Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

An_na 20:17, 23 kwi 2023

Ja bym wycinała
Fajnie ją prowadzisz
mrokasia 20:55, 23 kwi 2023

U mnie tawuły też już w bieli .
Krzewuszkę wydepiluj.
ajka 21:18, 23 kwi 2023

Kasya, mrokasia dzięki za podpowiedzi.

Ania, taką kupiłam, bardzo podobał mi się jej zakręcony pień. Ona rosła w innym miejscu (przy piaskownicy), ale strasznie dostawała w kość przez wiatr. Przesadziłam ją na nową rabatę i widzę, że odżyła
Polon 21:55, 23 kwi 2023

ajka napisał(a)

Aga tam jest śliwa Pissardi. Chciałam właśnie małe różaneczniki (tylko cholera zapomniałam nazwy) bo są zimozielone, a mam też inne w przedogródku

male różaneczniki to np baden baden, akurat to jedno wiem, bo mam takie , kwitną na czerwono relatywnie wcześnie

Jaką masz krzewuszkę na tym fajnym plecionym pniu?
ajka 22:26, 23 kwi 2023

Polon napisał(a)

male różaneczniki to np baden baden, akurat to jedno wiem, bo mam takie , kwitną na czerwono relatywnie wcześnie

Jaką masz krzewuszkę na tym fajnym plecionym pniu?

To krzewuszka cudowna Monet.

Nazwę różanecznika już znalazłam, to właściwie jakaś hybryda: Bloombux, niby nie wymaga typowo kwaśnego środowiska jak inne rododendrony.
Agatorek 00:12, 24 kwi 2023

ajka napisał(a)

To zielone drzewko to wierzba hakuro. Tam są dwie, uwielbiam! Bardzo wcześnie startują. Nie wiem czemu są nielubiane na ogrodowisku. Ja u nas często je widzę w ogrodach, wszystkie piękne.

Cisy to faktycznie dobry pomysł, nie brałam pod uwagę. Jakieś cebulowe też pewnie wcisnę, eM też chce mieć cebulowe w przedogródku. Rabata ma około 3,5 na 7m.

No właśnie bardzo fajnie wygląda ta wierzba . Podobno często chorują i chyba dlatego nie są polecane.
Ale z drugiej strony, to mało jest drzewek, które nie są podatne na różne zarazy.
ajka 06:45, 24 kwi 2023

Agatorek napisał(a)

No właśnie bardzo fajnie wygląda ta wierzba . Podobno często chorują i chyba dlatego nie są polecane.
Ale z drugiej strony, to mało jest drzewek, które nie są podatne na różne zarazy.

One chorują na słabych glebach. A u mnie czarnoziem, gleba żyzna, długo trzymająca wilgoć i w całej okolicy podobnie. Nigdy nie miałam z nimi problemów.
olciamanolcia 07:43, 24 kwi 2023

Tawuła śliczna-szkoda tylko ,że krótki jej żywot jesli chodzi o kwitnienie. miałam jedną ale nie dawała rady w mojej glinie-zastapiły ja hakuro.
Polon 15:38, 24 kwi 2023

Ładny ten Bloombux, nie wiedziałam, że są takie mniej wymagające różaneczniki, jeszcze dużo muszę się nauczyć
ajka 19:17, 24 kwi 2023

olciamanolcia napisał(a)
Tawuła śliczna-szkoda tylko ,że krótki jej żywot jesli chodzi o kwitnienie. miałam jedną ale nie dawała rady w mojej glinie-zastapiły ja hakuro.

A wydawało mi się, że tawuły są mega bezproblemowe. Kwitną dość krótko, to fakt. Ale za to jak