Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 09:45, 14 sie 2026

anabuko1 napisał(a)

O, hortensja bukietowa jak chmury które spadły do ogrodu. Te białe kule na tle paproci i dzikiej zieleni wyglądają jakby ktoś posadził tam kawałek lata.

I drewniany domek opleciony różą i powojnikiem. Błękitny Anioł wchodzi do gry jak róże kończą show. Genialny zabieg
Jedne przekwitają, drugie wskakują. Tak to się robi żeby w ogrodzie zawsze coś się działo. A to niebo... czysta bajka.

I ten opis: pół dnia zbierania porzeczek i agrestu, deszcz przegonił, a w domu słoiki. To jest życie! Prawdziwe, pachnące kompotem i słońcem.

Czuję ten spokój z tych zdjęć. Zero perfekcji z katalogu, za to 100% duszy.

U Ciebie Gosiu już powojniki przejmują pałeczkę po różach? A może masz jakiś swój patent na ciągłe kwitnienie?

Aniu z Błękitnym Aniołem i Sweet Laguną, to raczej się sprawdza. Aktualnie powojnik dalej kwitnie.
Teraz wieczorami można się zasłuchac w melodię wygrywaną przez świerszcze. Sarenki też widuję każdego dnia jak jestem na działce. Wczoraj jak objadałam jeżynę młody koziołek przeszedł w odległości 2 metrów ode mnie. Niesamowite jest takie obcowanie z przyrodą.
Gosialuk 09:53, 14 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Gosia obejrzałam sobie zdjęcia z lipca. Masz pięknie i naturalistycznie. Rabaty pełne i wpisane w krajobraz. I wcale nie wygląda jakbyś nasadzenia robiła przypadkiem czy bez planu. Masz Bardzo dużo roślin mi nieznanych. Dziś zauroczyła mnie smotrawa. I lany bodziszków. Przy takim typie ogrodu wykonałaś duzo pracy z mnożeniem i rozsadzaniem roślin. Bardzo pięknie i podziwiam Twój wyjątkowy ogród. Także dlatego że nie masz go na co dzień .

Lidka
Smotrawa tak się rozpanoszyła, że nie jestem w stanie nadążyć z przesadzaniem siewek, więc przedwczoraj ze ścieżki została wykoszona.
W takiej gęstwinie na chwasty zostaje mało miejsca. Tylko powój i skrzyp się przebiją wszędzie.
Teraz szykujemy nowe miejsce na drewno do kominka. Na razie równamy teren, bo koncepcja mi się zmieniła.
Gosialuk 09:57, 14 sie 2026

mirkaka napisał(a)

Ciekawy pomysł, ale potem całość może się też przechylić więc może jeszcze podeprzeć gałązkami, patyczkami

Smotrawa pięknie wygląda w masie w cieniu U mnie tak rośnie rudbekia w lasku, lubię takie łany ,
Mój przetacznikowiec rośnie wysoki i się pokłada, nie zdążę go podeprzeć Twój pożarty przez sarny wspaniały

Mi też się podobają takie naturakistyczne nasadzenia.
Pomysł ze sznurkiem sprawdza się do roślin, które mają tendencję do rozkładania się szeroko.
Może to jest pomysł na twojego przetacznikowca. Przyciąć w maju.
Gosialuk 10:01, 14 sie 2026

vita napisał(a)

Ważne aby zebrać plony, soczek zrobić Ja zmagam się z ogórkami, szczęśliwie się złożyło, że i ciepło i dużo deszczu Pięknie masz, planujesz, dosadzasz. Błęknitny Anioł nad podziw
Dodam, chociaż może powinnam się powstrzymać, heh, mój, zanim zaczął zanikać też był tak piękny. Do powojników nie mam ręki.

Vito jak się posadziło, to potem trzeba przerobić czy się chce czy nie. U mnie powojniki różnie rosną. Kilka mam jeszcze młodych. U mojej mamy jest co podziwiać.
Na choróbska nie mamy wpływu.
Gosialuk 10:03, 14 sie 2026

Dorota321 napisał(a)
Ładnie wygląda ta część ogrodu, ta ścieżka działa na wyobraźnię. Wypatrzyłam też ciekawy cienisty zagajnik z żółtymi kwiatkami, fajnie to wygląda.

Dorotko milo mi, że ci się podoba. Malo mnie na forum, ale zagladam.
Ulina 10:17, 14 sie 2026

Gosialuk napisał(a)

Ula właśnie ten trzcinnik piaskowy ma takie seledynowe liście, on też rozchodzi się rozłogami i dlatego go usuwam.
A kosiłam kosą spalinową.

Słyszałam o tych niesamowite historie, znasz górskie?
https://e-clematis.com/pl/c/Grupa-Montana-powojniki-gorskie/278?srsltid=AfmBOoomK3EjuA3Q31pKpMe43zfGr26uOi2r_zfUousUQtGTh_c6Rjjs

Mam jednwgo górskiego. Puściłam go na drzewo, ale trochę u mnie przemarza wiosną i kwitnienie nie jest spektakularne. Może też powinnam go lepiej nawozić.

Nawozić nigdy nie zaszkodzi, spróbuj skoszoną trawą. Wiosną też możesz podlać nadmanganianem potasu, taki sposób odkażania ziemi, podobno przy powojnikach polecane przeciw grzybom. U mnie powojnik bylinowy łapie mączniaka i o tej porze jest brzydki, chyba też przytnę nisko.
On przemarza i słabo odbija? Ścinasz wiosną nisko?