Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

anabuko1 10:31, 06 lip 2026

Gosiu, ale masz wyjątkowy i piękny klimat!
Twój ogród to czysta łąka z charakterem.
Fiolet króluje - bodziszek, kocimiętka, przetacznik i te białe klematisy jak gwiazdki.
A tego bodziszka to dużo masz tam posadzone ??
A do tego ta przestrzeń, trawnik schodzący w dal i las w tle... czysty relaks.
Widać że ogród dojrzał razem z Tobą od 2016. Żyje swoim tempem i jest przepiękny

Która rabata teraz najbardziej cieszy Twoje oko?
antracyt 10:37, 06 lip 2026

Gosia, napiszę króciutko - jest super
Ulina 11:27, 06 lip 2026

Bodziszek wspaniały robi niesamowite wrażenie fajnie że masz go duźo
A po dzieleniu bywa kapryśny, czasem przemarza, jeszcze go nie rozgryzłam bo nie ma reguł. Wczesną i chłodną wiosną, chyba w marcu, zrobiłam sadzonki i połączyłam z cloud nine, to zestawienie było też fajne, bo wspaniały jakby tego clouda podtrzymywał. Mam je między liliowcami a anabelkami, pomiędzy nimi wejdą jeszcze brunery, ale fajnie bodziszki wspaniałe łączą się z trawami, kompozycyjnie wymiana wielkości i uwagi na rabacie.

Urocze iryski ładna rabatkach od wschodu przy domku
Rodgersje nawet jak nie kwitną są ozdobą.
Napracowałaś się już nad zmianami, oby sadzoneczki przetrwały lato- zawsze się o to martwiłam gdy przychodziły upały.
sylwia_slomc... 12:30, 06 lip 2026

U mnie ten bodziszek wspaniały kiepsko znosi dzielenie, Z reguły roślina mateczna mi po pobraniu sadzonek zamiera. Nie wiem czemu.
anabuko1 17:24, 06 lip 2026

Gosiu, patrząc na Twoje zdjęcia od razu czuć ten wiejski, swobodny klimat. Zero sztywnych linii, same życie i radość.

Róże - każda inna, każda piękna
Ta malinowa krzaczasta obsypana kwiatami jak gwiazdkami I ta ciemnoczerwona pnąca się - wow! Zrobiłaś z "roboczej" rzeczy ozdobę.
A na trzecim zdjęciu ta jasnoróżowa przy drewnianym domu... jak z pocztówki. Pachnie mi tu przez ekran.
Widać, że lubisz naturę w jej dzikiej wersji. Bodziszki w niebieskich kropkach, goździki brodate w takim głębokim fiolecie, a w tle te wysokie "świece" i trawy. Wszystko się przeplata, brzęczy i żyje. To nie rabata, to ekosystem
I ten piękny widok na zielone wzgórza, brzozy, słoneczna ścieżka...
Twój ogród jest częścią krajobrazu. A ta żółta kula krzewu przy domu i pnącze nad gankiem - mistrzostwo kontrastu.
Widać rękę ogrodniczki, która pozwala roślinom być sobą. I to jest w tym najpiękniejsze.

Pozdrawiam
Magara 23:44, 06 lip 2026

antracyt napisał(a)
Gosia, napiszę króciutko - jest super

Podpisuję się

W mojej okolicy bodziszek wspaniały traktowany jest jak chwast
Mam go w kilku miejscach i bardzo lubię. Eksperymentalnie jednego przycięłam po kwitnieniu do zera, no - prawie zera. Zostawiłam kilka starych liści. Zobaczymy co będzie
Ulina 08:23, 07 lip 2026

Gosialuk napisał(a)

Mszyca siedzi na wrotyczu, sprytnie schowana pod liśćmi.

Tu mi się wsiał trzcinnik piaskowy (ten sino-zielony). Tępię go ile mogę, ale tu jeszcze nie dotarłam.

Lepiej na wrotyczu niż różach, pewnie ta czarna

Co do trzcinników, zaczynam się ich bać. Wysiew robią masowy, szczególnie na moim mokrym terenie i choć są piękne zaczynam poważnie myśleć o oddaniu ich.
Ulina 08:25, 07 lip 2026

Gosialuk napisał(a)

Kwitnie Exelsa

Gosiu, cudnie
kasiab 14:44, 07 lip 2026

Gosiu bardzo sielsko u Ciebie
Pieknie zestawiłaś rośliny wszystko pięknie współgra z otoczeniem. Róża Exelsa wygląda ślicznie
Monia81 20:42, 07 lip 2026

Gosia cudnie, łączysz w sposób niezwykły swoje nasadzenia z tym pięknym naturalnym krajobrazem