Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Ulina 19:18, 13 lip 2026

Jaki tam masz powojnik?

Słyszałam o tych niesamowite historie, znasz górskie?
https://e-clematis.com/pl/c/Grupa-Montana-powojniki-gorskie/278?srsltid=AfmBOoomK3EjuA3Q31pKpMe43zfGr26uOi2r_zfUousUQtGTh_c6Rjjs
Gosialuk 19:20, 13 lip 2026

Hortensje krzewiaste. Troszkę mają tam za sucho. Będę ściółkować trawą, a miodunki gdzieś przesadzę.

Powojnik Błękitny Anioł zapewnia kwiaty jak róża kończy kwitnienie.

I to tyle na razie.
W sobotę byłam na pół dnia zebrałam czarną porzeczkę i agrest i deszcz mnie przegonił. W domu zrobiłam soczek. Teraz czekam na kolejny weekend.
Koniec
Ulina 19:29, 13 lip 2026

Przepraszam że Ci poprzerywalam relację akurat się zbiegłyśmy na forum
Juzia 20:24, 13 lip 2026

Gosialuk napisał(a)

Wszystkie foty ładne, rabaty bujne... ale to podoba mi się najbardziej!

sylwia_slomc... 22:05, 13 lip 2026

Faktycznie smotrawa u Ciebie to się dobrze poczuła
Eupraksja 22:44, 24 lip 2026

Gosialuk napisał(a)

Bodziszka mam dużo, bo ja sadzę na gęsto, tak że jak się rozrośnie, to nic między niego nie wchodzi. O tak gęsto, tu jest posadzony bodziszek różnobarwny, a przed nim rdest himalajski

Ooo, i to zdjęcie chyba pokazuje jeden z sekretów wspaniałego wyglądu Twojego ogrodu - dużo, duuużo sztuk jednego gatunku Kurczę, teoretycznie wiem że to daje najlepszy efekt, ale potem będąc w szkółce jakoś mi szkoda pół bagażnika jedną rośliną zająć, i znowu kupuję po kilka zaledwie sztuk
Gosialuk 18:46, 01 sie 2026

Ulina napisał(a)
Przepraszam że Ci poprzerywalam relację akurat się zbiegłyśmy na forum

Ula nic nie szkodzi. Trochę nadrabiam zaległości. Dziś leniwa sobota u mamy.
Juzia napisał(a)

Wszystkie foty ładne, rabaty bujne... ale to podoba mi się najbardziej!

Dziękuję Czekam niecierpliwie, aż mi ta kratka zarośnie clematisami, a one jak na złość coś słabo w tamtym miejscu rosną. Muszę chyba gnojówką podlać. A jak twoja łączka, bo jeszcze nie dotarłam do twojego wątku?

sylwia_slomczewska napisał(a)
Faktycznie smotrawa u Ciebie to się dobrze poczuła

Naturalizuje się. Najgorzej, że jak mała to zostawiam, bo jeszcze mam miejsca, gdzie chcę podosadzać. A potem nie ma czasu na to przesadzanie. Potem to chyba przyjdzie mi kosić, jak będzie włazić na ścieżkę.
Eupraksja napisał(a)

Ooo, i to zdjęcie chyba pokazuje jeden z sekretów wspaniałego wyglądu Twojego ogrodu - dużo, duuużo sztuk jednego gatunku Kurczę, teoretycznie wiem że to daje najlepszy efekt, ale potem będąc w szkółce jakoś mi szkoda pół bagażnika jedną rośliną zająć, i znowu kupuję po kilka zaledwie sztuk

Ewa to jest efekt podziału własnych roślinek. Też mi zawsze szkoda kasy na hurtowe ilości roślin w szkółce. Na efekty niestety trzeba wtedy trochę dłużej czekać. Teraz to nawet robi się tych roślin za dużo, a szkoda wyrzucać. Jak chcesz, to ci mogę coś wysłać we wrześniu jak temperatury będą niższe.
Joku 19:16, 01 sie 2026

Gosialuk napisał(a)
Powojnik bylinowy. Bez podpór się pokłada. Ja wymyśliłam dla niego taką przeplatankę ze zwykłego sznurka. Efekt mnie zadowala, bo roślina stoi, a nie jest ściśnięta. Chyba będę praktykować i na innych. Na razie powiązałam tak też rozchodniki, bo lubią się rozkładać.

Możesz napisać cos więcej o tych sznurkach? Zaciekawiło mnie to bo też mam takie pokładające się powojniki i nie umiem sprawić żeby trzymały się pionu.
Gosialuk 22:26, 01 sie 2026

Brałam taki kawałek zwykłego sznurka o długości powyżej 1 metra. Składałam na pół, żeby sobie wyznaczyć środek i od tego miejsca złożenia po obwodzie rośliny robiłam taką przeplatankę. Między sznurek garstkę łodyg, potem skrzyżować sznurek i następną garstkę łodyg. Nie za ciasno, żeby roślina nie była taka ściśnięta i nie za luźno. Potem łączyłam z tym początkiem. Jak objechałam dookoła i miałam jeszcze wolne kawałki sznurka to przez środek rośliny, przez te niezwiązane łodygi, przeprowadzałam sznurek na drugą stronę, do tego sznurka na obwodzie, ale od wewnętrznej strony, Czasem nawet i parę razy tak na przestrzał się udawało. Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłam. W razie W pytaj.
Gosialuk 22:28, 01 sie 2026

dubelek