Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 22:16, 27 maj 2023

Nowa12 napisał(a)
Ja też już mam 4 judaszki. Piąteczka .
Gratuluję zakupu. Ładny okaz. O cenę nie pytam .

Szalone my. A po 3 mówiłam, że już nie mam miejsca Ten był najdroższy z wszystkich czterech. Mój eM nawet nie mrugnął okiem, chyba się przyzwyczaił do tych ogrodowych zakupów. Były też droższe, ale i tańsze tylko połowę mniejsze. Boję się kupować małe, bo młode sztuki lubią przemarzać.
ajka 22:19, 27 maj 2023

Kasya napisał(a)
A te azalie nowe to jakie rozmiary osiągają ? Zimozielone są ?

Kasya, to są karłowe azalie, do 35cm, rosną głównie na szerokość, ale wolno. Są zimozielone.
Agatorek 22:49, 27 maj 2023

ajka napisał(a)

Czy ja wiem czy tak sporo? Raczej już tylko zapchaj dziury. Niektóre rośliny potrzebują miejsca.
.

Postanowiłam u siebie upychać tak, żeby kory nie było widać

Piękne zakupy, tfu, tfu.

Ja zamówiłam sobie judaszowca Eternal Flame w znajomej szkółce. Mają mieć w lipcu
Azalie w świetnym kolorze ❤️

Ps. Zdradzisz na priv cenę judaszowca?
anuska2507 00:10, 28 maj 2023

ajka napisał(a)
Aniu, to żółte to też penstemon: Goldfinger.

Mówisz o kosaćcach? Ja mam je jeszcze w grabach (z podziału), tam jest więcej cienia i kosaćce też później zaczynają kwitnienie.

Ja też mam nadzieję, że te drzewa owocowe mnie nie zawiodą.

Nawet nie pomyślałam, że to też penstemon, bo taki niski.
Tak, miałam na myśli kosaćce. To u mnie też mają nie za dużo słońca, bo rosną od wschodu.

Wypad do szkółki - na wypasie ładny okaz upolowałaś
ajka 11:04, 28 maj 2023

Agatorek napisał(a)

Postanowiłam u siebie upychać tak, żeby kory nie było widać

Piękne zakupy, tfu, tfu.

Ja zamówiłam sobie judaszowca Eternal Flame w znajomej szkółce. Mają mieć w lipcu
Azalie w świetnym kolorze ❤️

Ps. Zdradzisz na priv cenę judaszowca?

Aga na twoich terenach to musi być ekstremalnie trudne.
Poza tym potem czeka cię przesadzanie. Ja hamuję eMa, bo on ma taki sam plan jak ty. Ty masz za to pola gdzie można pewnie zastosować roślinki zadarniające.

Priv napisałam, po południu ci zmierzę.

antracyt 11:21, 28 maj 2023

Ale ładny ten judaszowiec Mój ogród nie jest stworzony dla tego drzewa, z chęcią będę podziwiać wszystkie odmiany u Ciebie (i wzdychać z zazdrości ).
ajka 12:39, 28 maj 2023

anuska2507 napisał(a)

Nawet nie pomyślałam, że to też penstemon, bo taki niski.
Tak, miałam na myśli kosaćce. To u mnie też mają nie za dużo słońca, bo rosną od wschodu.

Wypad do szkółki - na wypasie ładny okaz upolowałaś

Penstemon ma chyba bardzo dużo odmian. Mam 3 odmiany (jedną dostałam w gratisie). Dokupiłam właśnie czwartą: magenta harlequin. Nie jest podobna do żadnych innych.
ajka 12:41, 28 maj 2023

antracyt napisał(a)
Ale ładny ten judaszowiec Mój ogród nie jest stworzony dla tego drzewa, z chęcią będę podziwiać wszystkie odmiany u Ciebie (i wzdychać z zazdrości ).

Jest śliczny, nic dziwnego że dostał nagrodę. U mnie chyba odpowiada im moja gleba, są bezproblemowe. Oby tak zostało, bo strata drzew jest bardzo bolesna. A w przypadku ich ceny jeszcze bardziej.
ajka 12:48, 28 maj 2023

Trochę zdjęć z warzywniaka. W tym roku odpukać, wszystko się udaje. Nawet szpinak i sałata, pierwszy raz nie zakwitły. Muszę groszek podwiązać. Pierwszy raz posiałam. Truskaweczki już na dniach...

Patrycja_KG_Lu 15:29, 28 maj 2023

Okrywałaś truskawki? To frigo czy jakaś wczesna odmiana? Będziesz miała co jeść. To duże na końcu jednej to lubczyk?