Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 23:53, 01 maj 2025

Makao napisał(a)
U mnie hiscynty też już przekwitły. Szkoda bo fajny zapach się unosił.
Tawuły bardzo mi się podobają jak kwitną ale jak przekwitają to już nie bardzo. To jedyny powód dla którego jeszcze jej nie mam u siebie

Ale, że nie podobają Ci się przekwitające suche kwiatostany , czy ogólnie krzew po kwitnieniu?Moje tawuły są akurat na części warzywnej w rabacie typowo wiosennej : krzewów i drzew kwitnących właśnie wiosną. Potem odciągają od niej wzrok inne rabaty a ona staje się zielono - bordowa z liści bo rośnie tam też pęcherznica o ciemnych listkach i wiśnia piłkowana.
A jeżeli mowa o dekoracjach, to oprócz nielicznych świątecznych robiłam jeszcze urodzinowe dla mamy. Pochwalę się bukietem z żywych goździków w boksie. Z tych tez robiłam małe bukieciki na stół.
anpi 00:15, 02 maj 2025

anabuko1 napisał(a)
Piękna ta tawuła śliwolistna. Jeszcze takiej na żywo nie widziałam.
Cudny rarytasik.
Jak Aniu, były u ciebie przymrozki ?
U mnie tak i niestety zmroziło mi kilka roślin .
Hiacynty piękne
Dekoracje też pięknie wykonane

Trochę pomału rośnie u mnie ta tawuła, ale kupiłam malutką, miała dosłownie dwa patyczki. A jeszcze w dodatku jak trochę urosła to ciachnęłam ją nieuważnie razem z suchymi badylami bylin i traw blisko niej rosnących i musiała od nowa odrastać od ziemi!
Przymrozek był, na szczęście wielu szkód nie narobił, choć nie wiem jak będzie z brzoskwiniami???wiaty nie wyglądały na zmarznięte, ale czy w takie zimno coś je zapyliło? Muszę zobaczyć, czy widać jakieś owocki.
Ale jak zwykle przymroziło liście platana, morwy, trochę mini kiwi i złotokapa też mróz liznął.Te puszczą listki od nowa więc większego zmartwienia nie ma.
A jeżeli chodzi o dekoracje, to oprócz nielicznych świątecznych, robiłam urodzinowe dla mamy na przyjęcie które organizowaliśmy ( dzieci z wnukami i prawnukami) Pochwalę się bukietem z żywych goździków w boksie i dekoracją stołu.

Gosialuk 09:54, 03 maj 2025

Ania ty powinnaś w innym zawodzie pracować. Talent masz.
Roocika 14:57, 03 maj 2025

Gosialuk napisał(a)

Dokładnie, dusza artysty i zdolne ręce.
Wafel 15:57, 03 maj 2025

Właśnie to chciałam napisać artystyczna dusza Te wiosenne kompozycje w koszach przepiękne. O odmianie tawuły śliwolistnej nie słyszałam w ogóle - śliczne pomponiki
Makao 17:22, 03 maj 2025

Przekwitające kwiaty mi się nie podobają. Liście tawuły brzozo- i śliwolistnych to mi się podobają.

Masz talent Aniu. Ładnie boks i bukieciki wyglądają
anpi 17:43, 03 maj 2025

Gosialuk napisał(a)

W sumie to mam zawód bardzo manualny i twórczy, ale to nie miejsce by o tym mówić. Choć akurat ty Gosia wiesz przecież
anpi 18:26, 03 maj 2025

Roocika napisał(a)

Dokładnie, dusza artysty i zdolne ręce.

I zawód i wszystkie hobby mam manualne i twórcze, albo raczej oddtwórcze Jeżeli chodzi o inne zajęcia to kiedyś dużo robiłam na drutach, umiem też na szydełku, umiem szyć na maszynie, kiedyś robiłam biżuterię z półfabrykatów dla siebie i znajomych ( nie szlachetną jakąś , ale ciekawiły mnie różne techniki np. sutasz)
Lubię odnawiać stare meble malując farbą kredową, bądź przerabiam nowoczesne na "stylowe" dodając jakieś dekory, zmieniając uchwyty i oczywiście przemalowując, robiąc przecierki. Czasami stosuję metodę dekupażu do różnych przeróbek mebli, czy po prostu ozdabiania różnych przedmiotów. Lubię oczywiście tworzenie wszelkich dekoracji, wianuszki, bukiety, ale bardzo często inspiruję się innymi, nie jestem aż tak bardzo twórcza, często wychodzi po prostu inaczej, inne trochę materiały, czy wolę np.inną kolorystykę. Często coś mi się podoba, a nie mogę pozwolić sobie tego kupić, to próbuję jakoś zrbić coś podobnego sama, czasami wykorzystując różne techniki, które poznaję przeważnie przez internet!
Myślę, że zdolne ręce, to są duże chęci i zdobycie trochę wiedzy , która teraz jest tak łatwo dostępna i oczywiście cierpliwość
Alija 21:23, 03 maj 2025

Aniu, piękne niebieskości, biele i różowości w ogrodzie, bukiet i bukieciki wspaniałe. Masz po prostu talent, nie zawsze chęci
i trochę wiedzy wystarczą, trzeba mieć tę iskierkę.
Kordina 10:55, 04 maj 2025

anpi napisał(a)

I zawód i wszystkie hobby mam manualne i twórcze, albo raczej oddtwórcze Jeżeli chodzi o inne zajęcia to kiedyś dużo robiłam na drutach, umiem też na szydełku, umiem szyć na maszynie, kiedyś robiłam biżuterię z półfabrykatów dla siebie i znajomych ( nie szlachetną jakąś , ale ciekawiły mnie różne techniki np. sutasz)
Lubię odnawiać stare meble malując farbą kredową, bądź przerabiam nowoczesne na "stylowe" dodając jakieś dekory, zmieniając uchwyty i oczywiście przemalowując, robiąc przecierki. Czasami stosuję metodę dekupażu do różnych przeróbek mebli, czy po prostu ozdabiania różnych przedmiotów. Lubię oczywiście tworzenie wszelkich dekoracji, wianuszki, bukiety, ale bardzo często inspiruję się innymi, nie jestem aż tak bardzo twórcza, często wychodzi po prostu inaczej, inne trochę materiały, czy wolę np.inną kolorystykę. Często coś mi się podoba, a nie mogę pozwolić sobie tego kupić, to próbuję jakoś zrbić coś podobnego sama, czasami wykorzystując różne techniki, które poznaję przeważnie przez internet!
Myślę, że zdolne ręce, to są duże chęci i zdobycie trochę wiedzy , która teraz jest tak łatwo dostępna i oczywiście cierpliwość

Aniu, jak bliskie jest mi to co napisałaś tak chciałabym zobaczyć jakieś Twoje mebelki przed i po. Czy to możliwe? Mogę przesłać adres mailowy, może się zainspirujemy nawzajem?