Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 23:39, 15 maj 2023

Ewa777 napisał(a)
Też lubię rośliny na pniu z tego względu, że zawsze znajdzie się dla nich miejsce

Witaj w klubie!
ewsyg 22:45, 18 maj 2023

Witaj Muszelko. Bardzo ciekawą rzeźbę kupiłaś. Poczytałam u Ciebie o truskawkach pnąco-wiszących. Dla mnie to cenne informację, w tym roku zaczynam ich hodowlę w donicach.

Zastanawiałam się, jakby zachowywały się zwykłe truskawki posadzone w donicach. Odrosty by zwisały i nie byłoby tyle pracy. Chyba to też wypróbuję w tym roku.
Muszelka 23:18, 18 maj 2023

ewsyg napisał(a)
Witaj Muszelko. Bardzo ciekawą rzeźbę kupiłaś. Poczytałam u Ciebie o truskawkach pnąco-wiszących. Dla mnie to cenne informację, w tym roku zaczynam ich hodowlę w donicach.

Zastanawiałam się, jakby zachowywały się zwykłe truskawki posadzone w donicach. Odrosty by zwisały i nie byłoby tyle pracy. Chyba to też wypróbuję w tym roku.

Witaj Ewo,
tzw. zwykła truskawka (owocująca w czerwcu) również wytwarza rozłogi. Ale pozostawienie ich spowodowałoby osłabienie rośliny matecznej i za rok w czerwcu miałaby mało owoców.

Natomiast truskawka tzw. pnąco-wisząca owocuje od czerwca do grudnia na części ukorzenionej w ziemi, jak również na pnących lub wiszących rozłogach. Im więcej jest rozłogów, tym więcej truskawek
ewsyg 23:20, 18 maj 2023

OO, cena informacja, bardzo dziękuję.
Muszelka 00:13, 19 maj 2023

Pomidory 'Betalux' (20 szt.) od dwóch dni w donicach. Wypełniłam je w 4/5 ziemią kompostową i 1/5 ziemią do warzyw. Jutro przyniosę im pokrzywy. Wsunę do każdej donicy po garści. A resztę przeznaczę na gnojówkę.

Muszelka 00:16, 19 maj 2023

Jutro planuję też posadzić do ziemi 'Philovita F1' (będą rosły w dzwonach) oraz do donic urocze maluchy od Reni Kokesz -'Tiny Tim'.

Viva pomodori!

vita 07:09, 19 maj 2023

Poczytałam o uprawie truskawek, u Ani pisałaś o kompostowaniu, te wszystkie ciekawostki
Posadzisz pomidory w dzwonach? Bardzo jestem ciekawa, podziwiam Twoją wiedzę
Notatki sobie robię
April 07:45, 19 maj 2023

Muszelko, mam pytanie odnośnie pomidorów. Nie mam ziemi kompostowej ale mam zwykłą ogrodową i masę obornika przekompostowanego. Czy takie połączenie będzie dla pomidorów odpowiednie? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
anuska2507 08:51, 19 maj 2023

Muszę wziąć z Ciebie przykład i wysiać szpinak jesienią. Mój wiosenny ledwo wylazł z ziemi, a już cały w mszycach
Muszelka 16:23, 19 maj 2023

vita napisał(a)

Posadzisz pomidory w dzwonach?

Taaak, właśnie skończyłam sadzić. Odmiana 'Philovita' rośnie wysoko i wygląda dekoracyjnie. No więc, dostała dzwony

Posadziłam też odm. 'Tiny Tim'. To również jest pomidor koktajlowy, ale rośnie nisko. Od Reni dostałam 5 szt. 2 szt. posadziłam w swoich 15 l. donicach.

A 3 szt. postanowiłam ofiarować dalej Trzem małym osóbkom, które uwielbiają małe pomidorki Zrobiłam dla nich specjalne znaczniki Potem z mamami niech przesadzają do donic, jakie im będą pasować.

Na koniec, w popłochu cyknęłam zdjęcia, bo deszcz zaczął przeganiać mnie do domu. A tyle miałam planów ogrodowych na piątkowe popołudnie!