Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

nyna76 00:14, 17 lip 2022

Ale masz wielką kępę ciemej żurawki . Co to za cudo. ?

ajka 17:02, 17 lip 2022

nyna76 napisał(a)
Ale masz wielką kępę ciemej żurawki . Co to za cudo. ?

nyna76 to żurawka Obsidian, bardzo dobrze się u mnie czuje.
Agatorek 21:42, 17 lip 2022

Hej Aniu

Ogród bardzo ładnie wygląda. Niestety w doradzaniu jestem kiepska, ale myślę, że dobrym pomysłem byłoby po prostu zwiększenie ilości roślin, które już masz (też do tego ostatnio doszłam, mimo tego, że czytałam o tym wielokrotnie na forum ) i sadzenie ich w grupach lub szpalerami.

Meksyk cudowny. Wodospady, kanion przepiękny! Taki pokazany poza kurortami, tak jak lubię . Mieliście naprawdę super wycieczkę.
Czy sami wypożyczyliście samochód i jeździliście? Słyszałam różne rzeczy o bezpieczeństwie tam, ale to raczej chodziło o Mexico city.
ajka 22:26, 17 lip 2022

Agatorek napisał(a)
Hej Aniu

Ogród bardzo ładnie wygląda. Niestety w doradzaniu jestem kiepska, ale myślę, że dobrym pomysłem byłoby po prostu zwiększenie ilości roślin, które już masz (też do tego ostatnio doszłam, mimo tego, że czytałam o tym wielokrotnie na forum ) i sadzenie ich w grupach lub szpalerami.

Meksyk cudowny. Wodospady, kanion przepiękny! Taki pokazany poza kurortami, tak jak lubię . Mieliście naprawdę super wycieczkę.
Czy sami wypożyczyliście samochód i jeździliście? Słyszałam różne rzeczy o bezpieczeństwie tam, ale to raczej chodziło o Mexico city.

Aga bo my nie jesteśmy kurortowi ogólnie Ja tam i pod namiotem mogę spać Samochód wypożyczaliśmy i zdaliśmy na lotnisku. Podobnie zwiedzaliśmy np. Grecję. Meksyk ogólnie nie jest bezpieczny, również w tych rejonach gdzie my jeździliśmy dlatego staraliśmy się poruszać autem maksymalnie do godziny 20:00. W miastach wieczorami poruszaliśmy się też tylko w miejscach gdzie było dużo ludzi, nie wchodziliśmy w boczne uliczki. Raczej staraliśmy się wstawać w miarę wcześnie, tym bardziej że większość atrakcji zwykle jest czynna do godz 16:00. Na ulicach mnóstwo policji, wojska z bronią, ale głównie "trzepali" miejscowych w poszukiwaniu narkotyków. Nas nawet jak zatrzymywali to od razu widząc turystów puszczali dalej. Na szczęście wszędzie ludzie byli dla nas bardzo przyjaźni.

A co do roślin to nudzi mnie kupowanie tych samych, ja wciąż poszukuję nowych. Myślę, że jednak trzymam umiar. Dużo roślin sadzę grupami.
Rojodziejowa 22:44, 17 lip 2022

ajka napisał(a)

A co do roślin to nudzi mnie kupowanie tych samych, ja wciąż poszukuję nowych. Myślę, że jednak trzymam umiar. Dużo roślin sadzę grupami.

Rozumiem to, o czym piszesz. Bardzo chciałam mieć ogród z dosłownie kilkoma gatunkami. Ale im dalej w las… tym więcej roślin, które bardzo chciałabym posiadać!

Ale zdarzają się takie miejsca, gdzie przyszalałam z mnogością różności. Nie jestem pewna, czy nie będę ich zmieniać

No to macie „cojones” jeśli chodzi o podróżowanie
ajka 22:50, 17 lip 2022

Coraz bardziej zastanawiam się nad tą proponowaną stipą/ostnicą, może faktycznie będzie super tłem dla tawuły.
Agatorek 22:53, 17 lip 2022

Czyli jednak się sprawdza to, co czytałam o Meksyku. Ale i tak może kiedyś się tam wybiorę (na razie mam listę innych krajów, którą chciałabym zrealizować w pierwszej kolejności, jeśli będzie taka możliwość).

Rozumiem, że nudzi Cię kupowanie tych samych roślin. Przyznam się, że mnie też . Dobrze, że jest miejsce, żeby to w ogóle sadzić .

Jak chcesz, żeby wyglądał ogród z tyłu? W sensie, czy rośliny mają się przenikać, ma być busz? Czy raczej sadzenie w odstępie?
Z frontu masz trochę tak i tak. Czyli pod ogrodzeniem busz, ale na kole w odstępie. Z tyłu pewnie będzie podobnie. Niektóre rabatki np. przy tarasie - w ostępach, a pod ogrodzeniem - busz?

