Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 17:30, 13 lip 2026

Rojodziejowa napisał(a)
Gosiu, a gdzie masz tą Hansestadt Rostock?
Tutaj taki miks kolorów bardzo optymistyczny z tą różą fajnie wygląda:
https://www.instagram.com/reel/DK6b5HmK8A3/?igsh=MWdsM29yMWtzOXFjdw==

Asia no właśnie sęk w tym, że tej róży u mnie prawie nie widać. Pięć krzaczków wegetuje, przemarza co roku wiosną. Teraz zakwitły tylko jednym kwiatkiem, więc nawet zdjęć nie mam.
O na tej rabacie są. Nawet ten jeden kwiatek widać, trochę na lewo od kocimiętki, ta kostrzewa Maira trochę go przesłania.

violaskom napisał(a)
Gosia dawno nie byłam u Ciebie. Widzę ze z małych rabatek masz potężne rabaciska. Pięknie wyglądają te łany bodziszków. Fajnie wtopiłaś się w naturalny teren. Zastanawiam się jak to wszystko ogarniasz? Sama dalej wysiewasz, rozmnażasz?

Viola rabaty się rozrosły i dobrze, bo mam mniej koszenia. Staram się pilnować plewienia w nowych nasadzeniach, potem jak rośliny się połączą to chwasty zagłuszają, przynajmniej większość, bo skrzyp i powój zawsze znajdą drogę do światła. Dwa lata temu mocno się zniechęciłam do wysiewów, bo posadzone do gruntu sadzonki były do cna zjadane przez ślimaki. Zaopatrzyłam się nawet w niebieskie granulki, bo chyba by wszystko zjadły. Teraz już mam dużo swoich roślin na tyle rozrośniętych, że dzielę i sadzę w nowe miejsca. A i tak zawsze coś do koszyka wpadnie w szkółce. Ostatnio kupiłam sobie molinie Moxere i Haudebrand.
Gosialuk 18:08, 13 lip 2026

anabuko1 napisał(a)
Gosiu, ale masz wyjątkowy i piękny klimat!
Twój ogród to czysta łąka z charakterem.
Fiolet króluje - bodziszek, kocimiętka, przetacznik i te białe klematisy jak gwiazdki.
A tego bodziszka to dużo masz tam posadzone ??
A do tego ta przestrzeń, trawnik schodzący w dal i las w tle... czysty relaks.
Widać że ogród dojrzał razem z Tobą od 2016. Żyje swoim tempem i jest przepiękny

Która rabata teraz najbardziej cieszy Twoje oko?

Ania już nazbierałam roślinek przez te parę lat, część kupione, część darowane, część z własnego siewu.
Bodziszka mam dużo, bo ja sadzę na gęsto, tak że jak się rozrośnie, to nic między niego nie wchodzi. O tak gęsto, tu jest posadzony bodziszek różnobarwny, a przed nim rdest himalajski

A rabatki najbardziej cieszą te właśnie kwitnące.

antracyt napisał(a)
Gosia, napiszę króciutko - jest super

Dzięki Zuza

Ulina napisał(a)
Bodziszek wspaniały robi niesamowite wrażenie fajnie że masz go duźo
A po dzieleniu bywa kapryśny, czasem przemarza, jeszcze go nie rozgryzłam bo nie ma reguł. Wczesną i chłodną wiosną, chyba w marcu, zrobiłam sadzonki i połączyłam z cloud nine, to zestawienie było też fajne, bo wspaniały jakby tego clouda podtrzymywał. Mam je między liliowcami a anabelkami, pomiędzy nimi wejdą jeszcze brunery, ale fajnie bodziszki wspaniałe łączą się z trawami, kompozycyjnie wymiana wielkości i uwagi na rabacie.

Urocze iryski ładna rabatkach od wschodu przy domku
Rodgersje nawet jak nie kwitną są ozdobą.
Napracowałaś się już nad zmianami, oby sadzoneczki przetrwały lato- zawsze się o to martwiłam gdy przychodziły upały.

Ula dla mnie bodziszek wspaniały jest bezproblemowy. Ja przeważnie całą karpę wykopuję i dzielę na drobne kawałeczki. Wszystkie się przyjmują. Trochę nawet za duży rośnie u mnie, bo w czasie kwitnienia lubi się pokładać po deszczu. A przeważnie pada jak kwitnie.
Sadzoneczki na szczęście dały radę w te upały. Wszystko żyje i rośnie.

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie ten bodziszek wspaniały kiepsko znosi dzielenie, Z reguły roślina mateczna mi po pobraniu sadzonek zamiera. Nie wiem czemu.

Nie wiem czemu się tak dzieje. Właśnie Uli pisałam, że ja dzielę całą karpę na drobne. Pobierać pojedynczej sadzonki nie próbowałam.

anabuko1 napisał(a)
Gosiu, patrząc na Twoje zdjęcia od razu czuć ten wiejski, swobodny klimat. Zero sztywnych linii, same życie i radość.

