Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Polon 18:55, 13 lip 2023

Pięknie się wszystko prezentuje, ścieżka z kamienia bardzo ładnie się wpasowała, dużo się dzieje, ale harmonia jest zachowana. Czy pod kamień na ścieżce coś dawałaś? Agro czy coś więcej, jakieś utwardzenie?
Dzisiaj byłam w pięknej szkółce z liliowcami, szok, bo jest prawie za płotem, a nigdy o niej nie słyszałam. Odmian mają prawie tyle co w Wojsławicach. Muszę jeszcze raz pojechać, bo z wrażenia nie wiedziałam co mi się podoba
ajka 21:26, 13 lip 2023

DariaB napisał(a)
Każdy czasem czuje zmęczenie, te upały też swoje robią. Podoba mi się ten przetacznik i budleja ma niespotykany kolor. Fajnie już masz w ogródku

W sumie to nie jest tak źle, bo na przemian i słońce i deszcz. Jest i pogoda na basen.
Budleja jest cudowna. Mam nadzieję, że przezimuje mi w doniczce.
ajka 21:32, 13 lip 2023

mrokasia napisał(a)
Ania, no jak Ci to wszystko porośnie to będzie szał . Placyku z huśtawką nie będzie widać.
I bardzo podoba mi się miejsce z ogniskiem.

Kasiu, gdzie mi tam do ciebie, niby szybko to wszystko rośnie, a człowiek wciąż czuje jakiś niedosyt I chciałby więcej i gęściej A wydatki na ogród przyprawiają za każdym razem o zawrót głowy i człowiek wciąż musi się hamować

Powiem ci, że ja też bardzo lubię swoje miejsce na ognisko. Mam efekt taki jaki chciałam, czyli kawałek lasu na ogrodzie Brzozy przypominają mi dzieciństwo.
ajka 21:35, 13 lip 2023

Kasya napisał(a)

Ło matko a co to za potwor ? Takiego nie widziałam….

To ambrowiec, ale dokładnej odmiany nie znam, rośnie u mnie jak szalony ... żeby nie zapeszyć. Jak mąż go kupił to śmiałam się, że jakiegoś drapaka wyhaczył (był wtedy bez liści)
ajka 21:42, 13 lip 2023

Polon napisał(a)
Pięknie się wszystko prezentuje, ścieżka z kamienia bardzo ładnie się wpasowała, dużo się dzieje, ale harmonia jest zachowana. Czy pod kamień na ścieżce coś dawałaś? Agro czy coś więcej, jakieś utwardzenie?
Dzisiaj byłam w pięknej szkółce z liliowcami, szok, bo jest prawie za płotem, a nigdy o niej nie słyszałam. Odmian mają prawie tyle co w Wojsławicach. Muszę jeszcze raz pojechać, bo z wrażenia nie wiedziałam co mi się podoba

Polon w kamieniu będą kiedyś płyty, obecny efekt nie do końca mi odpowiada, ale przynajmniej pozbyliśmy się bałaganu, bo wstyd był, jak chwasty na ścieżce rosły. Nie wspomnę o huśtawce, tej to nie mogę ścierpieć. Pod kamieniem jest tylko agrowłóknina, brak utwardzenia.

A gdzie taką szkółkę wyrwałaś? Wyślij mi na priv. Ciekawa jestem na co się zdecydujesz. A wiesz, że Stella d'Oro u mnie chwilowo przestały kwitnąć, a właśnie ten EveryDaylily Orange szaleje teraz na całego? Świetny jest.
ajka 23:11, 13 lip 2023

Mam może głupie pytanie. Jak na jednej z rabat w pierwszym rzędzie mam krokusy, a w drugim tuliapny to czy w tym miejscu mogę coś jeszcze posadzić? Czy to już wyklucza inne nasadzenia? Jak radzicie sobie z takimi pustymi miejscami? Pewnie zrobiłam błąd i mogłam zostawić pusty rząd przed krokusami.
Polon 17:46, 14 lip 2023

ajka napisał(a)

Kasiu, gdzie mi tam do ciebie, niby szybko to wszystko rośnie, a człowiek wciąż czuje jakiś niedosyt I chciałby więcej i gęściej A wydatki na ogród przyprawiają za każdym razem o zawrót głowy i człowiek wciąż musi się hamować

Powiem ci, że ja też bardzo lubię swoje miejsce na ognisko. Mam efekt taki jaki chciałam, czyli kawałek lasu na ogrodzie Brzozy przypominają mi dzieciństwo.

Zobacz pierwsze zdjęcie z Twojego wątku, apropos stwierdzenia o niedosycie
no i kolejny raz widzę, że Twój plan na ogród jest "po linii" z moim, też mam miejsce na ognisko (nie takie piękne jak Twoje, ale mam ), tez był plan leśnego kącika w ogrodzie

Co do liliowców, to namiar zaraz prześlę no i znowu nie wiem, na co się zdecydować. Tych "everydaylily" ani "on and on" tam akurat nie mają (ponoć będa za rok), więc już uznałam, że skoro one takie nie do końca super, to żalu nie ma, a tu proszę - może jednak trzeba poczekać?
Uznałam też że jednak potrzebuję wyższe, niż mi się wydawało, a poza tym dotarło do mnie, że z zakupu kilku kwiatków robię procedurę jak przy zakupie samochodu, więc chyba czas się leczyć
Polon 18:31, 14 lip 2023

no i znowu nie ma emotek, chociaz wyjątkowo pisałam z kompa
Agatorek 23:23, 14 lip 2023

ajka napisał(a)
Mam może głupie pytanie. Jak na jednej z rabat w pierwszym rzędzie mam krokusy, a w drugim tuliapny to czy w tym miejscu mogę coś jeszcze posadzić? Czy to już wyklucza inne nasadzenia? Jak radzicie sobie z takimi pustymi miejscami? Pewnie zrobiłam błąd i mogłam zostawić pusty rząd przed krokusami.

Też mam taki pusty rząd, gdzie mam tulipany. I co rok się zastanawiam, czy ich stamtąd nie wykopać i posadzić coś, co dłużej „istnieje”. Ale… tulipany są takie wyczekiwane wiosną, więc na razie zostawiam.
Iwonka (Inka74) sadzi tulipany w rabatach. Możesz jej zapytać. Jej temat to Przerwa na kawę

Joann 08:56, 15 lip 2023

Ambrowiec gigant! Tez mam u siebie,ale u mnie to maleństwo. Muszę go gdzieś przesadzić, bo jak mi taki gigant urośnie na środku, to nie przejdę do warzywniaka

A może wykop tulipany po prostu i wsad trochę dalej? Tulipany i tak co jakiś czas się wykopuje. Nawet teraz to mogłabyś zrobic, wsadzisz na jesieni.