Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Polon 12:16, 09 maj 2025

U Ciebie wszystko jak na dopalaczach rośnie. Powojnik u mnie ma 15 cm, fakt, że był mały, no ale … brak słów, muszę go do pionu jakąś przemową ustawić. Podobnie bodziszki - przecież my mieszkamy w tej samej strefie pogodowej, więc dlaczego moje nawet nie myślą jeszcze o kwiatach????

Rabata przy tarasie pięknie się zagęszcza, widać, że roślinom tam dobrze.

Kiwi na początku rosło u mnie tak jak u Ciebie - na krzak, więc podwiązałam kilka obiecujących pędów do pergoli. Teraz już samo się wspina i opłata, ale czasem coś tam też podwiąże, raczej dla korekty.
Wiaan 13:54, 09 maj 2025

ajka napisał(a)
Weekend majowy w Tatrach słowackich minął intensywnie, pogoda cudna. Zakwasy mam do tej pory. Ogrod mocno bujnął w tym czasie, wiec troche aktualnych fotek. Oczywiscie zdazylam już kupić parę nowych roślinek.

Po prostu bajecznie i pięknie
Rojodziejowa 15:12, 09 maj 2025

Aniu, Ty masz Klon japoński Aconitifolium. Widziałam dziś w jednym ogrodniczym. Te listki zwróciły moją uwagę. Nie masz z nim problemów?
ajka 19:56, 09 maj 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Aniu, Ty masz Klon japoński Aconitifolium. Widziałam dziś w jednym ogrodniczym. Te listki zwróciły moją uwagę. Nie masz z nim problemów?

Rojodziejowa nie mam z nim żadnych problemów. Rośnie przy tarasie, nie jest w żaden sposób osłonięty i jedynie końcówki gałązek ma czasem przymarznięte. Ślicznie się przebarwia, polecam.
ajka 19:57, 09 maj 2025

Wiaan napisał(a)

Po prostu bajecznie i pięknie

Wiaan cmok.
ajka 20:04, 09 maj 2025

Polon napisał(a)
U Ciebie wszystko jak na dopalaczach rośnie. Powojnik u mnie ma 15 cm, fakt, że był mały, no ale … brak słów, muszę go do pionu jakąś przemową ustawić. Podobnie bodziszki - przecież my mieszkamy w tej samej strefie pogodowej, więc dlaczego moje nawet nie myślą jeszcze o kwiatach????

Rabata przy tarasie pięknie się zagęszcza, widać, że roślinom tam dobrze.

Kiwi na początku rosło u mnie tak jak u Ciebie - na krzak, więc podwiązałam kilka obiecujących pędów do pergoli. Teraz już samo się wspina i opłata, ale czasem coś tam też podwiąże, raczej dla korekty.

Polon czytałam, że w pierwszym roku w kiwi można przyciąć boczne pędy, chyba zaryzykuję i przytnę. Bodziszki zaraz się pewnie zbiorą, u mnie też jeszcze nie wszystkie kwitną. Powojniki też na różnych wysokościach u mnie, w zależności od odmiany. Ale te przy wejściu na ogród najwyższe, co mnie bardzo cieszy nie ukrywam. W stosunku do zeszłego roku wszystkie wszystkie mocno przyrosły, a przecież dopiero maj mamy. Mam nadzieję, że kwiatów też będzie dużo.
ajka 20:08, 09 maj 2025

mrokasia napisał(a)
Chcesz powiedzieć, że Rozanne już Ci kwitnie???
Pięknie masz Asiu. I porządeczek taki, że ach!

Rozanne częściwo kwitnie, niektóre bez kwiatków jeszcze. I Max Frei też już w kwiatach powoli.

Aniu Coś lubicie mnie przemianowywać na Asię A co do porządeczku, to faktycznie trochę czasu spędziłam ostatnio na wyrywaniu chwastów, została mi jeszcze plaża do opielenia, tam to się dopiero dzieje.
ajka 20:23, 09 maj 2025

Roocika napisał(a)

Świtnie to wygląda. Masz dużo różnych roślinek, można chodzić tą ścieżką i oglądać

To prawda Roocika, bardzo lubię chodzić tą ścieżką, bo tam dużo się dzieje
Polon 20:32, 09 maj 2025

ajka napisał(a)

Polon czytałam, że w pierwszym roku w kiwi można przyciąć boczne pędy, chyba zaryzykuję i przytnę. Bodziszki zaraz się pewnie zbiorą, u mnie też jeszcze nie wszystkie kwitną.

Tnij, nic nie ryzykujesz. Na podstawie mojego widzę, że to bezproblemowe pnącze. W zeszłym roku przymrozek załatwił wszystkie liście i tyle, że już nie zakwitło, poza tym rosło jak wściekłe. Może w końcu w tym roku będą owoce, bo moje bardziej busz i dopiero teraz będzie drugi rok będzie kwitło, a właściwie pierwszy, bo w zeszłym - wiadomo.

Poszłam dzisiaj „porozmawiać” z moimi bodziszkami , na ich szczęście jakieś pierwsze pączki znalazłam, więc kilka dni cieplejszych i będą kwitły
ajka 21:15, 09 maj 2025

Polon napisał(a)

Tnij, nic nie ryzykujesz. Na podstawie mojego widzę, że to bezproblemowe pnącze. W zeszłym roku przymrozek załatwił wszystkie liście i tyle, że już nie zakwitło, poza tym rosło jak wściekłe. Może w końcu w tym roku będą owoce, bo moje bardziej busz i dopiero teraz będzie drugi rok będzie kwitło, a właściwie pierwszy, bo w zeszłym - wiadomo.

Poszłam dzisiaj „porozmawiać” z moimi bodziszkami , na ich szczęście jakieś pierwsze pączki znalazłam, więc kilka dni cieplejszych i będą kwitły

Ja też bym chciała by moje kiwi rosło jak wściekłe Na owocach mi nie zależy.

Od wieków wiadomo, że z roślinami trzeba dużo rozmawiać