Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Margo2 00:15, 02 sie 2026

Wow, Gosia, jak to wszystko porosło!
Jak zrobiłaś zdjęcie z góry przy wykoszonej trawie szczęka mi opadła.
Super
Joku 06:27, 02 sie 2026

Dzięki Gosiu, jasno wytłumaczyłaś.
anabuko1 08:35, 02 sie 2026

Gosialuk napisał(a)
Hortensje krzewiaste. Troszkę mają tam za sucho. Będę ściółkować trawą, a miodunki gdzieś przesadzę.

Powojnik Błękitny Anioł zapewnia kwiaty jak róża kończy kwitnienie.

I to tyle na razie.
W sobotę byłam na pół dnia zebrałam czarną porzeczkę i agrest i deszcz mnie przegonił. W domu zrobiłam soczek. Teraz czekam na kolejny weekend.
Koniec

O, hortensja bukietowa jak chmury które spadły do ogrodu. Te białe kule na tle paproci i dzikiej zieleni wyglądają jakby ktoś posadził tam kawałek lata.

I drewniany domek opleciony różą i powojnikiem. Błękitny Anioł wchodzi do gry jak róże kończą show. Genialny zabieg
Jedne przekwitają, drugie wskakują. Tak to się robi żeby w ogrodzie zawsze coś się działo. A to niebo... czysta bajka.

I ten opis: pół dnia zbierania porzeczek i agrestu, deszcz przegonił, a w domu słoiki. To jest życie! Prawdziwe, pachnące kompotem i słońcem.

Czuję ten spokój z tych zdjęć. Zero perfekcji z katalogu, za to 100% duszy.

U Ciebie Gosiu już powojniki przejmują pałeczkę po różach? A może masz jakiś swój patent na ciągłe kwitnienie?
LIDKA 09:23, 02 sie 2026

Gosia obejrzałam sobie zdjęcia z lipca. Masz pięknie i naturalistycznie. Rabaty pełne i wpisane w krajobraz. I wcale nie wygląda jakbyś nasadzenia robiła przypadkiem czy bez planu. Masz Bardzo dużo roślin mi nieznanych. Dziś zauroczyła mnie smotrawa. I lany bodziszków. Przy takim typie ogrodu wykonałaś duzo pracy z mnożeniem i rozsadzaniem roślin. Bardzo pięknie i podziwiam Twój wyjątkowy ogród. Także dlatego że nie masz go na co dzień .
mirkaka 13:19, 02 sie 2026

Gosialuk napisał(a)
Brałam taki kawałek zwykłego sznurka o długości powyżej 1 metra. Składałam na pół, żeby sobie wyznaczyć środek i od tego miejsca złożenia po obwodzie rośliny robiłam taką przeplatankę. Między sznurek garstkę łodyg, potem skrzyżować sznurek i następną garstkę łodyg. Nie za ciasno, żeby roślina nie była taka ściśnięta i nie za luźno. Potem łączyłam z tym początkiem. Jak objechałam dookoła i miałam jeszcze wolne kawałki sznurka to przez środek rośliny, przez te niezwiązane łodygi, przeprowadzałam sznurek na drugą stronę, do tego sznurka na obwodzie, ale od wewnętrznej strony, Czasem nawet i parę razy tak na przestrzał się udawało. Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłam. W razie W pytaj.

Ciekawy pomysł, ale potem całość może się też przechylić więc może jeszcze podeprzeć gałązkami, patyczkami

Smotrawa pięknie wygląda w masie w cieniu U mnie tak rośnie rudbekia w lasku, lubię takie łany ,
Mój przetacznikowiec rośnie wysoki i się pokłada, nie zdążę go podeprzeć Twój pożarty przez sarny wspaniały
vita 13:21, 02 sie 2026

Gosialuk napisał(a)
Powojnik Błękitny Anioł zapewnia kwiaty jak róża kończy kwitnienie.

I to tyle na razie.
W sobotę byłam na pół dnia zebrałam czarną porzeczkę i agrest i deszcz mnie przegonił. W domu zrobiłam soczek. Teraz czekam na kolejny weekend. Koniec

Ważne aby zebrać plony, soczek zrobić Ja zmagam się z ogórkami, szczęśliwie się złożyło, że i ciepło i dużo deszczu Pięknie masz, planujesz, dosadzasz. Błęknitny Anioł nad podziw
Dodam, chociaż może powinnam się powstrzymać, heh, mój, zanim zaczął zanikać też był tak piękny. Do powojników nie mam ręki.