Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

Toszka 09:30, 13 wrz 2018

Jedynym wyjściem jest uczciwe ściółkowanie próchnicą (kompost+obornik+kora), bo pomaga utrzymać wilgoć. Mozna dodać hydrożelu (polecam kupować w duzych opakowaniach). Hydrożel utrzymuje się ok. 5 lat.
Dobrze by było część tego pyłu wymienić na bogatą ściółkę, zwłaszcza, że ten "pył" latami nie był wzbogacany i nie dbano o niego. Potem wraz ze ściółką wystarczy uzupełniać sukcesywnie.
Z mojego doświadczenia w utrzymaniu roślin przy samych drzewach powiem tylko tyle, że kluczowa jest dbałość przez 1-2 sezony, tak by rosliny mogły się dobrze ukorzenić. I nie ma co się oszukiwać, że bez podlewania uda się utrzymać rosliny cały sezon. Trzeba kontrolować sytuację...jak widzę, że jest zbyt sucho to nastawiam zraszacz na 1-2 godziny.

Bergenia lubi wilgoć pomimo pozorów.

Linia kroplująca idzie po wierzchu.
mrokasia 09:38, 13 wrz 2018

Hej Dorka, ależ tu postów natrzaskane .
Co do cyprysika to się nie znam, ale on mi się w tym miejscu jakoś nie widzi - taki jakiś nieporządny, rozwichrzony, jakoś tak bałagani na tej rabacie... Sorry .
Jeśli bardzo go chcesz na tej rabacie to może przesunąć go do tyłu, pod tuje, za nigrę???

Aaaa, i wrzosy du tuffetów będą fajne , tylko nie żółte .
DorKa 09:38, 13 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Jedynym wyjściem jest uczciwe ściółkowanie próchnicą (kompost+obornik+kora), bo pomaga utrzymać wilgoć. Mozna dodać hydrożelu (polecam kupować w duzych opakowaniach). Hydrożel utrzymuje się ok. 5 lat.
Dobrze by było część tego pyłu wymienić na bogatą ściółkę, zwłaszcza, że ten "pył" latami nie był wzbogacany i nie dbano o niego. Potem wraz ze ściółką wystarczy uzupełniać sukcesywnie.
Z mojego doświadczenia w utrzymaniu roślin przy samych drzewach powiem tylko tyle, że kluczowa jest dbałość przez 1-2 sezony, tak by rosliny mogły się dobrze ukorzenić. I nie ma co się oszukiwać, że bez podlewania uda się utrzymać rosliny cały sezon. Trzeba kontrolować sytuację...jak widzę, że jest zbyt sucho to nastawiam zraszacz na 1-2 godziny.

Bergenia lubi wilgoć pomimo pozorów.

Linia kroplująca idzie po wierzchu.

Światełko w tunelu jest cudownie.
O hydrożelu nie słyszałam, Zaraz poczytam.
Ja podlewam codziennie. Jak nie pada po ok 40 min / sekwencję. Rachunki za wodę doprowadzają mnie do skraju bankructwa ale leję, szczególnie tam gdzie jest najbardziej sucho. Więc jeżeli to ma jakikolwiek sens to leje dalej i wzogacam mój popiól. Dzięki wielkie
DorKa 09:42, 13 wrz 2018

mrokasia napisał(a)
Hej Dorka, ależ tu postów natrzaskane .
Co do cyprysika to się nie znam, ale on mi się w tym miejscu jakoś nie widzi - taki jakiś nieporządny, rozwichrzony, jakoś tak bałagani na tej rabacie... Sorry .
Jeśli bardzo go chcesz na tej rabacie to może przesunąć go do tyłu, pod tuje, za nigrę???

Jakie sorry Potrzebuje krytyki bardziej niż pochwał Mnie też się tam nie widzi tylko motywacji to przesadzenia brak I trochę mi go szkoda bo w sumie fajny jest a pomysłu na niego innego nie mam...ale jestem już coraz bliżej . W weeknd zamierzam ponowne przesadzanie to i może się na niego odważę
Brzozowadzie... 10:47, 13 wrz 2018

Cześć Dorka. Od razu pomyślałam o tym samym, co Toszka. Posadziłam wiosną pod sosnami i brzozami Hakone. Tam był dokładnie ten popiół, o którym piszesz, więc wymieniłam cały ten popiół, dałam dużo kory i jest ok. Na Twoim miejscu teraz jesienią nawaliłabym tam wszystkich dobroci, łącznie z tym hydrożelem (u mnie w suchych miejscach super się sprawdza, wydaje mi się, że woda utrzymuje się gdzieś trzy razy dłużej dzięki niemu), przekopałabym i zostawiła. A wiosną posadziła Twoje wymarzone Hakone. Ale to wersja dla cierpliwych, wiem
makadamia 11:17, 13 wrz 2018

Ha! Nie pisałam o dobrociach, bo myślałam, że to już zrobione
MalgosiaW 07:34, 14 wrz 2018

Witaj. Nie wytrzymam, muszę się pochwalić, że śliwa Nigra będzie u mnie za dwa tygodnie. A to u Ciebie mi się tak bardzo spodobała . O cyprysikach u mnie napisałam. Dzięki wielkie
DorKa 07:48, 14 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Dorka. Od razu pomyślałam o tym samym, co Toszka. Posadziłam wiosną pod sosnami i brzozami Hakone. Tam był dokładnie ten popiół, o którym piszesz, więc wymieniłam cały ten popiół, dałam dużo kory i jest ok. Na Twoim miejscu teraz jesienią nawaliłabym tam wszystkich dobroci, łącznie z tym hydrożelem (u mnie w suchych miejscach super się sprawdza, wydaje mi się, że woda utrzymuje się gdzieś trzy razy dłużej dzięki niemu), przekopałabym i zostawiła. A wiosną posadziła Twoje wymarzone Hakone. Ale to wersja dla cierpliwych, wiem

Dzięki Agatko, nawet nie wiesz jak się cieszę czytając Twój wpis. Tak właśnie zrobię. Już niedługo i tak zaleję mnie morze liści więc brak nowych roślin nie będzie tak bolała. Będzie ciężko ale będę cierpliwa. Miłego weekendu Mam nadzieję,że pogoda w weekend dopisze, żeby tetris rozegrać
DorKa 07:51, 14 wrz 2018

MalgosiaW napisał(a)
Witaj. Nie wytrzymam, muszę się pochwalić, że śliwa Nigra będzie u mnie za dwa tygodnie. A to u Ciebie mi się tak bardzo spodobała . O cyprysikach u mnie napisałam. Dzięki wielkie

Cieszę się bardzo Będziesz zadowolona U mnie taką inspiracja dereniową + baronową była Wiola. Zobaczyłam u niej i od razu kupiłam
Lecę czytać o cyprysikach
Toszka 08:13, 14 wrz 2018

Z cyprysikiem masz dwa wyjscia - albo ciać systematycznie w poduchę, albo posadzić go w miejscu gdzie będzie soliterem i gwiazdą na rabacie. Jedyną gwiazdą. Dać mu w nogi kontrastujące rosliny, np. bordowe niskie żurawki. Czego chcieć więcej?