Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 22:36, 04 cze 2021

Kupiłam już ten Empular i zastosowałam, ale truskawek już chyba nie uratuję, będą pojedyncze sztuki. Na warzywniaku też bida z nędzą, nic nie chce rosnąć, po tej zimnej wiośnie.

W czwartek zrobiliśmy sobie małą wycieczkę i odwiedziliśmy Arboreteum w Wojsławicach. Przywiozałam sobię miniaturową azalię Purputraum, posadziłam z przodu między pozostałymi rododendronami i azaliami, już trochę przekwitła, ale to kolor, który mi odpowiada, więc się nie zastanawiałam.

Kupiłam też białą trawę pampasową, postanowiłam zaryzykować i posadzić, choć wiem że jest bardzo wymagająca i może nie przetrwać zimy. Jak widzę trawy pampasowe w Galowicach to zawsze żałuję, że nie mam u siebie takich

Ostatnie dni u nas dość upalne i widzę, że rośliny już to odczuwają, mimo podlewania. Jak u was? Pada? Idę poooglądać ...
anuska2507 11:04, 05 cze 2021

Aż przyjrzałam się swoim truskawkom, ale na szczęście nie zauważyłam żadnego robactwa. Ale owoce raczej niewielkie. Było za zimno, teraz robi się za sucho...
Jak wrażenia z Wojsławic? My mieliśmy jechać w ostatnią niedzielę, ale nie wyszło. Może jutro się wybierzemy.
Kasya 11:08, 05 cze 2021

Zielony „robak” to nalisciak, z tej samej rodziny co opuchlak
ajka 21:07, 05 cze 2021

Kasya napisał(a)
Zielony „robak” to nalisciak, z tej samej rodziny co opuchlak

Dziękuję, znalazłam dziś po długich poszukiwaniach w necie, zgadza się z tym co napisałaś. Najgorzej, że to trudne do wytępienia. Empular nie pomógł, dziś rozłożyłam lep, a w poniedziałek chyba Mospilan zastosuję, ale tu już okres karencji 14 dni Zżarły cholery mi całe liście, najgorzej że zaraz obok mam róże, a te też lubią zjadać
ajka 21:13, 05 cze 2021

anuska2507 napisał(a)
Aż przyjrzałam się swoim truskawkom, ale na szczęście nie zauważyłam żadnego robactwa. Ale owoce raczej niewielkie. Było za zimno, teraz robi się za sucho...
Jak wrażenia z Wojsławic? My mieliśmy jechać w ostatnią niedzielę, ale nie wyszło. Może jutro się wybierzemy.

Podobało mi się, wybrakliśmy się ze względu na kwitnące teraz rododendrony. Zachwyciły mnie azalie i rododendrony wielkie jak drzewa. Widziałam hakonechloę aureolę dużą z bliska i zachwyciłam się, moze to śmieszne, ale taką dużą widziałam tylko na zdjęciach Mogłam na żywo zobaczyć różnice w różnych rodzajach bodziszków. Rozczarowałam się małą różnorodnością żurawek. Bardzo podobało mi się połączenie serduszek i liliowców, może kiedyś zastosuję u siebie. Szkoda, że liliowce jeszcze nie kwitną, bo były tam ich setki.
ajka 21:17, 05 cze 2021

A ja dziś po kolejnych zakupach, jeszcze wszystkiego nie posadziłam, może jutro zrobię zdjęcia. Dziś jestem wykończona. Dodatkowo zdecydowaliśmy się rozłożyć basen dla dzieciaków, a mamy taki 5,5m x 5,5m, więć trochę roboty było.

Ku pamięci kupiłam:
- rozchodnik Dark Magic x 2
- rozchodnik Orbit Bronze
- rudbekia błyskotliwa Goldstrum x 2
- języczka przewalskiego x 2
- śmiałek darniowy x 2
- komarzyca x 2
Judith 21:31, 05 cze 2021

ajka napisał(a)
Dziś tylko powyrywałam trochę chwastów i posadziłam rodgersję pierzastą i gillenię. Po południu świętowaliśmy Dzień Dziecka. Syn wczoraj mi podrównał część nowej rabaty, na tyle bym mogła posadzić nowe rośliny.

[Irysy szaleją na całego

Przecudowne! Absolutnie nie ruszaj czosnkow!
Roocika 21:51, 05 cze 2021

Aniu, strasznie smutno z powodu truskawek. teraz wiem co czujesz, bo u nas coś zgryza łodyżki zawiązków kwiatów
Jak odzyskasz siły to koniecznie pokaż zakupy.
Pozdrawiam
Joann 22:52, 05 cze 2021

ajka napisał(a)

Rzut oka na piaskownicę

Tu jest pięknie, to najładniejsza piaskownica dla dzieci, jaką widziałam! Gratuluję pomysłu, to drzewko, klon jakiś chyba, trawy przy piasku - jestem pod wrażeniem, że można było to tak wszystko zaplanowac- przyjemne z pożytecznym powinno być gdzieś w inspiracjach jako wzór dla matek z dużym terenem
ajka 23:12, 05 cze 2021

Joann napisał(a)

Tu jest pięknie, to najładniejsza piaskownica dla dzieci, jaką widziałam! Gratuluję pomysłu, to drzewko, klon jakiś chyba, trawy przy piasku - jestem pod wrażeniem, że można było to tak wszystko zaplanowac- przyjemne z pożytecznym powinno być gdzieś w inspiracjach jako wzór dla matek z dużym terenem

Bardzo ci dziękuję, to część tworzona z duzym bólem piaskownica wciąż się tworzy, zabrakło nam kamienia na obwódkę, w tym roku powinniśmy domówić i skończyć. Są tam różnego rodzaju tawuły, trzmieliny, trawy, liliowce, klon strzępaistokory i krzewuszka na pniu. Ta część służy nam również pod basen.