Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

edi75 09:20, 01 mar 2022

Łał jaki plan
ajka 18:39, 01 mar 2022

Dziewczyny pobiegałam trochę po ogrodzie z deskami by powyznaczać granice rabat i chyba już mam z grubsza wizję na tą tylną część, bo jednak na papierze to nie to samo. Najbardziej przemawia do mnie to co zaproponowała anuska, tylko z drobnymi zmianami. Linia nie będzie prosta tylko wygięta, ciut mniej niż Aga proponowała. Koła będą połączone: mniejsze pod huśtawkę i większe pod trampolinę. Do hustawki będzie prowadziła alejka. Z ogniska wąska ścieżka. Może jutro uda mi się z eM zrobić dokładniejsze plany. Mamy już człowieka, który zgodził się przejechać u nas to pole glebogryzarką jak zrobi się cieplej.

anuska2507 napisał(a)
Wrzucam modyfikację Twojego rysunku - to, co pisałam o przenikających się placykach na ławeczkę i trampolinę. I huśtawka centralnie do alejki grabowej. Wokół tych placyków można by poprowadzić takie okrągłe rabaty, podobnie jak masz w przedogródku

Judith 18:46, 01 mar 2022

No widzisz . I to jest plan - najpierw linie rabat i ścieżek, a potem rosliny.
Ten plan podoba mi sie najbardziej - łączenie linii prostych i kół to to co lubię .
Agatorek 20:06, 01 mar 2022

Aniu, plan super .
Ja też tak mam, że trudno mi rysować plany na kartce. Bo nie widzę tego, jak to będzie wyglądało w rzeczywistości. Wolę na żywo tworzyć
ajka 18:49, 04 mar 2022

Moja wizja mniej więcej rysowana w polu

Białe - trampolina, niebieskie - wąska, już nieżwirowa ścieżka prowadząca ogniska

Tu bardziej widać, że to dwa koła, a raczej chyba bardziej elipsy, mniejsze i większe

Linia oddzielająca od trawnika idzie po lekkim łuku

Widok z huśtawki, sorry trochę krzywy (może ta ścieżka będzie trochę węższa)

Ta wąska wychodzi w połowie ogniska, rabatki po bokach będą mniej więcej równe

ajka 18:51, 04 mar 2022

My z pracami stoimy, w nocy zimno, nawet -7, a dziś w nocy poprószył śnieg

anuska2507 20:20, 04 mar 2022

Widać, że rabaty będą miały rozmach Jestem ciekawa nasadzeń. Ja też jeszcze nic konkretnego nie zrobiłam w ogrodzie. Dzisiaj próbowałam coś przekopać, to miejscami ziemia zamarznięta. A niby mamy biegun ciepła
LIDKA 20:40, 04 mar 2022

Kawał tych nowych rabat będzie. Zajęcie na całe lato. Będę zaglądać z chęcią.
U mnie śniegu nie ma ale ciepla też nie. Mam nadzieje po niedzieli tujki dosadzić.
ajka 20:49, 04 mar 2022

Ja chciałam już drzewa szukać, ale teraz ziemia tak zmarznięta, że nawet chwastów nie idzie wyrywać.
Agatorek 21:48, 04 mar 2022

ajka napisał(a)
Ja chciałam już drzewa szukać, ale teraz ziemia tak zmarznięta, że nawet chwastów nie idzie wyrywać.

Wiem coś o tym . Wczoraj nawet się wybrałam w tym celu, ale niestety, po kilku próbach się poddałam. Trzeba czekać.
U nas na razie nic nie pada, ale zimno jest. I jeszcze ma tak być przez jakiś czas.

Jakiego drzewa chciałaś szukać?

Ps. Teraz już widać plan, super to wygląda. I jeszcze lepiej będzie wyglądało po obsadzeniu.
Dobrze, że ktoś Wam tą darń zerwie, wiem, że to ciężka praca .