Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 02:26, 25 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Aniu

O takim pięknym poletku ostróżek marzę. Już w tym roku mam ich więcej. Wysiałam nasiona ostróżek tydzień temu i czekam aż wzejdą. Uwielbiam ostróżki.

Jeżeli chodzi o kocimiętki aby się nie pokładały trzeba je w połowie maja przyciąć o 1/3 wtedy skrócą się tylko główne górne pędy, ale boczne odrosty na łodydze zostają i rozrastają wtedy pęknie kwitną.
Ja tajne nie od kilku lat. Mówiła o tym Mają w ogrodzie.

Hej Elu! Miło, że zaglądasz i się odzywasz. Ja może w urlopie nadrobię trochę odpisywanie, bo zaglądam z telefonu, ale z pisaniem źle

Ostróżeczki same sieją mi się na potęgę, mimo, że sporo siewek rozdaję, likwiduję, to jest ich moc.
Z kocimiętką muszę tak popróbować, ale trzeba dobry czas uchwycić! W tym sezonie szczególnie z niczym nie nadążam i wiele rzeczy mam nie porobionych. Tych zaplanowanych i tych koniecznych bieżących Ale próbuję zaakceptować fakt, że plany swoją drogą, a rzeczywistość swoją...! Ostatnio mamy maraton ogrodowo- spotkaniowy( już trzecia niedziela z rzędu!), więc chwilę pożalimy się sobie ( z wzajemnym zrozumieniem) na na wszelkie ogrodowe plagi i niedociągnięcia czasowe w swoich ogrodach i nie tylko, a potem wrzucamy na luz, stosujemy śmiechoterapię i w pięknych okolicznościach przyrody, przy pysznym jedzonku wspaniale spędzamy czas odstresowując się maksymalnie
Relacje z tych spotkań też postaram się wrzucić jakoś. Szczególnie, że ostatnio poszlałyśmy zakupowo w nałęczowskiej szkółce
Patrycja_KG_Lu 07:59, 25 cze 2024

Świetnie było się zobaczyć i do tego zrobić wspólne zakupy. Przy kolejnej okazji na ostróżeczki jestem chętna jak będziesz jeszcze miała nadmiarowe siewki.
agapant 09:30, 25 cze 2024

To prawda, niedziele czerwcowe są mega pozytywne. Piękne ogrody i nie tylko, super towarzystwo. Do domów wracamy z dobrą energią i samochodem nierzadko wypełnionym po brzegi.
Ania to ty jesteś mistrzynią organizacji Naszych wypadów i motorem do organizacji spotkań.
anpi 10:33, 25 cze 2024

Ach! Ta ostatnia niedziela...!
Powinnam pewnie zacząć od początku, czyli od spotkania w Ogrodowych skarbach Beatki Ale, że jestem przy telefonie a tu mam fotki z ostatnich naszych wojaży ogrodowych do Nałęczowa i okolic, to będzie od końca
Cały dzień pełen wrażeń wzrokowych , zapachowych, smakowych i oczywiście rozmowy i śmiechy bez końca.
Dziewczyny, dzięki, że jestście. Że można na Was liczyć! Jako jedyna z Was nieprowadząca pojazdów czterokołowych (oprócz kosiarki), a tylko trzy-( wózek), dwu-( rower) i jedno kołowych( taczka) zostałam odebrana z porannego pociągu Chełm - Nałęczów ( dzięki Magda za opiekę całodniową) i odwieziona do domu samochodem ciut przed zachodem słońca ( choć wcale to nie po drodze Agnieszce było)
Jako, że ja również pisać barwnie nie porafię i czas mnie goni do pracy to liczę, że któraś z koleżanek jakieś komentarze do fotek wstawi Powiem tylko, bardzo barwnie było!
Degustacja różanych i nie tylko specjałów.

anpi 10:41, 25 cze 2024

anpi 10:53, 25 cze 2024

Ogromne kępy bodziszka Rozanne i czyśca Hummelo

Tu zwróćcie uwagę na pień drzewa.

anpi 10:59, 25 cze 2024

Podziwiałysmy też motywy roślinne na ceramice rzemieślniczej

i tej pewnie fabrycznej
anpi 11:03, 25 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Świetnie było się zobaczyć i do tego zrobić wspólne zakupy. Przy kolejnej okazji na ostróżeczki jestem chętna jak będziesz jeszcze miała nadmiarowe siewki.

Fajnie, że byłaś!
Chętnie się podzielę, to już wczesną wiosną się przypomnij
anpi 11:33, 25 cze 2024

agapant napisał(a)
To prawda, niedziele czerwcowe są mega pozytywne. Piękne ogrody i nie tylko, super towarzystwo. Do domów wracamy z dobrą energią i samochodem nierzadko wypełnionym po brzegi.
Ania to ty jesteś mistrzynią organizacji Naszych wypadów i motorem do organizacji spotkań.

Bez Waszych chęci nic by nie wyszło!
Ty jesteś zaś mistrzynią upychaania roślin w samochodzie:
ponad trzy pełne po brzegi wózki( widoczne na zdjęciu grupowym) plus kilka metrowych tawółek i innych badylków mając na uwadze dwie pasażerki z bagażem podręcznym i zakupami z różnych rzemieslniczych stoisk i siebie za kierownicą
I wszystko dojechało bez szwanku, nie licząc, że samochód do generalnego odkurzania
MagdaLenka 13:53, 25 cze 2024

Świetnie było spotkać się ponownie. Jeszcze z jeden sezon i zacznę zapraszać też do siebie.
Agnieszce należą się oklaski za upchnięcie takiej ilości kwiecia do samochodu. Mistrzyni tetrisa!
Uwierzycie, że mój małż nie zauważył tego nowego wielkiego cisa, chociaż postawiłam go tuż pod domem przy samej ścieżce do warzywnika...?