Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 17:45, 29 sie 2024

Po przejrzeniu ogrodu stwierdzam, że nie przyjęły mi się w ogóle gęsiówka kaukaska i pierwiosnki. Z kilkunastu sztuk nie mam już ani jednej. Cóż, widocznie nie wszystkie rośliny stworzone są pod mój ogród.
ajka 17:49, 29 sie 2024

DariaB napisał(a)
Po opisie wycieczki stwierdzam, że jednak wolę bliższe naszej kulturze kraje Podróż na pewno niezapomniana, egzotyczna bądź co bądź dla zwykłego Europejczyka. Przyrodę i zabytki mają piękne, na pewno warte zobaczenia. Czy na pierwszym zdjęciu jedzenia to jakiś mózg?

Ogród Ci kipi! heptakodium faktycznie wielkie, moje wystrzeliło w tym roku dwoma wielkimi batami, przyrost na pewno kolo metra i też się zbiera do kwitnienia.

DariaB tak to mózg, nawet nie chce wiedzieć z czego. Wszystkie specjały śmierdziały tam na odległość, to jedyne miejsce gdzie musiałam obejść się smakiem.

Heptakodioum na okrągło przycinam, staram się podcinać je tak by odsłonić cały dół, ale ono przyrasta w zastraszającym tempie.

Bardzo je lubię, bo przyciąga mnóstwo motyli.
ajka 17:50, 29 sie 2024

Narsilia napisał(a)
Też miałam napisać gdzie te tłumy a na wszystkich zdjeciach prawie pusto hihi

Przejrzyj jeszcze raz zdjęcia z Chengdu Spędziliśmy tam pierwsze 3 dni i byliśmy przerażeni.
ajka 17:51, 29 sie 2024

Agatorek napisał(a)

Bardzo bym chciała kiedyś zobaczyć „przyrodniczą” część Chin

Wielki Mur na pewno zrobił na mnie wrażenie, ale szczegółowych odczuć już niestety nie pamiętam .

Ja chyba coraz bardziej ciągnę do przyrody niż do dużych miast. A góry, uwielbiam.
An_na 18:32, 29 sie 2024

Jestem pod wrażeniem Twojej podróży. Podziwiam za organizację takiej wyprawy.
mrokasia 19:52, 29 sie 2024

Ależ miałaś świetną wyprawę! Ją liznęłam odrobinę Chin podczas wyjazdów do Hong Kongu i Schenzen. W HK angielski to oczywiście drugi język. A po przyjeździe do Schenzen nie wiedzieliśmy jak mamy odnaleźć właściwe wyjście z dworca, przy którym czekał na nas znajomy Chińczyk. Wszędzie tylko chińskie znaczki. Policja oczywiście nie mówiła po angielsku ani słowa .

A co do ogrodu - faktycznie, nie wszystkie rośliny rosną dobrze u każdego. U mnie jarzmianki nie współpracują.
Heptakodium boskie! Jak duże ma przyrosty roczne?
ajka 21:37, 29 sie 2024

An_na napisał(a)
Jestem pod wrażeniem Twojej podróży. Podziwiam za organizację takiej wyprawy.

Każda kolejna jest coraz prostsza, polecam spróbować.
ajka 21:46, 29 sie 2024

mrokasia napisał(a)
Ależ miałaś świetną wyprawę! Ją liznęłam odrobinę Chin podczas wyjazdów do Hong Kongu i Schenzen. W HK angielski to oczywiście drugi język. A po przyjeździe do Schenzen nie wiedzieliśmy jak mamy odnaleźć właściwe wyjście z dworca, przy którym czekał na nas znajomy Chińczyk. Wszędzie tylko chińskie znaczki. Policja oczywiście nie mówiła po angielsku ani słowa .

A co do ogrodu - faktycznie, nie wszystkie rośliny rosną dobrze u każdego. U mnie jarzmianki nie współpracują.
Heptakodium boskie! Jak duże ma przyrosty roczne?

Słyszałam, że w Hongkongu bez problemu z angielskim. O jakim dworcu, mówisz? Kolei? Metro jest doskonale opisane w Chinach, również po angielsku. Na kolei też dość łatwo się odnaleźliśmy. Problem pojawił się gdy musieliśmy przesiąść się z metra na kolej. Nigdzie nie widzieliśmy kierujących tam znaków i nikt nie wiedział co to Railway Station, mimo że ma dworcu jak wół wielkim literki pisało Chengdu Railway Station. Toalet i Restrooms też nikt nie kojarzył, mimo że przy każdym wejściu do kibelka pisze Restrooms. Oni mają duży problem z czytaniem znaków inne niż chińskie.

Oj nie wiem jakie heptakodium ma przyrosty, rośnie jak głupie, musi mieć dużo miejsca.
ajka 21:48, 29 sie 2024

Rdest

ajka 12:43, 30 sie 2024

Heptakodium wycięłam parę gałęzi, lepiej teraz widać doł