Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

anbu 10:25, 15 mar 2018

makadamia napisał(a)

Ale limki na pewno przed nigrami, a nie za

Asiu niekoniecznie, to zależy jak głeboka jest rabata, jak wysokie są drzewa. No i jako tło widzę młode tuje?
DorKa 10:26, 15 mar 2018

anbu napisał(a)
Masz już drzewa? Jak wysoko szczepione kupisz/masz?
Limki rosną wysokie. Jak kupisz/masz drzewa kurduple, to za chwilę mogą dosięgnąć miejsca szczepienia.

Limki będą rosły na tle żywopłotu?

drzewa prawie są czekam na pogodę. Szczepione ok 2m.
Limki na tle żywopłotu, 3 nawet już tam są Planuje dokupić jeszcze 3-4 szt.
DorKa 10:31, 15 mar 2018

anbu napisał(a)

Asiu niekoniecznie, to zależy jak głeboka jest rabata, jak wysokie są drzewa. No i jako tło widzę młode tuje?

no jak widzicie miejsca trochę tam jest więc teoretycznie zmieściły by się z tyłu. Więc pytanie czy na pierwszym planie ma byc nigra czy limka...
Jak pojadę z tym wszsytkim po łuku wzdłuż lini trawnika to luka z tyłu na rabacie zostanie...Co za nigrą wtedy posadzić Kto za nigrą w łuku a kto za rzędem ? Głosujcie
DorKa 10:33, 15 mar 2018

makadamia napisał(a)
Dorka - decyduj za siebie, bo każdy lubi inaczej.
Przykładowo ja lubię rośliny w grupach, a nie w szpalerkach

Ale limki na pewno przed nigrami, a nie za

Masz rację, i tak ostatecznie zdecyduję tak jak mi się podoba Szukam natchnienia, inspiracji...
Wiolka5_7 10:36, 15 mar 2018

Chyba najlepiej będzie ustawić na rabacie i wtedy zdecydujesz
anbu 10:36, 15 mar 2018

No to ja bym ustawiła limki metr od siebie i trochę ponad metr od tujek (pamiętaj, że tuja jeszcze zmężnieje, więc musisz dać jej miejsce).
Limki dla mnie byłyby najwyższym piętrem. Pomiędzy to ustaw drzewa ale pamiętaj, że tuje urosną i mogą w przyszłości dotykać dolnej korony drzew, więc drzewa musisz odsunąć od tujek. Na jaką wysokość chcesz prowadzić tuje?
Moje Nigry rosną chyba w odległości 3 metrów od siebie.

Ja jak nie wiem, to ustawiam doniczki i włączam wyobraźnię Czasem ciężko
DorKa 10:43, 15 mar 2018

anbu napisał(a)
No to ja bym ustawiła limki metr od siebie i trochę ponad metr od tujek (pamiętaj, że tuja jeszcze zmężnieje, więc musisz dać jej miejsce).
Limki dla mnie byłyby najwyższym piętrem. Pomiędzy to ustaw drzewa ale pamiętaj, że tuje urosną i mogą w przyszłości dotykać dolnej korony drzew, więc drzewa musisz odsunąć od tujek. Na jaką wysokość chcesz prowadzić tuje?
Moje Nigry rosną chyba w odległości 3 metrów od siebie.

Ja jak nie wiem, to ustawiam doniczki i włączam wyobraźnię Czasem ciężko

dzięki Ania. Ostatecznie będę przymierzać na żywo ale wtedy już się Was nie poradzę bo jak wpadnę w trans sadzenia to już czasu na kompa nie będzie
Będą za to fotki po a potem ew zmiany. Oby jak najmniej. Dlatego mieć już w głowie pookładane jak to ma wyglądać.

Tujki jeszcze nie wiem na ile będą prowadzone Jak to wszystko się rozbuja to może nie będą aż tak wysokie potrzebne. Zobaczymy
DorKa 10:44, 15 mar 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Chyba najlepiej będzie ustawić na rabacie i wtedy zdecydujesz

tak zrobię a co z tego wyjdzie zobaczymy
mrokasia 10:47, 15 mar 2018

DorKa napisał(a)

Dorka, skoro chcesz przysłonić nigrami dom sąsiada to na tym zdjęciu widać, że chyba raczej nigry powinny iść wzdłuż płotu??? Ja bym chyba tak posadziła, po jednej na środku każdego przęsła ogrodzenia - tylko ta trzmielina musiałaby wylecieć. Wtedy limki możesz posadzić przed nigrami w szpalerze, a przed nimi inne rośliny.
DorKa 10:50, 15 mar 2018

mrokasia napisał(a)

Dorka, skoro chcesz przysłonić nigrami dom sąsiada to na tym zdjęciu widać, że chyba raczej nigry powinny iść wzdłuż płotu??? Ja bym chyba tak posadziła, po jednej na środku każdego przęsła ogrodzenia - tylko ta trzmielina musiałaby wylecieć. Wtedy limki możesz posadzić przed nigrami w szpalerze, a przed nimi inne rośliny.

Taka była moja pierwsza myśl waśnie i może za bardzo kombinuje...
Trzmielina i inne rośliny eksmituję Musze dla niej znaleźć miejsce bo ładne skubana jest