To strasznie dużo roślin jeszcze do posadzenia . Myślałaś może, żeby w którymś miejscu dać np rudbekie? Na początku miałam chyba ze dwie kępy, teraz mam znacznie więcej, same się rozsiewają . Oczywiście nie zawsze tam gdzie chcę, ale łatwo je poznać i przesadzić.

ajka 23:11, 17 lip 2022

Agatorek napisał(a)
Czyli jednak się sprawdza to, co czytałam o Meksyku. Ale i tak może kiedyś się tam wybiorę (na razie mam listę innych krajów, którą chciałabym zrealizować w pierwszej kolejności, jeśli będzie taka możliwość).

Rozumiem, że nudzi Cię kupowanie tych samych roślin. Przyznam się, że mnie też . Dobrze, że jest miejsce, żeby to w ogóle sadzić .

Jak chcesz, żeby wyglądał ogród z tyłu? W sensie, czy rośliny mają się przenikać, ma być busz? Czy raczej sadzenie w odstępie?
Z frontu masz trochę tak i tak. Czyli pod ogrodzeniem busz, ale na kole w odstępie. Z tyłu pewnie będzie podobnie. Niektóre rabatki np. przy tarasie - w ostępach, a pod ogrodzeniem - busz?

To strasznie dużo roślin jeszcze do posadzenia . Myślałaś może, żeby w którymś miejscu dać np rudbekie? Na początku miałam chyba ze dwie kępy, teraz mam znacznie więcej, same się rozsiewają . Oczywiście nie zawsze tam gdzie chcę, ale łatwo je poznać i przesadzić.

A w jakie kraje chcesz pojechać? Ja bardzo chcę zobaczyć jeszcze Chiny i Japonię, Kenię, RPA i kraje Ameryki Południowej (Brazylia, Peru, Argentyna). Widziałam Tajlandię i chciałabym zobaczyć jeszcze Laos. Do Tajlandii zresztą też chciałabym wrócić.

O rany, trudne pytanie, chyba wolałabym by ta część była bardziej uporządkowana, nie chcę chaosu i nie chcę dużej ilości bylin (te raczej widzę w części po lewej i prawej stronie platana). Niekoniecznie busz, raczej w odstępach. Rudbekie mam właśnie przy platanie. Na razie nie chcę więcej.
ajka 23:15, 17 lip 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Rozumiem to, o czym piszesz. Bardzo chciałam mieć ogród z dosłownie kilkoma gatunkami. Ale im dalej w las… tym więcej roślin, które bardzo chciałabym posiadać!

Ale zdarzają się takie miejsca, gdzie przyszalałam z mnogością różności. Nie jestem pewna, czy nie będę ich zmieniać

No to macie „cojones” jeśli chodzi o podróżowanie

Ja już wiem, że nie na wszystkie moje zachcianki znajdę miejsce. Zmieniać będziemy pewnie bez końca

A co do podróżowania, to pewnie są większy szaleńcy Z wynajętym autem zawsze prościej niż lokalną komunikacją. Tajlandię z mężem przejachaliśmy z plecakami pociągami i busami, i też było zarąbiście Nie mieliśmy wynajętego auta a zwiedziliśmy niezły kawałek Tajlandii (3 tygodnie bez dzieci)
Agatorek 00:31, 18 lip 2022

ajka napisał(a)

A w jakie kraje chcesz pojechać? Ja bardzo chcę zobaczyć jeszcze Chiny i Japonię, Kenię, RPA i kraje Ameryki Południowej (Brazylia, Peru, Argentyna). Widziałam Tajlandię i chciałabym zobaczyć jeszcze Laos. Do Tajlandii zresztą też chciałabym wrócić.

O rany, trudne pytanie, chyba wolałabym by ta część była bardziej uporządkowana, nie chcę chaosu i nie chcę dużej ilości bylin (te raczej widzę w części po lewej i prawej stronie platana). Niekoniecznie busz, raczej w odstępach. Rudbekie mam właśnie przy platanie. Na razie nie chcę więcej.

To pewnie bardziej by Cię interesowały jakieś krzewy, może derenie (Ivory halo, elegantsima), żylistki, kaliny?

Oj, z tymi krajami do odwiedzenia to lista jest długa . Każdy kraj ma coś, co warto zobaczyć.
U mnie na liście (tej z pierwszeństwem) jest m.in. Nowa Zelandia, Iran, Filipiny, Indonezja, Wietnam, Tajlandia, USA, różne kraje am. Środkowej i Południowej. Także tego…. , trochę się nazbierało.
Dobrze, że posiadanie takiej listy nie kosztuje .