Róże - każda inna, każda piękna
Ta malinowa krzaczasta obsypana kwiatami jak gwiazdkami I ta ciemnoczerwona pnąca się - wow! Zrobiłaś z "roboczej" rzeczy ozdobę.
A na trzecim zdjęciu ta jasnoróżowa przy drewnianym domu... jak z pocztówki. Pachnie mi tu przez ekran.
Widać, że lubisz naturę w jej dzikiej wersji. Bodziszki w niebieskich kropkach, goździki brodate w takim głębokim fiolecie, a w tle te wysokie "świece" i trawy. Wszystko się przeplata, brzęczy i żyje. To nie rabata, to ekosystem
I ten piękny widok na zielone wzgórza, brzozy, słoneczna ścieżka...
Twój ogród jest częścią krajobrazu. A ta żółta kula krzewu przy domu i pnącze nad gankiem - mistrzostwo kontrastu.
Widać rękę ogrodniczki, która pozwala roślinom być sobą. I to jest w tym najpiękniejsze.

Pozdrawiam

Aniu u Ciebie nie tylko malarski talent się rozwija. Opisy masz wręcz poetyckie. Aż nie wiem co odpowiedzieć. Faktycznie roślinki rosną sobie jak chcą przy mojej niewielkiej pomocy.

Magara napisał(a)

Podpisuję się

W mojej okolicy bodziszek wspaniały traktowany jest jak chwast
Mam go w kilku miejscach i bardzo lubię. Eksperymentalnie jednego przycięłam po kwitnieniu do zera, no - prawie zera. Zostawiłam kilka starych liści. Zobaczymy co będzie

Już chyba jest dobrze z twoim przyciętym bodziszkiem. Moje przycięte już ładnie się zazieleniły. Około dwa tygodnie im zeszło.
Gosialuk 18:29, 13 lip 2026

Ulina napisał(a)

Lepiej na wrotyczu niż różach, pewnie ta czarna

Co do trzcinników, zaczynam się ich bać. Wysiew robią masowy, szczególnie na moim mokrym terenie i choć są piękne zaczynam poważnie myśleć o oddaniu ich.

Ula myślisz o trzcinnikach brachytrycha?
U mnie na razie tak nie za dużo widzę siewek. Dla mnie gorszy jest ten trzcinnik piaskowy. Ten sieje się okropnie.
kasiab napisał(a)
Gosiu bardzo sielsko u Ciebie
Pieknie zestawiłaś rośliny wszystko pięknie współgra z otoczeniem. Róża Exelsa wygląda ślicznie

Kasia jest bardzo sielsko, a najważniejsze, że bardzo cieszy. Za każdym razem jak widzę te roje owadów na kwiatach rośnie we mnie duma.

Monia81 napisał(a)
Gosia cudnie, łączysz w sposób niezwykły swoje nasadzenia z tym pięknym naturalnym krajobrazem

Monia, próbuję z różnym skutkiem. Większość moich nasadzeń to dzieło zbiegu okoliczności. Pogody, która umożliwia przekopanie ziemi w konkretnym miejscu, zakupów roślinnych lub darów i mojego czasu. Coś tam też planuję i czasem wychodzi. Zapraszam do obejrzenia na żywo.

Gosialuk 18:50, 13 lip 2026

Aktualizacja na dzień 05.07.2026

Ścieżka wyszła w plamki, bo zdjęcie robione pod słońce .

Ulina 18:53, 13 lip 2026

Gosiu nie znam nazw trzcinników, dostałam od Madzi i kompletnie ich nie rozróżniam. Będę obserwować.

A mam takiego pięknego seledynowego, siewki wzięłyśmy z Madzią od Agani i ten się sieje beż opamiętania, muszę go usunąć z ogrodu, szkoda bo piękny i szybko startował.

Kosiłaś kosiarką?
Gosialuk 18:54, 13 lip 2026

Groszek szerokolistny - niezły z niego potwór. Szkoda, że nie pachnie.

Tu wszystko buja oprócz powojników, które mają zarastać kratkę.

Gosialuk 18:59, 13 lip 2026

Burgundy Iceberg rośnie marnie, ale trwa.

Bodziszek Havana Blues bardzo podobny do Rozanne. Ale mniejszy. Kwiaty ciut jaśniejsze.

Bodziszek Elworthy eyecatcher.

Astry pożarły róże. Jednej nie znalazłam przy przesadzaniu, a tu zdziwienie - jest kwiatek.

Gosialuk 19:03, 13 lip 2026

Chaber wielkogłówkowy

Ożanka piękna, jakby jej pozwolić, to zarosłaby wszystko.

Bodziszek wspaniały po przycięciu. Już ładnie zazieleniony.

Tu jeszcze nie dotarłam z pieleniem.

Gosialuk 19:09, 13 lip 2026

Powojnik bylinowy. Bez podpór się pokłada. Ja wymyśliłam dla niego taką przeplatankę ze zwykłego sznurka. Efekt mnie zadowala, bo roślina stoi, a nie jest ściśnięta. Chyba będę praktykować i na innych. Na razie powiązałam tak też rozchodniki, bo lubią się rozkładać.

Dziewanna sama tu przyszła.

Tojeść pospolita?

Driakiew w tym roku śliczna.

Gosialuk 19:15, 13 lip 2026

Tojeść orszelinowa czyli kacze dzioby - już za chwileczkę.

Przetacznikowiec admiration sarny podjadły. Teraz kwitnie na tych bocznych pędach.

Smotrawy u mnie szaleją

Na ściółkowanym w zeszłym roku kawałku już rosną zawilce jesienne, czarcikęsy i molinie. Metoda no dig się sprawdza.