkaniczne wina z Lanzarote już wieki temu trafiały na królewskie stoły w całej Europie (Muscat, Malvasia).

Kordina 10:10, 20 mar 2023

Elastyczność świata roślin i ludzi, jako elementu natury - zadziwia
Makao 12:29, 20 mar 2023

Zerknij na moje patyki. Wstawiłam zdjęcia.
Ewa777 13:15, 20 mar 2023

Niesamowity ten wulkaniczny krajobraz.
Muszelka 18:16, 20 mar 2023

Makao napisał(a)
Zerknij na moje patyki. Wstawiłam zdjęcia.

Odpisałam u Ciebie.