Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

wiklasia 08:46, 23 paź 2017

DorKa napisał(a)

nie wiem jak bardzo Cię pocieszę, ale...
ja mam tak samo
Może tylko z tą różnicą, że Ty masz trawnik, a ja taki quasitrawnik, imitację. To znaczy kolor się zgadza, bo zielony, ale już skład gatunkowy pozostawia wiele do życzenia.
wiklasia 08:48, 23 paź 2017

a z kółkiem bym jeszcze pomajstrowała
DorKa 08:56, 23 paź 2017

wiklasia napisał(a)
a z kółkiem bym jeszcze pomajstrowała

w sensie mniejsze jeszcze ?
wiklasia 08:57, 23 paź 2017

Ja bym o podest i jego wpływ się nie martwiła. Drzewa przecież same z siebie są parasolami, zwarta korona nie przepuszcza przecież całej wody z nieba, a mimo to drzewa maja się dobrze.A podestu nie wylewasz przecież z betonu tylko budujesz z drewna; szczeliny pomiędzy deskami i tak będziesz musiała wykonać by deski miały swobodę rozszerzania się (rezultat pęcznienia od wody) i by Ci ich "nie wybulało".
DorKa 08:58, 23 paź 2017

wiklasia napisał(a)
Ja bym o podest i jego wpływ się nie martwiła. Drzewa przecież same z siebie są parasolami, zwarta korona nie przepuszcza przecież całej wody z nieba, a mimo to drzewa maja się dobrze.A podestu nie wylewasz przecież z betonu tylko budujesz z drewna; szczeliny pomiędzy deskami i tak będziesz musiała wykonać by deski miały swobodę rozszerzania się (rezultat pęcznienia od wody) i by Ci ich "nie wybulało".

czyli mój sposób myślenia był prawidłowy dzięki!
wiklasia 09:01, 23 paź 2017

DorKa napisał(a)

w sensie mniejsze jeszcze ?

w sensie, że tam gdzie ta hakkuro (?) stoi w narożniku to bym zamyśliwała jednak szerszą rabatę, a w konsekwencji pod żywopłotem z tuj też.
Środek koła założyć bardziej z lewej?
DorKa 09:08, 23 paź 2017

wiklasia napisał(a)

w sensie, że tam gdzie ta hakkuro (?) stoi w narożniku to bym zamyśliwała jednak szerszą rabatę, a w konsekwencji pod żywopłotem z tuj też.
Środek koła założyć bardziej z lewej?

Tak hakuro- do wywalenia.Chcę na jej miejsce Nigre.
Możemy jeszcze trochę w lewo iść tylko pamiętajmy o wejściu na ogród , które jest właśnie z tej strony. Tam tak naprawdę niewiele pola manewru mamy
DorKa 09:22, 23 paź 2017

Tutaj mam źródło wody ( do którego wodnika ładnego szukam )

I tak jak pisałam wcześniej , w tym miejscu aż się prosi węższa rabata,żeby nie deptać każdorazowo jak po wodę idę.
DorKa 12:14, 23 paź 2017

Widzę Asiu,że moje pseudokoło odebrało Ci mowę Przepraszam,jeżeli zaburzyłam Twój zmysł estetyki

Mam nadzieję,że nie rozmyśliłaś się z kołami ? Jeżeli nie to może zróbmy tak,że ja wytnę póki co tak jak jest . Od czegoś trzeba zacząć. A docelowo będziemy pewnie i tak zmniejszać i łatwiej będzie ocenić efekty.
makadamia 12:57, 23 paź 2017

Nie odebrało ale jestem trochę nieczasowa dzisiaj
Ale faktycznie ta prawa strona mi nie pasuje - za bardzo idzie po linii ogrodzenia, a za mało po linii koła