Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Roocika 14:50, 11 maj 2021

ajka napisał(a)

Roocika startują jako jedne z pierwszych, ale te z niebieskimi kwiatkami to nie miodunki, tylko brunnery, Agatorek pomyliła nazwy

Ja ciągle mylę te nazwy, nie wiem dlaczego ale zdecydowanie podobają mi się te niebieskie kwiatki
edi75 17:15, 12 maj 2021

Jakie masz fajnie tulipany
ajka 22:43, 12 maj 2021

edi75 napisał(a)
Jakie masz fajnie tulipany

Dzięki, sama nie mogę się nadziwić. Ja zawsze myślałam, że tulipany to takie pospolite, jednokolorowe, nie miałam pojęcia, że jest tyle różnych gatunków, a tu różnokolorowe, pojedyncze, inne potrójne, o kształtach już nie wspomnę Człowiek to jednak głupi całe życie
ajka 22:51, 12 maj 2021

U nas ostatnio wszystko rośnie w oczach, wczoraj mąż mówi, że platan zaczyna puszczać liście, a dziś już gęsto Mówiłam, że rodgresja mi umarła, a dziś podchodzę i taki widok:

Wychodzą tawułki, hosty ...

Ostatnio znalazłam ładne sadzonki przetacznika kłosowego Royal Blue, kupiłam 4 pod brzozy. Miałam pod nie przygotowane miejsce od zeszłego roku Na żółtą trawę nie patrzcie, do wykopania.

Judaszowce budzą się do życia:
- forest pansy

- ruby falls

ajka 23:02, 12 maj 2021

Pod brzozami robi się gąszcz, a w zeszłym roku bałam się, że kosaćce nie przeżyją Jeszcze nie widziałam jak kwitną

Klon przy tarasie był cały przemarznięty, a dziś już piękny i gęsty

Haha, patrzę na to zdjęcie powyżej i jeżeli ktoś pyta czy warto nawozić trawę, to powiem mu tak, część żółta bez nawożenia (do wyrwania), zielona po nawozie i koszeniu (rośnie tak szybko, że nie nadążamy z koszeniem)

Przy piaskownicy też robi się zielono
Agatorek 18:27, 13 maj 2021

Ale ładnie.
Zieloniutko i gęściutko

Piszesz, że klon Ci przemarzł. Jakie miał objawy?
Mi mróz ściął (w sumie to przymrozek) liście na jednym klonie, ale widzę, że chyba mu odrosną.
Roocika 19:06, 13 maj 2021

To ciepełko popędzili roślinki, teraz niech popada i buchnie znowu.
U nas platan dopiero dziś zaczął pękać
Ładnie zielono. Podobają mi się liliowce aż do jesieni po ten dopiero na wiosnę
Pozdrawiam
anuska2507 20:20, 13 maj 2021

Ładnie się u Ciebie wszystko budzi, czuć wiosnę
ajka napisał(a)
Haha, patrzę na to zdjęcie powyżej i jeżeli ktoś pyta czy warto nawozić trawę, to powiem mu tak, część żółta bez nawożenia (do wyrwania), zielona po nawozie i koszeniu (rośnie tak szybko, że nie nadążamy z koszeniem)

Znam ten "ból" mój mąż nasypał tyle saletry na trawnik, że teraz nie wyrobi z koszeniem, musimy na cito opróżnić jeden kompostownik, bo w drugim już nie ma miejsca na taką ilość trawy.
ajka 23:13, 13 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Ale ładnie.
Zieloniutko i gęściutko

Piszesz, że klon Ci przemarzł. Jakie miał objawy?
Mi mróz ściął (w sumie to przymrozek) liście na jednym klonie, ale widzę, że chyba mu odrosną.

W zeszłym roku był mniejszy od pozostałych, stracił szybciej liście. Wydawało mi się, że ma nabrzmiałe pąki, i że nie są suche, ale nie wypuścił ani jednego listka do tej pory, więc już się nie czaruję, że będzie inaczej Niestety z zakupem nowego drzewa muszę poczekać do jesieni. Wszystkie ładne sztuki już wykupione. Może zastąpię go Ambrowcem Gumball.

Roocika napisał(a)
To ciepełko popędzili roślinki, teraz niech popada i buchnie znowu.
U nas platan dopiero dziś zaczął pękać
Ładnie zielono. Podobają mi się liliowce aż do jesieni po ten dopiero na wiosnę
Pozdrawiam

U nas wczoraj lało pół dnia, do tego burza, grzmoty tak głośne jakich dawno nie było.
Lilowce mnie zaskoczyły tym, że bardzo wcześnie startują.

anuska2507 napisał(a)
Ładnie się u Ciebie wszystko budzi, czuć wiosnę

Znam ten "ból" mój mąż nasypał tyle saletry na trawnik, że teraz nie wyrobi z koszeniem, musimy na cito opróżnić jeden kompostownik, bo w drugim już nie ma miejsca na taką ilość trawy.

Mi się wydaje, że obecnie koszenie raz w tygodniu to jakby za mało Chłopaki kosili na 2-3 razy.
ajka 23:15, 13 maj 2021

A ja dziś zrobiłam fajne zakupki. Wzbogaciłam się o trzy drzewka. Zostały już nawet wkopane (choć pogoda nie była zbyt przyjemna). Jutro pochwalę się zdjęciami.