Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

Zana 21:22, 12 mar 2018

Hej Dorka, witam się po zimie. Zaległości trudno mi nadrobić, ale mam nadzieję, że uda mi się bywać na bieżąco. Żeś Ty te płyty ułożyła to ja Cię podziwiam. Z trawek mogę Ci polecić mało znaną chyba na O. Carex montana Raureif. Ja mam i bardzo mi się podoba. Jest mniejsza od zwykłej montany, ma ładniejszy jaśniejszy kolor. Podstawowa zaleta to szybki start po zimie. Swoją właśnie ścięłam i pewnie lada moment zacznie puszczać nowe ździebełka. Fajne są też zimozielone carex ptasie łapki. Tych nie mam, ale u Iwonki (Ogródek Iwony II) bardzo mi się podobają. Może jeszcze podsunę pomysł z molinia variegata, jest żółtawa i też szybko startuje po zimie, ślicznie kwitnie.
Kasia_CS 22:09, 12 mar 2018

Zana napisał(a)
Z trawek mogę Ci polecić mało znaną chyba na O. Carex montana Raureif. Ja mam i bardzo mi się podoba.

Ja ją mam, ja mam!! Faktycznie bardzo fajna jest, kupiłam we wrześniu i póki co mam jeszcze z nią niewiele doświadczeń, poza tym, że wiem, że jest śliczna, piękny pokrój, wygląda właśnie na to, ze szybko rusza (w sobote cięlam i ma juz faktycznie krótkie świeże źdźbła
DorKa 07:37, 13 mar 2018

anpi napisał(a)
Świetnie to wyszło,a mnie się podobają te kwadratowe tak jak są ...

Dzięki bardzo Te kwadratowe akurat są lekkie więc można próbować. Przymierzę jak będą wyglądały razem i zobaczymy .Zapraszam częściej
DorKa 07:44, 13 mar 2018

Zana napisał(a)
Hej Dorka, witam się po zimie. Zaległości trudno mi nadrobić, ale mam nadzieję, że uda mi się bywać na bieżąco. Żeś Ty te płyty ułożyła to ja Cię podziwiam. Z trawek mogę Ci polecić mało znaną chyba na O. Carex montana Raureif. Ja mam i bardzo mi się podoba. Jest mniejsza od zwykłej montany, ma ładniejszy jaśniejszy kolor. Podstawowa zaleta to szybki start po zimie. Swoją właśnie ścięłam i pewnie lada moment zacznie puszczać nowe ździebełka. Fajne są też zimozielone carex ptasie łapki. Tych nie mam, ale u Iwonki (Ogródek Iwony II) bardzo mi się podobają. Może jeszcze podsunę pomysł z molinia variegata, jest żółtawa i też szybko startuje po zimie, ślicznie kwitnie.

Witaj w zakręconym Nie ma co nadrabiać. Było faliście i nijak . Asia Makadamia wyrysowała kółka i tak zakólkowałam cały ogród Nota bene uwielbiam te kółka To było na jesieni . Teraz przede mną nasadzenia. Teoretycznie sama przyjemność pod warunkiem,że wiesz co chcesz posadzić . faktycznie mało znana Twoja propozycja , pierwszy raz słyszę a jak to przeczytać ? ale sprawdzę na pewno. Dziękuję za pomysł i zapraszam częściej Każda uwaga mile widziana.
DorKa 07:44, 13 mar 2018

Kasia_CS napisał(a)

Ja ją mam, ja mam!! Faktycznie bardzo fajna jest, kupiłam we wrześniu i póki co mam jeszcze z nią niewiele doświadczeń, poza tym, że wiem, że jest śliczna, piękny pokrój, wygląda właśnie na to, ze szybko rusza (w sobote cięlam i ma juz faktycznie krótkie świeże źdźbła

Kasia i taka recenzja w zupełności mi wystarczy
DorKa 07:54, 13 mar 2018

Kasiu zrobiłam zdjęcia obu opasek ( niestety nie w jednym zdjęciu bo na szybko rano robiłam i nie miałam czasu w panoramę sie bawić )

tak w całości to wygląda :

od lewej czyli od wejścia ( dla przypomnienia po założeniu bramy wjazdowj płotek ten będzie zlikwidowany :

a tu opaska po prawej stronie tarasu :

DorKa 08:38, 13 mar 2018

Troszkę mi emocje opadały więc Wam napiszę Zgadnijcie , co wczoraj po powrocie do domu ujrzałam ? pogryzione ekobordy i porozwalane kamienie robione w niedziele!!!! Pies destruktor łapciuch jeden ..... Na żywo nie przebierałam w słowach jak to ujrzałam Obraziłam się na nią i miała spać na dworze ale oczywiście tak się nie stało bo ja nie byłam w stanie usnąć i ją wpuściłam To tak jak ze słodyczami. Mówię dzieciom ,że nie wolno, no może tylko jeden. Grunt to konsekwencja Zobaczymy co dzisiejszy dzień przyniesie....
Wiolka5_7 08:50, 13 mar 2018

O nie....!
DorKa 08:52, 13 mar 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
O nie....!

o tak
Zana 08:59, 13 mar 2018

Dorka, to ja się u Ciebie nie wpisywałam?. Ale pilnie śledziłam w ubiegłym roku kreślenie wszystkich kółek, dylematy ścieżki. Bardzo podoba mi się pomysł drewnianego tarasu wokół drzewa. W takim razie witam się oficjalnie.