Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 13:34, 14 maj 2025

antracyt napisał(a)
To młode pajączki się wykluły. Dzień - dwa i się rozejdą

Pajączki? Poważnie? Znaczy mam to zostawić w spokoju?
ajka 16:12, 14 maj 2025

Za gracillimus nana, które nie odrosły dostałam zwrot pieniążków. Udało mi się zamówić ładniejsze i tańsze sadzonki. Już posadzone.

ajka 17:43, 14 maj 2025

Posadziłam też 9 sadzonek supertuni

Strawberry

Paradise

Bubblegum

Snowdrift
antracyt 17:53, 14 maj 2025

ajka napisał(a)

Pajączki? Poważnie? Znaczy mam to zostawić w spokoju?

Ja u siebie zostawiam
LIDKA 19:45, 14 maj 2025

ajka napisał(a)

A mi się nie chce siedzieć na tarasie, bo zawsze coś wypatrzę Szczególnie jak mam karmnik przy tarasie, to non stop coś pod nim wyrasta. Idę wyrwać jeden chwast i nagle nie wiem kiedy robię rundę dookoła całego ogrodu i kończę z całą garścią chwastów w ręku. Potem szukam wiaderka, albo worka na chwasty, a potem lezę po rękawiczki i sekator, bo okazuje się, że coś gdzieś odrasta. I tak robota się kręci. Znacie to?

Taaaaa w wielkanoc poszłam popatrzeć i sie skończyło opieleniem jednej rabaty jedną ręką bo w drugiej kawe mialam
Judith 20:09, 14 maj 2025

LIDKA napisał(a)

Taaaaa w wielkanoc poszłam popatrzeć i sie skończyło opieleniem jednej rabaty jedną ręką bo w drugiej kawe mialam

Cała ja
Niedawno widzieliśmy z małżonkiem w sklepie takie fajowe leżanki będące częścią rozkładanego pawilonu ogrodowego. Pocmokaliśmy, jakie to fajne, a potem stwierdziliśmy - ale kto leży w ogrodzie??? .
Kasya 20:20, 14 maj 2025

Judith napisał(a)

Cała ja
Niedawno widzieliśmy z małżonkiem w sklepie takie fajowe leżanki będące częścią rozkładanego pawilonu ogrodowego. Pocmokaliśmy, jakie to fajne, a potem stwierdziliśmy - ale kto leży w ogrodzie??? .

No i slusznie
Po co ma sie kurzyc…
LIDKA 21:12, 14 maj 2025

Hehe
Leżanki też mam.....
ajka 21:24, 14 maj 2025

Judith napisał(a)

Cała ja

Kurde mam to samo. Ławka, huśtawka, leżaki, mebelki, a człowiek przysiądzie max na 5min
ajka 18:25, 15 maj 2025

Dzień bez pracy w ogrodzie jest dniem straconym.

Przedczoraj wykopałam bodziszki Rosemoor spod heptakodium, bo w ogóle ich nie było tam widać, były za wysokie jak na to miejsce i nie kwitły. Przesadziłam je w okolice magnolii Elisabeth. To nie jest dobry czas na przesadzanie bodziszków, takich wybujałych, wtedy mają problem zaaklimatyzować się w nowym miejscu, ale wczesną wiosną nie miałam na to czasu.
Przesadziłam też dwie szałwie, bo część mi wypadła i zaburzała harmonię aranżacji

Wykopałam sadzonki penstemonu Harlequin Magenta i wywaliłam do kosza - nie polecam. Kupiłam jako nowość - po dwóch latach zrobiły się z nich wstrętne zdrewniałe wybujałe krzewy, które non stop leżały i szpeciły mi całą rabatkę zamiast zdobić. Przycinałam je na róże sposoby, ale operacja wcale nie pomagała. W ich miejsce przesadziałam bez czarny Golden Tower, który wchodził mi na krzewuszkę i kolkwicję i praktycznie był niewidoczny z daleka. Teraz nareszcie odetchnął i stanowi ładną ozdobę.

Dziś przyszły sadzonki truskawki Gigant (po moim jesiennym czyszczeniu sporo truskawek wypadło) i żurawina Stevens (4szt) i Pilgrim (4szt). Żurawinę już dawno miałam w planach kupić i posadzić, posadzę przy borówkach. Dziś niestety lało całe popołudnie więc w ogrodzie wszystko się lepi i będę musiała z tym poczekać na inny dzień.