Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

mrokasia 20:04, 05 cze 2023

Smuteczek z powodu Pissardii. Szkoda drzewka. Ciekawe co jej się stało. Jak wykopiesz obejrzyj bryłę korzeniową. Może coś ją podgryzło???
Agatorek 08:09, 06 cze 2023

ajka napisał(a)

Aga, a możesz wkleić zdjęcie swojej? Bo moja to bardziej krzakowata, może dlatego że mała.

Poczytam jeszcze o tych klonach, choć klonów też się już boję. Część rośnie super, część padła. Zastanawiam się jeszcze nad ambrowcem, bo ładnie się przebarwia, a mam tylko kolumnowego.

Zaraz wrzucę
ajka 09:12, 08 cze 2023

Strat ciąg dalszy, klon palmowy chyba jednak przemarzł mimo okrywania. Jak go obciąć? Równo najgrubszy pień? Może jeszcze będzie żyć?

DariaB 10:24, 08 cze 2023

Ojej czytam o stratach u Ciebie bardzo szkoda każdego drzewa. U mnie też kosaćce rosną wśród brzóz, z tym, że brzozy jeszcze malutkie i nie wygląda to tak fajnie jak u Ciebie.
Patrycja_KG_Lu 12:20, 08 cze 2023

Czy przypadkiem nie tnie się pod lekkim skosem, żeby woda z deszczu spływała odpowiednio?
Agatorek 23:00, 08 cze 2023

Aniu, odnośnie klona, to jak chcesz obciąć, to zaczynaj po małych kawałkach od góry gałązek. Ale może jeszcze poczekaj, być może tylko liście mu przemarzły. Uciąć zawsze zdążysz.
anuska2507 23:08, 08 cze 2023

ajka napisał(a)

Wolałabym coś kolorowego.

Jabłonka rajska o ciemnych liściach?
Gruszka_na_w... 21:43, 09 cze 2023

ajka napisał(a)

Roocika to jedno z naszych pierwszych drzew, w 2019 chyba sadzone jako małe drzewko

Rok temu straciłam 6-letni egzemplarz śliwy wiśniowej, a w tym sezonie padł ponad 10-letni okaz. Wielkie drzewo. Oznak chorobowych ani w gałęziach, ani w korzeniach nie było. W szkółce powiedzieli mi, że to drzewa bardzo wrażliwe na ewentualne niedobory lub nadmiary opadów. Wczoraj wykopałam młodą śliwę, bo już nie chcę ryzykować z pozostawieniem w ogrodzie drzewa o tak losowej kondycji. Wsadziłam w jej miejsce Amanogawę.
W Twoim przypadku świdośliwa byłaby dobrym wyborem. Podkrzesywana i podsadzona trawami dobrze by wyglądała w tym miejscu.

W tym sezonie śliwy wiśniowe padły u Brzozowej Agaty, u Asi/Margerytki, u mnie, rok temu Wiola straciła swoją wiśnię.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ajka 18:27, 10 cze 2023

Dziękuję Aga, Patrycja za wskazówki dotyczące klona. Poczekam z tym cięciem może jeszcze trochę i będę obserwować, chyba że oznaki choroby pójdą dalej.
ajka 18:30, 10 cze 2023

Gruszka dziękuję za tak obszerną informację. W życiu bym nie przypuszczała, że to takie wrażliwe drzewo. Nie będę już z nim ryzykować. Na podjęcie decyzji mam jeszcze czas do jesieni, będę rozważać różne opcje. Świdośliwa byłaby w miarę tania i łatwo dostępna.