Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Agatorek 17:59, 19 maj 2022

Chwasty to i u mnie na potęgę wychodzą. Opieliłam kawałek, zostało mi bardzo dużo, masakra.

A nową rabatę przegrabiliście kilka razy po użyciu glebogryzarki? Zauważyłam u mnie, że mam podobnie na jednym kawałku . Próbowałam resztki trawy wygrabić, ale strasznie ciężko mi to idzie. EM ma mi jeszcze raz albo dwa tam przejechać glebogryzarką.
Już chyba wolę zrywać darń ręcznie, jest lepszy efekt. I mniej chwastów. Ale on się uparł, że mi pomoże . Oczywiście w grę wchodzi tylko pomoc taka, jaką on ma na myśli.

Niektóre drzewka po przesadzeniu z donicy do ziemi straszą. Rok temu prawie dostałam zawału, jak posadziłam ponad metrowego derenia pagodowego variegata i od razu zrzucił połowę liści. Na szczęście się ogarnął.
W tym roku za to jeden klon crimson sentry stroi fochy i gubi liście. A podlewany jest często, tak jak pozostałe.
galgAsia 20:43, 19 maj 2022

Dziewczyny, drzewa i krzewy przesadzane z donic do gruntu o tej porze często zrzucają liście, których nie są w stanie wykarmić. Muszą przede wszystkim ukorzenić się w nowym miejscu, a to zwykle trochę trwa. Myślę, że nie trzeba się martwić . Ważne, żeby miały wodę. Nie wiem, jak często podlewacie, ale nowo posadzone drzewka powinno się podlewać 1-2 x w tygodniu dużą ilością wody, nawet 20-30l. Można też zapodać ukorzeniacz w płynie, one mają dużo fosforu, który pomaga w wytwarzaniu korzeni.
Ten sezon trzeba przeczekać, po prostu. Ja osobiście wolę sadzić jesienią. Mają więcej wody i do wiosny zdążą się ukorzenić.
ajka 20:50, 19 maj 2022

Dzięki, trochę mnie uspokoiłyście z tym drzewkiem. A co do grabienia to u nas to bezcelowe. Ziemia robi się u nas jak skała i nie ma szansy tego przegrabić. Cóż, sadzimy na szybko rośliny, przykrywamy kartonami i zasypujemy korą. Może jakoś to będzie. Wiem, że może nie tak jak być powinno, ale inaczej byśmy się zajechali.

Kosaćce zaczęły show

galgAsia 20:53, 19 maj 2022

Ależ piękne te iryski
Błękitny szpaler
ajka 20:59, 19 maj 2022

Cienista budzi się do życia. Muszę zrobić roszady, bo niektóre rośliny rosną jedne na drugich.

Żylistek Snow flake, w tym roku malutki, ale już bardzo mi się podoba. Posadziłam go w dwóch donicach.

No i jeszcze bodziszek korzeniasty czerwony przy tarasie

Agatorek 22:27, 19 maj 2022

Świetnie wygląda ten szpaler z kosaćców pod brzozami

Asiu, ja podlewam co najmniej 2 razy w tygodniu, nie liczę litrów, ale pewnie coś będzie koło 20 na jedno podlanie.
Rojodziejowa 23:25, 19 maj 2022

ajka napisał(a)
Dzięki, trochę mnie uspokoiłyście z tym drzewkiem. A co do grabienia to u nas to bezcelowe. Ziemia robi się u nas jak skała i nie ma szansy tego przegrabić. Cóż, sadzimy na szybko rośliny, przykrywamy kartonami i zasypujemy korą. Może jakoś to będzie. Wiem, że może nie tak jak być powinno, ale inaczej byśmy się zajechali.

Kosaćce zaczęły show

łaaaaaaaaał!!
Agatorek 09:52, 20 maj 2022

Aniu, coś mi przyszło do głowy odnośnie drzewka na front. Może Ambrowiec gumball?
mrokasia 10:15, 20 maj 2022

Też czekam na swoje irysy . Nie mam aż takiego łanu ale kępy ładnie przybrały więc liczę na ładny efekt.
DariaB 10:30, 20 maj 2022

Ależ cudna chmura kosaćców, moje jeszcze nie kwitną, ale u mnie wszystko opóźnione