Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Kasya 18:53, 10 cze 2023

ajka napisał(a)
Gruszka dziękuję za tak obszerną informację. W życiu bym nie przypuszczała, że to takie wrażliwe drzewo. Nie będę już z nim ryzykować. Na podjęcie decyzji mam jeszcze czas do jesieni, będę rozważać różne opcje. Świdośliwa byłaby w miarę tania i łatwo dostępna.

Alez jestem zdziwiona
Mam i nigre i pissardii i zadna z nich się nie przejmuje, nie podlewam, nie nawoze właściwie
Hmm
ajka 20:10, 10 cze 2023

DariaB napisał(a)
Ojej czytam o stratach u Ciebie bardzo szkoda każdego drzewa. U mnie też kosaćce rosną wśród brzóz, z tym, że brzozy jeszcze malutkie i nie wygląda to tak fajnie jak u Ciebie.

Daria brzozy rosną szybko, to i efekt zaraz będzie jak i u mnie.
ajka 20:11, 10 cze 2023

anuska2507 napisał(a)

Jabłonka rajska o ciemnych liściach?

Jabłonka raczej na pewno nie.
ajka 20:14, 10 cze 2023

mrokasia napisał(a)
Smuteczek z powodu Pissardii. Szkoda drzewka. Ciekawe co jej się stało. Jak wykopiesz obejrzyj bryłę korzeniową. Może coś ją podgryzło???

Myślę Kasiu, że to może problem z nadmiarem/niedoborem wody jak Gruszka pisała, bo u mnie albo robi się skała, przy braku deszczu, albo robi się pływajaco przy dużych opadach.
ajka 20:16, 10 cze 2023

Kasya napisał(a)

Alez jestem zdziwiona
Mam i nigre i pissardii i zadna z nich się nie przejmuje, nie podlewam, nie nawoze właściwie
Hmm

Moja do tej pory też nie dawała żadnych objawów. Padła praktycznie z dnia na dzień.
ajka 21:27, 12 cze 2023

Jakąś mam złą passę na ogrodzie. Wyjechałam na 4 dni na długi weekend i jeden z starszych judaszowców zdążył mi przyschnać, praktycznie połowa drzewa jest przywiędnięta Ogólnie rzadko go podlewałam, zawsze miał piękne błyszczące listki, a tu nagle wzięło go i trachnęło. Nawet padało podczas naszej nieobecności, więc ja już nie wiem co się dzieje. Jestem zła i zniechęcona do ogrodu. W dodatku jeszcze żagiel nam się podarł.

Żeby nie było, że tylko narzekam. Moja pierwsza piwonia w ogrodzie na nowej rabatce:

I jeszcze rododendron, ostatni, który jeszcze kwitnie

anuska2507 21:45, 12 cze 2023

U nas też coś tam padało, a jeżówki mam klapnięte. To raczej małe opady były. W środę burza nas ominęła, spadło kilka kropel. Liczę na jutrzejsze opady.
Agatorek 21:49, 12 cze 2023

Piwonia i rosodendron śliczne

Aniu, dziwna sprawa z judaszowcem, dlaczego połowa, a nie cały? Mojego najstarszego w ogóle nie podlewam, ale ma raczej więcej cienia niż słońca.

Judaszowce też mogą chorować na werticiliozę . Ale na razie nie spisuj go na straty, podlej dużą ilością wody i za kilka dni znów.
Trzymam kciuki.
ajka 21:56, 12 cze 2023

anuska2507 napisał(a)
U nas też coś tam padało, a jeżówki mam klapnięte. To raczej małe opady były. W środę burza nas ominęła, spadło kilka kropel. Liczę na jutrzejsze opady.

Słyszałam, że u nas dość mocno popadało.
ajka 22:02, 12 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Piwonia i rosodendron śliczne

Aniu, dziwna sprawa z judaszowcem, dlaczego połowa, a nie cały? Mojego najstarszego w ogóle nie podlewam, ale ma raczej więcej cienia niż słońca.

Judaszowce też mogą chorować na werticiliozę . Ale na razie nie spisuj go na straty, podlej dużą ilością wody i za kilka dni znów.
Trzymam kciuki.

Podlałam wczoraj, podlałam dzisiaj, tak też poradziła mi Pani w zaprzyjaźnionym ogrodniczym. Mówiła, że judaszowce tak mają, że z dnia na dzień potrafią przyschnąć. Nie wiem czemu tylko połowa. Nigdy, przenigdy nie miałam z nimi problemów, a teraz jak mnie nie było, nawet nie miałam jak zareagować. Upałów dużych nie ma, co będzie latem? Bardziej bałam się o nowego, ale jemu nic nie jest.

Aga, mogłabyś sprawdzić jakie ma listki twój dereń pogodowy? Czy on ma żywe listki, jak inne derenie, bo mój trochę jakby papierowe, lekko przyklapnięte, a podlewany jest, też mam stracha o niego.