Witaj Muszelko. Bardzo ciekawą rzeźbę kupiłaś. Poczytałam u Ciebie o truskawkach pnąco-wiszących. Dla mnie to cenne informację, w tym roku zaczynam ich hodowlę w donicach.
Zastanawiałam się, jakby zachowywały się zwykłe truskawki posadzone w donicach. Odrosty by zwisały i nie byłoby tyle pracy. Chyba to też wypróbuję w tym roku.
Witaj Ewo,
tzw. zwykła truskawka (owocująca w czerwcu) również wytwarza rozłogi. Ale pozostawienie ich spowodowałoby osłabienie rośliny matecznej i za rok w czerwcu miałaby mało owoców.
Natomiast truskawka tzw. pnąco-wisząca owocuje od czerwca do grudnia na części ukorzenionej w ziemi, jak również na pnących lub wiszących rozłogach. Im więcej jest rozłogów, tym więcej truskawek
Pomidory 'Betalux' (20 szt.) od dwóch dni w donicach. Wypełniłam je w 4/5 ziemią kompostową i 1/5 ziemią do warzyw. Jutro przyniosę im pokrzywy. Wsunę do każdej donicy po garści. A resztę przeznaczę na gnojówkę.
Poczytałam o uprawie truskawek, u Ani pisałaś o kompostowaniu, te wszystkie ciekawostki
Posadzisz pomidory w dzwonach? Bardzo jestem ciekawa, podziwiam Twoją wiedzę
Notatki sobie robię
Muszelko, mam pytanie odnośnie pomidorów. Nie mam ziemi kompostowej ale mam zwykłą ogrodową i masę obornika przekompostowanego. Czy takie połączenie będzie dla pomidorów odpowiednie? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Taaak, właśnie skończyłam sadzić. Odmiana 'Philovita' rośnie wysoko i wygląda dekoracyjnie. No więc, dostała dzwony
Posadziłam też odm. 'Tiny Tim'. To również jest pomidor koktajlowy, ale rośnie nisko. Od Reni dostałam 5 szt. 2 szt. posadziłam w swoich 15 l. donicach.
A 3 szt. postanowiłam ofiarować dalej Trzem małym osóbkom, które uwielbiają małe pomidorki Zrobiłam dla nich specjalne znaczniki Potem z mamami niech przesadzają do donic, jakie im będą pasować.
Na koniec, w popłochu cyknęłam zdjęcia, bo deszcz zaczął przeganiać mnie do domu. A tyle miałam planów ogrodowych na piątkowe popołudnie!