Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 20:38, 14 lut 2024

W warzywniaku wzeszła posiana jesienią pietruszka z własnych nasion z pietruszki która mi zakwitła.

Widać też już cebulę zimową.
anpi 20:53, 14 lut 2024

W jednej z warzywnych rabat posadziłam cebulki czosnków ozdobnych z podziału i samosiewu. Ciut przed zimą w tym samym miejscu posiałam sałatę z myślą, że jak wzejdzie przepikuję ją do tunelu. Niestety zima mnie zaskoczyła i wszystko przykryła śniegiem. Malutkie sieweczki jak widać przetrwały, ale zatrzymane w rozwoju, za małe do pikowania czekają więc na cieplejsze dni by dalej ruszyć ze wzrostem. Tymczasem czosnki ozdobne wyskoczyły szczypiorkiem i taka oto spółka zieleni się w warzywniaku
Po obwodzie natomiast już większa sałata przepikowana jeszcze jesienią z samosiewu sałat które pozostawiłam do kwitnienia.

anpi 21:00, 14 lut 2024

Z zieloności mam jeszcze pietruszkę naciową. Cieszę się, że przeżyła przesadzanie
Nowe listki wypuscił też brązowy fenkuł ( nie wiem jak się nazywa) - ten od Danusi!

Pokazuje się też nowoposadzony ( jesienią)rabarbar.
vita 09:58, 15 lut 2024

Dużo wiosennych wiadomości u Ciebie, zwłaszcza warzywniczych, a to jeszcze nie marzec przecież
Czy cebulę zimową masz z siewu? Zaskoczyła mnie informacja, że nie musisz przykrywać siatką przed śmietką. Sałaty też kiedyś siałam jesienią na wiosenny zbiór, z powodzeniem
Z brązowego kopru od Danusi będziesz zadowolona, chociaż dosyć intensywnie się sieje, a korzeni głęboko i czasami trudno go usunąć nie naruszając sąsiednich roślin.
Chętnie poobserwuję działania w szklarni, dziękuję Ci za tyle wiadomości i rad

Alija 10:11, 15 lut 2024

anpi napisał(a)
W pełnym rozkwicie jest jedna kępka prymulek od Uli. Inne kępki z podziału jeszcze nie kwitną.

Z białych...jest jeszcze ciemiernik

Aniu, masz już bardzo wiosennie w ogrodzie. U mnie taki biały pierwiosnek w ubiegłym roku zakwitł końcem stycznia, a teraz dopiero widać pąki.
Zachwyciłam się zdjęciami z lata, ależ cudnie w Twoim ogrodzie.
Rumianka 16:49, 15 lut 2024

Aniu, wiosna pcha się do Ciebie z całą mocą...jeszcze troszkę i będzie znów bajecznie w każdym zakątku...Z warzywkami chyba przodujesz...mój warzywnik jeszcze śpi...
anpi 00:06, 19 lut 2024

vita napisał(a)
Dużo wiosennych wiadomości u Ciebie, zwłaszcza warzywniczych, a to jeszcze nie marzec przecież
Czy cebulę zimową masz z siewu? Zaskoczyła mnie informacja, że nie musisz przykrywać siatką przed śmietką. Sałaty też kiedyś siałam jesienią na wiosenny zbiór, z powodzeniem
Z brązowego kopru od Danusi będziesz zadowolona, chociaż dosyć intensywnie się sieje, a korzeni głęboko i czasami trudno go usunąć nie naruszając sąsiednich roślin.
Chętnie poobserwuję działania w szklarni, dziękuję Ci za tyle wiadomości i rad

Wszystkiego też się jeszcze uczę i testuję u siebie różne odmiany i na różne sposoby sadzę. Nie wszystko u mnie ładnie plonuje. Cebulę zimową kupuję jesienią cebulki, nie sieję.
A koper widzę, że porządnie się zakorzenił. Pasowałoby mi go przesadzić, ale nie wiem czy to przeżyłby. Zobaczę wiec wiosną, czy są siewki, wtedy nie zmartwię się ewentualną stratą, jak będą nowe
anpi 00:13, 19 lut 2024

Alija napisał(a)

Aniu, masz już bardzo wiosennie w ogrodzie. U mnie taki biały pierwiosnek w ubiegłym roku zakwitł końcem stycznia, a teraz dopiero widać pąki.
Zachwyciłam się zdjęciami z lata, ależ cudnie w Twoim ogrodzie.

U mnie zakwitł tylko jeden, może dlatego że mocno je dzieliłam. Wszyscy już tęsknimy za letnimi widokami ogrodów, fotki jakieś ładniejsze się teraz wydają niż w sezonie jak ogląda się na bieżąco
ElzbietaFranka 10:31, 19 lut 2024

U mnie bieda wszystko ledwo zupie nawet ciemierniki.
W zeszłym roku o tej porze już kwitły dosyć ładnie w tym roku dopiero pąki kwiatowe wychodzą z ziemi.Cebulkę w foliaku tez taka mam.
April 11:50, 19 lut 2024

Dzięki za fotkę oczara na pieńku Faktycznie może to bardzo ciekawie wyglądać i oszczędzasz miejsce pod nim na inne roślinki
Moje chyba zostawię w formie krzaczastej bo jakoś trudno by je teraz wyprowadzać. Boję się że dużo stracą na urodzie.