Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 08:19, 14 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Z cyprysikiem masz dwa wyjscia - albo ciać systematycznie w poduchę, albo posadzić go w miejscu gdzie będzie soliterem i gwiazdą na rabacie. Jedyną gwiazdą. Dać mu w nogi kontrastujące rosliny, np. bordowe niskie żurawki. Czego chcieć więcej?

Miejsca na soliter Jedyna wolna rabata na froncie mi została
Toszka 08:22, 14 wrz 2018

czułam, że dostanę odpowiedź "miejsce"
To tnij w poduchę. Cudna zółta poducha nie jest zła
DorKa 08:48, 14 wrz 2018

Toszka napisał(a)
czułam, że dostanę odpowiedź "miejsce"
To tnij w poduchę. Cudna zółta poducha nie jest zła

Spróbuję tak zrobić. Jak mi dlaej będzie zgrzytać na tej rabacie to poszukam innego miejsca. To jakaś żelazna roślina. Przesadzana już tyle razy i odbija tuż po przesadzeniu. W ogóle nie potrzebuje czasu na regenerację.
Dzięki za pomoc i miłego weekendu
MalgosiaW 09:21, 14 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Z cyprysikiem masz dwa wyjscia - albo ciać systematycznie w poduchę, albo posadzić go w miejscu gdzie będzie soliterem i gwiazdą na rabacie. Jedyną gwiazdą. Dać mu w nogi kontrastujące rosliny, np. bordowe niskie żurawki. Czego chcieć więcej?

Aż zacytuję. Zgadzam się całkowicie
Brzozowadzie... 10:28, 14 wrz 2018

DorKa napisał(a)

Dzięki Agatko, nawet nie wiesz jak się cieszę czytając Twój wpis. Tak właśnie zrobię. Już niedługo i tak zaleję mnie morze liści więc brak nowych roślin nie będzie tak bolała. Będzie ciężko ale będę cierpliwa. Miłego weekendu Mam nadzieję,że pogoda w weekend dopisze, żeby tetris rozegrać

To wspólnie czeka nas ten test na cierpliwość, ja właśnie tylną rabatę tak rozgrywam. Mini kompostownik na zimę tam sobie zrobiłam
DorKa 10:44, 14 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

To wspólnie czeka nas ten test na cierpliwość, ja właśnie tylną rabatę tak rozgrywam. Mini kompostownik na zimę tam sobie zrobiłam

no to na takim mini kompostowniku do Ci wszystko wyrośnie. Ja rozłożyłam mój wieloletni kompost zamknięty zbyt szczelnie na rabacie, gdzie będą tuje. Też będą miały dobry start trzymam kciuki za naszą cierpliwość
Brzozowadzie... 10:57, 14 wrz 2018

DorKa napisał(a)

no to na takim mini kompostowniku do Ci wszystko wyrośnie. Ja rozłożyłam mój wieloletni kompost zamknięty zbyt szczelnie na rabacie, gdzie będą tuje. Też będą miały dobry start trzymam kciuki za naszą cierpliwość

Łatwo nie będzie, już mi się rączki trzęsą, żeby coś tam posadzić Ale nic to!
DorKa 10:59, 14 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Łatwo nie będzie, już mi się rączki trzęsą, żeby coś tam posadzić Ale nic to!

DorKa 13:32, 14 wrz 2018

Pytanie o overdamy mam. Obecnie rosną 3 sztuki przed vanilkami. Będą zmiany na tej rabacie i na overdamy mam 2 opcje . Albo w miarę symetrycznie rozłożyć jako przecinki albo obok siebie pomiędzy 2 i 3 nigrą z prawej ( tam gdzie kocimiętka )

Jakieś pomysły ?
DorKa 13:37, 14 wrz 2018

teraz widzę, ze koniecznie muszę potraktować tą rabatę jako całość. Za bardzo skupiłam się na grupowaniu roślin w poszczególnych boxach ( tj między nigrami )