Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 10:14, 29 sie 2024

MartaCho nie wiedziałam, bardzo ciekawe jest to co piszesz.
ajka 10:15, 29 sie 2024

anuska2507 napisał(a)
Wyprawa niesamowita, podziwiam za organizację takiej podróży

Po tej wyprawie, wiem już, że mogę wszystko Sama się dziwię, że przy tylu problemach wszystko wypaliło i nie spóźniłam się na żaden pociąg/samolot
ajka 10:20, 29 sie 2024

Agatorek napisał(a)

Ja byłam tylko w Pekinie i na wielkim murze. To był krótki wyjazd, taki do tygodnia, nie pamiętam już dokładnie .

Na fotkach z wyjazdu rzeczywiście widać postęp, ale też i piękne zabytki. A w tle oszałamiające góry ❤️
Szkoda tylko, że wszędzie takie tłumy. Może to „wina” okresu wakacyjnego? Ciekawe, czy w innych terminach też tak jest.

A w ogrodzie masz wielki busz

Góry w Chinach są przepiękne, będzie i o nich Nie mogłam odpuścić sobie przejścia Wąwozu Skaczącego Tygrysa. Chińczycy nie lubią wysiłku i gór, więc tam ich jak na lekarstwo. W Dali przy Trzech Pagodach też było dość pusto jak na Chiny.

A jak wrażenia z muru chińskiego? Mi bardzo się podobało, ale poszliśmy na tą część mniej obleganą przez turystów. Pekin podobał mi się najmniej. Mąż bardzo chciał zobaczyć Zakazane Miasto i ta część najbardziej nas rozczarowała.
ajka 10:28, 29 sie 2024

Tak jeszcze apropo niechęci Chińczyków do wysilania się. Po przylocie na lotnisku służbista kazał nam wypisać miejsca w jakich będziemy i z ciekawości przejrzał mój plan. Powiedział, że jesteśmy szaleni. Był tak zdumiony, że chyba jeszcze przez miesiąc będzie miał co wspominać. Trzymali nas chyba z pół godziny i wertowali kartkę po kartce (po polsku bądź co bądź )

Patrząc na nich przeraża mnie wizja rozwijającej się technologi. Kierowcy jadąc potrafili mieć trzy telefony. Jeden z mapą, drugi z rozrywką (TikToki, filmy itp itd), a trzeci do wymiany korespondencji z innymi ludźmi (czaty i głosówki). Tam wszyscy mają nosy w telefonach od małego. Nawet na straganach, jedną ręką smażyli, a drugą wertowali zawartość telefonów. Straszne. Pokażę wam potem jak wyglądają nowoczesne auta: ekrany na całym przednim panelu.
DariaB 11:05, 29 sie 2024

Po opisie wycieczki stwierdzam, że jednak wolę bliższe naszej kulturze kraje Podróż na pewno niezapomniana, egzotyczna bądź co bądź dla zwykłego Europejczyka. Przyrodę i zabytki mają piękne, na pewno warte zobaczenia. Czy na pierwszym zdjęciu jedzenia to jakiś mózg?

Ogród Ci kipi! heptakodium faktycznie wielkie, moje wystrzeliło w tym roku dwoma wielkimi batami, przyrost na pewno kolo metra i też się zbiera do kwitnienia.
Narsilia 12:32, 29 sie 2024

Też miałam napisać gdzie te tłumy a na wszystkich zdjeciach prawie pusto hihi
ajka 17:40, 29 sie 2024

Zdaje mi się, że dawno nie wrzucałam zdjęć z boku przy oczyszczalni. Kiedyś miejsce wstydu...

Źurawki które karłowaciały i wysychały w przedogródku, tu radzą sobie bardzo dobrze. Bambus po zalaniu rośnie wszerz a nie wzwyż. Runianka powoli, ale się rozrasta.
ajka 17:41, 29 sie 2024

Rozchodnik przy magnolii, super kolor

ajka 17:42, 29 sie 2024

Kuklik po dużych trudach, w końcu się przyjął

Agatorek 17:45, 29 sie 2024

ajka napisał(a)

Góry w Chinach są przepiękne, będzie i o nich Nie mogłam odpuścić sobie przejścia Wąwozu Skaczącego Tygrysa. Chińczycy nie lubią wysiłku i gór, więc tam ich jak na lekarstwo. W Dali przy Trzech Pagodach też było dość pusto jak na Chiny.

A jak wrażenia z muru chińskiego? Mi bardzo się podobało, ale poszliśmy na tą część mniej obleganą przez turystów. Pekin podobał mi się najmniej. Mąż bardzo chciał zobaczyć Zakazane Miasto i ta część najbardziej nas rozczarowała.

Bardzo bym chciała kiedyś zobaczyć „przyrodniczą” część Chin

Wielki Mur na pewno zrobił na mnie wrażenie, ale szczegółowych odczuć już niestety nie pamiętam .