Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

ElzbietaFranka 17:56, 30 cze 2024

Aniu u mnie eM przed chwilą wyciągnął kleszcza ok 2-3 mm. Ja tylko wyjdę na dwór to je łapie mimo pryskania.

W styczniu też brałam antybiotyk wyjałowilam organizm mimo brania probiotyku. Odchorowałam, na uszy mi się rzuciło nie słyszałam. Makabra Aniu teraz macham ręką trudno ogrodnicy już tak mają to ryzyko zawodowe
anpi 21:15, 30 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Duże połacie tego pięknego ogrodu jest co robić.
Masz dużo warzyw a pomidory ekstra. Ja warzyw nie uprawiam oprócz papryki, ogórków kopru i pietruszki.

U nas na straganach takie obfitości wszystkiego, że nie chce mi się bawić w uprawę. Wiem, że swoje to swoje. Tylko ja nie mieszkam na działce na stałe. Rośliny przy obecnych temperaturach by padły.

I tak już mam tyle roboty że nie wyrabiam Aniu.
Spotkania są ładne napisz kto jest na tej focie. Bo dla was to oczywistość.
Ostrozkowe poletka zazdroszczę pozytywnie

Pozdrawiam Aniu

Od lewej : Gosialuk, anpi, agapant, Betka

Warzywa nie zawsze udają się ekstra. U mnie najgorzej z buraczkami. Jakieś niewielkie ostatnio. Kapusty nie sadzę, bo też mi się nie udawała. W tym roku dostałam sadzonkę tej wczesnej od Agapant i też nie zawiązała główki. A kalrepka i brokół rosną

anpi 21:59, 30 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Pomidorowa relacja chwyta za moje serce. Piękne grona, dużo sztuk na jednym. Cieniujesz tunel albo masz wiatrak?

Na razie nie cieniowałam, nie mam wiatraka. Dwoje drzwi otwarte na oścież. Chyba tak wysokiej temp. jak u Ciebie to nie było, przynajmniej nie widziałam. Trzydzieści parę było... Może poliwęglan trochę bardziej izoluje gorąco??? Mam też z biopowłoką- ale nie wiem, czy to akurat ma jakieś znaczenie co do temp.
A dziś nie sprawdzałam, bo mnie cały dzień nie było Mam zwykły termometr bez pamięci.
Ale w razie czego siatkę cieniującą mam , zakładałam ją w pierwszym sezonie, bo pomidory miały poskręcane liście . Ale nie miałam wtedy nawadniania kropelkowego na początku i może były też nienawodnione dostatecznie? Teraz wydają się być zadowolone Będę obserwować,może jak będą jeszcze większe, to będzie słabsza wentylacja i trzeba będzie cieniować, szczególnie jak będą dalej takie upały!
anpi 22:12, 30 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu u mnie eM przed chwilą wyciągnął kleszcza ok 2-3 mm. Ja tylko wyjdę na dwór to je łapie mimo pryskania.

W styczniu też brałam antybiotyk wyjałowilam organizm mimo brania probiotyku. Odchorowałam, na uszy mi się rzuciło nie słyszałam. Makabra Aniu teraz macham ręką trudno ogrodnicy już tak mają to ryzyko zawodowe

Miałam trzydniową gorączkę i rumień, byłam też obolała jak przy początkach grypy. Ale pod koniec brania antybiotyku miałam kolejnego kleszcza za uchem( miejsce opuchnięte i obolałe po nocy) i dlatego przedłużona kuracja. W sumie cztery kleszcze jednego miesiąca, mimo, że też się pilnuję i sprawdzam po powrocie. Mimo że ogólnie naprawdę mało mnie było w ogrodzie w tym miesiącu- to zawzięły się na mnie bestie (Przez tyle lat miałam chyba ze dwa bez żadnych reakcji, a tu zmasowany atak!))
anpi 22:21, 30 cze 2024

Trochę pomarańczu:

anpi 22:25, 30 cze 2024

anpi 22:33, 30 cze 2024

Kocimiętki dalej nie przycięte... ale już jutro pójdą pod nożyce, bo zaczynają ze środka kępy wybijać nowe pędy Może w końcu uda mi się wziąć za ogród

Kordina 22:44, 30 cze 2024

anpi napisał(a)
...

Cudne ujęcie, Twój ogród zawsze zachwyca bez względu na porę roku, choć oczywiście letni czas kwitnienia chyba najbogatszy
anpi 22:56, 30 cze 2024

Tak, kwiatów moc! Muszę polatać z aparatem, bo nie mam bieżących fot. Te są z 21.06.

anpi 23:03, 30 cze 2024

Aspiryna i Stadt rom

Tu dodatkowo Artemis

Hortensja dębolistna

Tu wiadomo lilia i berberys bliżej nie określone