Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 23:00, 15 maj 2021

Od paru dni robiliśmy porządek na trawiastej rabacie pod oknem, mocno się przerzedziło. Trochę skorzystałam z porad na forum, część pozmieniałam, bo nie chciałam pozbywać się dużej ilości traw (te co wykopałam poszły na nową rabatę). Pośrodku posadziłam hortensję Phantom (różową), ona rośnie duża 2m x 2m. Mam nadzieję, że ładnie urozmaici rabatę, na razie to tylko patyki. Do tego chcę dosadzić jakieś kwiaty. Myślałam, by z jednej strony posadzić jeżówki, a z drugiej Anemone September Charm, które poradziła mi A_gawa. Ogólnie już jestem zadowolona, zrobiło się jakoś luźniej. Chcę jeszcze na brzegach pouzupełniać imperatę red baron, bo dość słabo rośnie i mam dziury gdzieniegdzie. Ewentualnie żurawki.

Odgraciło mi się też ognisko, miałam tam składowisko połamanych palet. Szpeci jeszcze beczka, która ma kiedyż przekształcić się w wędzarnię.

No i usunęłam największego rododendrona. Serce mnie bolało. Niestety od zeszłego roku wyglądał coraz gorzej i szpecił całą rabatę. Na moje oko była to fytoftyroza, mam tylko nadzieję, że dwa rododendrony obok, nie zachorują tak jak on, chodź już mają plamy na liściach i trochę się boję. Wolałam nie ryzykować już więcej, nie czekać i działać. Całą ziemię i rododendrony spyrskam środkiem na fytoftyrozę i posadzę tam czerwoną lub różową hortensję. Jeszcze się zastawiam jaką (mam czerwony i fioletowy rododendron obok oraz czerwone azalie). Jutro wkleję zdjęcie, jak to teraz wygląda.

EDIT:
Jeszcze tulipanki takich chyba nie wklejałam

BASIA8 23:29, 15 maj 2021

Nie dziwię się że lubisz klony piękne są dobrze im u Ciebie
kasia1 07:09, 16 maj 2021

Mam podobnie u siebie, tzn. zastanawiam się, co posadzić na tym białym tle między oknami. Co tam u Ciebie w tym miejscu rośnie? Z daleka wyglądają jak miskanty, trzcinniki?
kasia1 08:18, 16 maj 2021

Przeczytałam u Mrokasi, że szukasz materiału na kulki ... Też szukam. W tym roku wyrzuciłam kilka chorujących bukszpanów i zastąpiłam Danicami. Trochę nie wiem jeszcze jak je strzyc, ale za rok będę szukać. Posadziłam też kilka cisów, które zamierzam formować w kule.
Berberysów nie polecam, chyba, że lubisz sobie krzywdę robić. Mam z nich żywopłocik. Mają mnóstwo zalet, ale odkąd wbiłam sobie cierń w palec, to boję się przy nich cokolwiek robić, a trzeba ...
ajka 10:21, 16 maj 2021

kasia1 napisał(a)

Mam podobnie u siebie, tzn. zastanawiam się, co posadzić na tym białym tle między oknami. Co tam u Ciebie w tym miejscu rośnie? Z daleka wyglądają jak miskanty, trzcinniki?

Na ścianie mam miskanta Grosse Fontanne.

kasia1 napisał(a)
Przeczytałam u Mrokasi, że szukasz materiału na kulki ... Też szukam. W tym roku wyrzuciłam kilka chorujących bukszpanów i zastąpiłam Danicami. Trochę nie wiem jeszcze jak je strzyc, ale za rok będę szukać. Posadziłam też kilka cisów, które zamierzam formować w kule.
Berberysów nie polecam, chyba, że lubisz sobie krzywdę robić. Mam z nich żywopłocik. Mają mnóstwo zalet, ale odkąd wbiłam sobie cierń w palec, to boję się przy nich cokolwiek robić, a trzeba ...

Berberysów też mam sporo i raczej nie chciałabym ich ciąć
ajka 17:48, 16 maj 2021

sarenka napisał(a)
ajka, doczytałam,że masz Grefsheim- chcesz mieć z niej zwarty żywopłot? Co ile ją sadzilas?

Sprawdziłam te odległości, u mnie jest to 110-120cm.
ajka 18:00, 16 maj 2021

Zdjęcie z przedogródka z dziś rano

Taką mam teraz dziurę po rododendronie, planuję w jej miejscu posadzić hortensję.

Śliwa pissardi zaczyna straszyć, czeka mnie cięcie latem

Agatorek 19:08, 16 maj 2021

ajka napisał(a)
Zdjęcie z przedogródka z dziś rano

Cudowny widok
Bardzo mi się podoba
ajka 19:23, 16 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Cudowny widok
Bardzo mi się podoba

Powiem nieskromnie, że też mi się spodobał ten widok. I mimo że była 6 rano cykałam zdjęcia
Martka 20:37, 16 maj 2021

O 6 rano najbardziej lubię mój ogród, Aniu i w pełni rozumiem! Oraz podzielam zachwyty!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies