Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Rojodziejowa 09:44, 15 lip 2023

W sumie to jest dobry pomysł. Przekopać rabatę wyciągając tulipany, a na jesień wsadzając je pomiędzy te rośliny.
ajka 17:57, 16 lip 2023

Polon napisał(a)

Zobacz pierwsze zdjęcie z Twojego wątku, apropos stwierdzenia o niedosycie
no i kolejny raz widzę, że Twój plan na ogród jest "po linii" z moim, też mam miejsce na ognisko (nie takie piękne jak Twoje, ale mam ), tez był plan leśnego kącika w ogrodzie

Co do liliowców, to namiar zaraz prześlę no i znowu nie wiem, na co się zdecydować. Tych "everydaylily" ani "on and on" tam akurat nie mają (ponoć będa za rok), więc już uznałam, że skoro one takie nie do końca super, to żalu nie ma, a tu proszę - może jednak trzeba poczekać?
Uznałam też że jednak potrzebuję wyższe, niż mi się wydawało, a poza tym dotarło do mnie, że z zakupu kilku kwiatków robię procedurę jak przy zakupie samochodu, więc chyba czas się leczyć

Fajnie słyszeć, że ktoś utożsamia się choć po trochę z moim planem na ogród. W sumie to ja nigdy nie myślałam o ogrodzie. Myślałam o posadzeniu paru drzew, może paru roślin. Zawsze miałam dwie lewe ręce do roboty. Rodzice mieli działkę i nigdy nie paliłam się do pracy. Czasami zaglądam na pierwszą stronę i nie wierzę w to co osiągnęliśmy, choć może dla niektórych to wciąż niewiele. Ta cała przestrzeń po prostu miała służyć przyjemnemu wypoczynkowi po pracy. Ja biję się z myślami ostatnio, bo widząc busz na rabatach innych, brak przestrzeni, ale jednocześnie jakby "wrośnięcie w przyrodę", zachwycam się tym i chcę tego samego. Poza tym brakuje mi miejsca na kolejne chciejstwa i wciąż myślę nad rozszerzeniem rabatek. A jednocześnie cieszę się z przestrzeni, w której mogę pograć w badmintona, powygłupiać się biegając z dzieciakami po trawie nie martwiąc się tym, że ktoś zniszczy moje rabatki. Czuję się rozdarta. Chyba nie da się do końca tego pogodzić. Wczoraj spędziliśmy super czas na takim zwykłym chilloucie: basen, kociołek, wodna bitwa i opalanie. Czegoż mi więcej potrzeba?

Małgoś dziękuję za podesłanie stronki ze szkółką, to jednak sporo km ode mnie, ale wierzę że miejsce robi wrażenie. Może kiedyś przy okazji podjadę? A ty kupuj co ci się podoba. Liliowce nawet w kilku odmianach obok siebie wyglądają bosko. Tak samo jak jeżówki. Uważam, że można je mieszać do woli
ajka 18:01, 16 lip 2023

Agatorek napisał(a)

Też mam taki pusty rząd, gdzie mam tulipany. I co rok się zastanawiam, czy ich stamtąd nie wykopać i posadzić coś, co dłużej „istnieje”. Ale… tulipany są takie wyczekiwane wiosną, więc na razie zostawiam.
Iwonka (Inka74) sadzi tulipany w rabatach. Możesz jej zapytać. Jej temat to Przerwa na kawę

Aga, ja tak właśnie mam, że z utęsknieniem wiosną czekam na to szaleństwo krokusowo-tulipanowe. Na rabatach boję się, że zaginą Z drugiej strony denerwują mnie potem te suche liście i puste rabaty. Czuję, że muszę coś zmienić.
ajka 18:45, 16 lip 2023

Joann napisał(a)
Ambrowiec gigant! Tez mam u siebie,ale u mnie to maleństwo. Muszę go gdzieś przesadzić, bo jak mi taki gigant urośnie na środku, to nie przejdę do warzywniaka

A może wykop tulipany po prostu i wsad trochę dalej? Tulipany i tak co jakiś czas się wykopuje. Nawet teraz to mogłabyś zrobic, wsadzisz na jesieni.

Może faktycznie trzeba nad tym pomyśleć, bo trochę miejsca zajmuje.

Nie mam natchnienia teraz do tulipanów. Może jakoś etapami to zrobię, bo miałam i tak do sadzać.
anuska2507 21:34, 16 lip 2023

A po której stronie Wro ta fajna szkółka? Też mogę prosić namiar?
Patrycja_KG_Lu 21:53, 16 lip 2023

Cofnęłam się do pierwszej strony i widać ogromne postępy, a ogród dojrzał.
Polon 22:04, 16 lip 2023

anuska2507 napisał(a)
A po której stronie Wro ta fajna szkółka? Też mogę prosić namiar?

Poszło
ajka 22:06, 16 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)
W sumie to jest dobry pomysł. Przekopać rabatę wyciągając tulipany, a na jesień wsadzając je pomiędzy te rośliny.

Być może cześć przesadzę, a część zostawię.
ajka 22:07, 16 lip 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Cofnęłam się do pierwszej strony i widać ogromne postępy, a ogród dojrzał.

Ja myślę niebo a ziemia.
Polon 22:16, 16 lip 2023

ajka napisał(a)

Fajnie słyszeć, że ktoś utożsamia się choć po trochę z moim planem na ogród.

Małgoś dziękuję za podesłanie stronki ze szkółką, to jednak sporo km ode mnie, ale wierzę że miejsce robi wrażenie. Może kiedyś przy okazji podjadę? A ty kupuj co ci się podoba. Liliowce nawet w kilku odmianach obok siebie wyglądają bosko. Tak samo jak jeżówki. Uważam, że można je mieszać do woli

Potrzeby życiowe i ogrodowe zmieniają się, tak jak życie się zmienia. Co innego bawi nastolatkę, a co innego żonę i mamę .
Dla mnie ogród to właśnie tez miejsce wypoczynku i rekreacji, tyle, że basen nam się nie zmieścił niestety
Na liliowce właśnie kształtuje mi się plan na kilka odmian, bo jak tu wybrać jedną z takiej ilości? Nie da się
Jeśli szkółki są wodległości do 30 km od Wro, to jadę, wolę pooglądać na żywo, niż w necie
A propos mamy - jak wyniki dzieci?