Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 09:20, 19 mar 2023

Wreszcie pojawiły się zawiązki pędów na batatach w 2. skrzynce (zaznaczyłam żółtą linią).

Wniosek: Bataty do wypuszczenia pędów lubią ciepłe stanowisko. Skrzynka nr 1 stoi blisko kominka. Skrzynkę nr 2 postawiłam w chłodniejszym miejscu.

2. skrzynka
Muszelka 09:22, 19 mar 2023

Dzisiaj odcięłam pęd z batata, który jest zanurzony w słoiczku z wodą i sam pęd wstawiłam do wody. Ciekawe, po jakim czasie pojawią się na nim korzonki.

c.d.n.
Alija 10:27, 19 mar 2023

Piękne masz te rzeczki, ciemiernikową i krokusową. Historia batatowa w odcinkach wciągająca.
Patrycja_KG_Lu 11:25, 19 mar 2023

Muszelka napisał(a)
Dzisiaj odcięłam pęd z batata, który jest zanurzony w słoiczku z wodą i sam pęd wstawiłam do wody. Ciekawe, po jakim czasie pojawią się na nim korzonki.

c.d.n.

Te bataty to mają być ozdobne czy do jedzenia? Myślałam, że z nimi jest jak z ziemniakami, czyli bulwa zapewnia jakieś składniki pokarmowe na start.
Muszelka 12:15, 19 mar 2023

Patrycjo, wbrew nazwie "słodki ziemniak", to inny gatunek niż nasze rodzime ziemniaki.
Bataty (ipomea) należą do rodziny powojowatych, a ziemniaki do rodziny psiankowatych. Wymagają innej uprawy.

Co prawda, można posadzić do ziemi bulwę batata, ale po lecie powiększy tylko swój rozmiar, będzie łykowata, niesmaczna.

Bataty rozmnaża się z zakopywanych do ziemi ukorzenionych pędów (w maju, po ostatnich przymrozkach).

Żałuję, że bataty, które kupiłam mają ciemne listki, a nie limonkowe (bardzo lubię ten kolor w ogrodzie).  Ale nie miałam wyboru - tylko ta odmiana batatów była w sprzedaży zarówno w Biedronce, jak i Lidlu. A ja i tak nie miałam pojęcia, jakiego koloru listki wypuści...

Planuję posadzić ukorzenione pędy do skrzyni (będą też ozdobą), a jesienią wykopać bataty i je zjeść.

Taki mam zamiar, ale co z niego wyjdzie, nie wiem. Póki co, wszystko idzie zgodnie z planem
Muszelka 12:17, 19 mar 2023

Alija napisał(a)
Piękne masz te rzeczki, ciemiernikową i krokusową. Historia batatowa w odcinkach wciągająca.

Rzeczki dziękują!
Kordina 15:19, 19 mar 2023

Muszelko przeczytałam Twój caaaały wątek, oczywiście dołączam do huru wielbicieli piękna Twoich zdjęć po prostu uczta duchowo - wzrokowa
Życzę samego dobra ze Świata, którego bogactwo tak cudnie umiesz uchwycić
Muszelka 17:34, 19 mar 2023

Bożenko, bardzo dziękuję za życzenia. Piękne!

Jose Saramago kiedyś napisał: „Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy”. Można te słowa rozumieć wprost, jak i duuuuużo głębiej…

Jeśli zatrzymać się tylko na ich bezpośrednim znaczeniu, to naprawdę mamy się ciągle czym zachwycać. Nasza Ziemia jest przepiękna - taką ją widzę i taką pragnę uchwycić w kadrze.

Krótko przed „pandemią” byłam na jednej z wysp kanaryjskich, na Lanzarote. To wyspa o niemal kosmicznym wyglądzie (ma ok. 300 wulkanów). Nie ma ani jednego źródła słodkiej wody. Kawałek trawnika znaleźć tam równie trudno, jak w Polsce aleję wysadzaną palmami. Każda, dosłownie, każda roślina w ogródku jest specjalnie nawadniana.

Będąc jeszcze tam, cyknęłam telefonem zdjęcie jednego z tamtejszych przydomowych ogródków i wysłałam je z pozdrowieniami koledze, który tak jak my, kocha zieleń w ogrodzie.

Do dziś mam jego odpowiedź.

„W pierwszej chwili pomyślałem, o jak fajnie, wreszcie nie musiałbym kosić trawnika!
Ale po chwili zastanowienia...
Gdzie mój mniszek, który swym żółtym pyłkiem pszczoły maluje,
z którego żona syrop na jesienną słotę i zimowe dni robi?
Co ze stokrotkami, które trawnik okrywają białą szatą,
gdzie koniczyna biała, która pszczoły poi?
Co ze szczawiem, który wpierw swym drobnym kwieciem owady wabi, a na jesień
makolągwy nasionami karmi, z czego ja zupę szczawiową zrobię?
Gdzie rumianek, który kwieciem białym trawnik zdobi,
a pod koniec lata koszyczkiem nasion częstuje…
Jak ja lubię przysiąść na trawniku rozgnieść w palcach
kwiat rumianku i delektować się jego zapachem…
Gdzie moja koniczyna czerwona, ta wysoka, na skarpie rosnąca,
która kwitnie bardzo długo, przyciąga do swych kwiatów całą rzeszę motyli?
Gdzie by mi się te futrzaste trzmiele pasły…?”

Super! Ale mają fajnie, nie muszą wyrywać chwastów!
To była pierwsza myśl, gdy zobaczyłam tamtejsze ogródki.
Prawie natychmiast przyszło otrzeźwienie.
Nastąpił bardzo podobny proces myślowy, jak u mojego kolegi…
Z tą różnicą, że On o wiele piękniej to ujął niż ja.

Bożenko, nasz świat jest piękny. Cały! I taki widzą go moje oczy. I z pewnością i Twoje i wszystkich nas, którzy odwiedzają to Forum.

Pozdrawiam Cię ciepło, Bożenko.

Bardzo dziękuję za czas, który poświęciłaś mojemu wątkowi.
Muszelka 17:41, 19 mar 2023

Lanzarote

ryska 19:08, 19 mar 2023

Poproszę bilet i frytki
Z batatów oczywiście. Uwielbiam
Mam 3 w lodówce i pewnie zrobię takie doświadczenie jak Ty, bo bardzo mnie zaciekawiłaś.
Przepiękne zdjęcia i z ogrodu i z wycieczki.
Pozdrawiam serdecznie