Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 10:34, 18 lip 2023

anabuko1 napisał(a)

Powojniki masz śliczne.
I takie wielkie kwiaty na Kacper. No ,super. A obficie kwitnie ?

Tak, 'Kacper' ma wielkie kwiaty, ale jest ich mniej niż na innych odmianach.

Muszelka 00:27, 19 lip 2023

W marcu rozpoczęłam próbę wyhodowania kilku hortensji na pniu. Dzisiaj otworzyłam jedną z założonych "kulek". Udało się! Są korzonki! 

Jednak pozostałe pędy, na które założyłam "kulki" odetnę dopiero jesienią. Pęd, który dzisiaj odcięłam był spośród nich najkrótszy i najsłabszy (z małą koronką). Poświęciłam go w ramach eksperymentu

Obawiam się bowiem, że tak mały system korzeniowy będzie miał trudności z wyżywieniem korony z kwiatostanami.

Muszelka 00:49, 19 lip 2023

Białe supertunie 'Snowdrift' zaczynają gwiazdorzyć.

Alija 09:14, 19 lip 2023

Supertunie rzeczywiście gwiazdorzą. Eksperyment z hortensjami udany, widziałam w jakimś programie,
chyba w Mai w ogrodzie ten sposób rozmnażania. Trzymam kciuki za pomyślny ciąg dalszy.
Ja kiedyś próbowałam hodować lotosy z nasion (musiałam, bo syn i synowa przywieźli mi taki prezent z podróży
do Tajlandii ), nie masz pojęcia ile przy tym było roboty. Doszłam do zielonych listków i zaczęły zamierać, chyba
sobie trochę odpuściłam i nic nie wyszło.
Muszelka 09:54, 19 lip 2023

Alicjo, Twoje zabiegi z lotosami uświadamiają, jak wielki wpływ na rośliny ma środowisko. To, co gdzieś rośnie ot tak sobie, u nas wymaga chuchania i dmuchania.
Rojodziejowa 10:05, 19 lip 2023

Te kulki to jeszcze na czym się mogą sprawdzić? Na różach też?
Muszelka 10:20, 19 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Te kulki to jeszcze na czym się mogą sprawdzić? Na różach też?

Na pewno! Zobacz:
https://pin.it/2hl9RMh

Ja miałam zagwozdkę, czy się uda, ponieważ zakładałam "kulkę" na dole ok. 180 cm. pędu.
Na krótszych odcinkach, myślę, że bez problemu można rozmnażać wegetatywnie wiele roślin,
np. krzewy i drzewa. Oglądałam niedawno filmik, na którym pokazywano rozmnażanie tą metodą dereni.
Muszelka 10:38, 19 lip 2023

W przypadku bukietowek, nic się nie ryzykuje. I tak w marcu trzeba przycinać pędy. Te, które pozostawiłam do eksperymentu, miały długie, proste i grube pędy.
Muszelka 12:57, 19 lip 2023

Po raz pierwszy wysiałam pomidory odm. 'Philovita F1'. Jestem mile zaskoczona tym, że rosną wręcz "książkowo".

Jeszcze nigdy nie widziałam tak pięknych, zdrowych krzakòw pomidorów rosnących pod chmurką. Do tej pory, ani jeden listek nie nosi na sobie jakiegokolwiek uszczerbku. Są "jak z obrazka". Krzaki zaczynają zawiązywać owoce. Ciekawa jestem, jakie będą w smaku...

anabuko1 15:50, 19 lip 2023

Muszelka napisał(a)

Tak, 'Kacper' ma wielkie kwiaty, ale jest ich mniej niż na innych odmianach.

Aha czyli coś za coś
Ale cudny to że n jest.