Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 16:21, 21 maj 2023

Kasya napisał(a)

Widać kiełek 1

To obetnij go z kawałkiem bulwy i posadź do ziemi. Batat to silna roślina, powinien dać sobie radę.
Makao 17:42, 21 maj 2023

To ciekawe.
Ten sposób na pionowanie cukini
Kordina 18:13, 21 maj 2023

Muszelka napisał(a)
Odpoczywamy na leżakach, ptaszki koncertują, zefirek powiewa. Piękny czas, piękna pogoda!

O tak, chłonąć chwile ja po przyjęcinach gości, jadę w okolice jeziora naładować akumulatory, może bieliki dojrzę, albo inne łośki
sylwia_slomc... 20:29, 21 maj 2023

Muszelka napisał(a)
Przed moim ogródkiem rośnie wielka lipa. Kilka lat temu posadziłam pod nią hosty. Muszę przyznać, że bardzo słabo o nie dbam. Ale one - wcale na to nie zważając - zdrowo i ładnie rosną. Jedyny „nawóz”, który otrzymują ode mnie, to kompost. Wczesną wiosną, gdy zauważam wystające z ziemi kły, to porządnie zasypuję je kompostem. Oczywiście kilka dni później, kły znów są na wierzchu Potem już cały sezon, radzą sobie same.

Dlaczego hosty dobrze rosną? Czyżby to czar kompostu? A może dobroczynnej obecności lipy? Jest jeszcze jedna hipoteza - spacerujący alejką panowie pieskowie obsikując pień lipy, stale nawożą moje hosty

U mnie ta odmiana hosty też tak szybko rośnie, bardzo ją za to lubię.
Mary 21:40, 21 maj 2023

Muszelka napisał(a)
Rok temu w skrzyni, w której teraz są bataty, płożyły się cukinie. W tym sezonie, żeby zdobyć na nie miejsce postawię je do pionu

Zdjęcie sprzed chwili - dowód

Na postawienie 5. "dzwonów" wykorzystałam miejsce pod płotem. Do zeszłego roku rosły tam Anabellki Strong. Zostawiłam tylko 1 krzak. Resztę Anabellek zaadaptowały (z wielką radością) moje latorośle.

Też myślę o uprawie cukinii w formie pionowej. Zamierzam skorzystać z tej strony (jeśli moja cukinia będzie łaskawa wykiełkować).
https://allthelittlereasons.com/how-to-start-growing-zucchini-vertically-its-easy/
Muszelka 08:39, 22 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie ta odmiana hosty też tak szybko rośnie, bardzo ją za to lubię.

To chyba odm. 'Patriot'.
W zeszłym roku wykopałam jedną dużą kępę, podzieliłam na kilka mniejszych i posadziłam pod brzozami, które rosną wzdłuż alejki. Ładnie wyglądają
Muszelka 08:47, 22 maj 2023

Mary, bardzo dziękuję za link
W podobny sposób chcę prowadzić cukinie, dając im jednocześnie więcej podpory (przez konstrukcję dzwonu) na owoce i liście. Nie wiem, jaki będzie rezultat. Ale jak nie sprawdzę, to nie będę wiedziała
Muszelka 19:29, 22 maj 2023

Przed chwilą skończyłam podlewać bluszcz i hosty, które posadziłam przy betonowym, ROD-owskim ogrodzeniu. To pas alejki usytuowany naprzeciw mojego płotu. Zaanektowałam go. W sensie: wykarczowałam chaszcze, systematycznie wyrywam chwasty, podlewam posadzone rośliny. Spod niektórych brzózek, po zimie, zniknęły hosty... powiem efemerycznie "zniknięto je"

Macie pomysł, co mogłabym jeszcze tam posadzić? Pas jest szerokości ok. 1,2m, długości 18m. Staram się podlewać go raz w tygodniu. Półcień, cień. Więcej słońca dociera tam w godzinach przedpołudniowych.

ewsyg 21:04, 22 maj 2023

Może liliowce, albo trawy ?
Basieksp 21:34, 22 maj 2023

A ja bym więcej tych host posadziła, tak po kilka obok siebie, chociaż trzy, liliowce też mogłyby być, też takie większe kępy, po kilka ja mam u siebie jasnote plamistą, ona rośnie jak głupia, szybko zadarniająca, przy hostach by dała radę, nie musiała byś tyle pielić